Az "adományok" után kell adózni?
Figyelt kérdés
Szóval, az történt ma, mentem az utcán, és megállított egy nő. Valamilyen alapítványnak gyűjtött, már nem tudom pontosan minek, és pénzt kért. Nem sok pénz volt nálam, némi apró, mondtam, hogy ha ez is valami, akkor fogadja el. Odaadtam, és mondta, hogy várjak, ír róla számlát. na, és azon akadtam fent :D mihez kellene a számla? Olyan kézi számlakönyv volt, és ahogy láttam, tele volt 2-300forintos összegekkel írva. arra gondoltam, hogy azért kell számla róla, mert ezután is adózni kell. tényleg így van, vagy az más miatt fontos?2012. aug. 1. 23:31
1/2 anonim 

válasza:

Semmiképp sem kell adóznod adomány után. Ellenben amivel találkoztál az a ritka eset, a hölgy ezekkel el fog tudni számolni utána - persze itt is lehet csalni, fene tudja.
Senki se adna pénzt alapítványoknak ha adóznia kéne utána. :)
2/2 anonim 

válasza:

Az adományokról nem számlát, hanem átvételi elismervényt/igazolást állítanak ki (már aki kiállítja)
Attól, hogy nem adóznak utána, még a számviteli fegyelmet be kell tartani. Az alapítványoknak nyilván kell tartani az adományokból származó bevételeket és el kell tudni számolniuk vele (persze ez nem azt jelenti, hogy az adomány minden egyes forintját az adakozás céljára fordítják, ebből is jut az alkalmazottak fizetésére, költségtérítésére, az iroda bérletére, fenntartására, hirdetésekre, stb, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!