Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Gázriasztó fegyver önvédelmi...

Gázriasztó fegyver önvédelmi célú használatára milyen jogszabály vonatkozik?

Figyelt kérdés

Lány vagyok és gyerekekre vigyázok esténként, sokat mászkálok éjjel a városban, üres városrészen is. Nem vagyok ijedős fajta, de nemrégen volt egy incidensem, nekiállt kötekedni velem egy fazon és egy kocsival éppen hazaérő pasi zavarta végül el.

Úgy döntöttem veszek egy gázriasztót. Azt tudom, hogy szabadon vehető és valami regisztrációs díj ellenében(rendőrségnél) hordható is nem látható helyen. Nekem csak este kéne a hazaútra.

Egy fegyvertartásival rendelkező ismerősöm szerint önvédelemre gáztölténnyel szabadon használható, már akkor is, ha csak veszélyben érzem magam, tehát pl nem késelt vagy ütött még meg, de kihalt utcán kötekedik és közeledik közben.

Ha ilyen történik és én használom van-e bármi esélye, hogy engem vesznek elő(pl maradandó károsodást pl)? Vagy pl kötelességem-e rendőrt hívni és mentőt a támadóhoz majd ott megvárni míg kiérkeznek?

2012. aug. 30. 00:44
 1/9 anonim ***** válasza:

Maradandó sérülést nem okoz.

Ha engem megtámadnának az utcán, és gázpisztollyal megvédeném magam, én azonnal hívnám a rendőrséget.

Gondolj bele, te megúszod, de másnap próbálkozik más nőnél, aki nem biztos, hogy megtudja védeni magát.

2012. aug. 30. 01:03
 2/9 anonim ***** válasza:

Elvileg akkor lőhetsz, ha megtámad, de ezt nem kell megvárni.(a magyar jogszabályok szerint meg kellene, de úgy lehetetlen lenne védekezni)

Maradandó károsodást nem okozhat.(elég hangos, de megsüketülni szerintem nem lehet tőle)

Nem kell hívni senkit sem.

Amilyen gyorsan lehet, hagyd el a helyszínt.(ha egyszer ilyen esetben használod a gázpisztolyt, a rendőrök elkobozzák, mint bizonyítékot, ezért nem ajánlatos rendőrt hívni pl. egy piti tolvajra, aki valószínűleg máskor nem támadna meg)

2012. aug. 30. 01:04
 3/9 asmosys ***** válasza:

Használhatod saját, vagy más védelme érdekében, illetve saját vagy más értékeinek védelmében.

Utcán rejtve hordhatod. Ha használtad, rendőrséget, mentőket értesíteni kell. Nyilván elfuthatsz, ha erre van szükség de a címet /ahol történt/ meg kell adnod, illetve az elérhetőséged. Elvenni a fegyvert nem fogják, csak ha bizonytalan a forrás illetve nincsenek meg a papírjai, de azt hordani sem lehetne. 0,6 m-en belül maradandó sérülést okozhat.

2012. aug. 30. 08:39
 4/9 A kérdező kommentje:

Értem. Tehát akkor az a tiszta sor, ha rendőrt hívok ill mentőt és meghagyom az elérhetőségemet, de nem várok ott egy támadóval karöltve. Mert gondolom ha rálövök valakire azért az csak kiderül, hogy én voltam és akkor elővehetnek, nem? Bár melyik támadó megy be rendőrségre, hogy ki akart rabolni valakit az meg rálőtt gázpisztollyal...De az is igaz, hogy akkor másnap más nőnek megy neki.

Valóban elkobozzák a fegyvert? És ha azt látom, hogy mást támadnak meg rálőhetek a támadóra?

2012. aug. 30. 09:28
 5/9 asmosys ***** válasza:

Egy lövésnek nagy hangja van, városban lesz aki hallja, lásson és lesz aki a rendőrséget hívja. Keresni is fognak. Ha meg a támadó nem is megy magától a rendőrségre, még elkaphatják. Az meg jó kérdés hogy Ő mit fog mondani. :))

A szabályok szerint mást is megvédhetsz, de érdemes körültekintően eljárni, nehogy a rossz oldalon szállj be a buliba. :)

2012. aug. 30. 09:51
 6/9 A kérdező kommentje:

Tehát az a tiszta sor, ha rendőrt hívok és megvárom, vallomást teszek.

És mentőt köteles vagyok hívni? Elvileg nem szorul ellátásra, kimegy a hatása. Csak nehogy aztán rám húzzák, hogy segítségnyújtás elmulasztása.

2012. aug. 30. 10:29
 7/9 anonim ***** válasza:

#2 Szerintem nem kell megvárnia a támadást. Egy oldalon ezt írják:

"...a jogszerűen elhárítható támadás:

- megkezdett vagy közvetlenül fenyegető, jellemzően aktív cselekmény..."

Szerintem ez alapján a fenti kötekedős esetben simán pofán lőhette volna az illetőt.

2012. aug. 30. 12:27
 8/9 kovpet ***** válasza:

Duplázol, kitérsz és elmész. Vissza sem nézel.

ÉS csak akkor, ha támadnak! A beszéd nem támadás, akkor sem ha hangosan anyázik! Ha nem támad, nem veszel elő fegyvert. Ha viszont támad, akkor azonnal lősz is, nem mutogatod vagy fenyegetőzöl vele.

Nem okoz maradandó sérülést (bőrre rászorítva sem valószínű, szemre persze ne szorítsd rá, azt esélyesen kivinné).

Ha rendőrt hívsz, akkor az olyan, mintha otthagynád a névjegyed a támadónak... ne tedd.

2012. aug. 30. 16:49
 9/9 anonim ***** válasza:

Itt most nem idézném a törvényt, gondolkozzunk ésszerűen: ahol megtámadhatnak -esetleg egy dulakodásra is felkészülve- észrevétlenül, ott védekezhetsz is.

A rendőrséget csak akkor kell értesítened-megvárnod, ha éltél a polgári letartóztatás intézményével, de azt hadd ne javasoljam

2012. aug. 31. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!