Milyen büntetésre számíthatok? Megúszhatom, ha közreműködök?
Az eset a következő. Egy hete egy nagyon jó ismerősöm megkért, hogy az egyik rokonát fogadjam be egy kis időre a használaton kívüli alagsori szobánkba. Mondta, hogy ne szóljak senkinek, mert a volt felesége elől bújkál valami tartozás miatt. Pár napra rá tudtam meg, hogy valójában a rendőrség elől bújkál egy szörnyűség miatt. Kértem hogy távozzon, amit még aznap megtett. Ismerősöm pedig megkért, hogy ne szóljak a rendőrségnek és azt mondta hogy a rokonának semmi köze ahhoz, amivel vádolják, csak így akarnak bosszút állni rajta.
Félek, hogy engem is megbüntetnek, amiért 3napig nálam volt illetve amiért nem értesítettem azonnal a rendőrséget. Ha elmegyek a rendőrségre és elmondom, hogy ki bújtatja (azt sajnos nem tudom, hogy hol) akkor előfordulhat, hogy nem büntetnek meg bűnrészességért?
Tudom, hogy a barátommal szemben tisztességtelen lenne, de szívből kívánom, hogy megbűnhődjön az az ember és magamnak és a családomnak sem akarok rosszat.
Igen, emiatt én sem. Nagyot csalódtam benne. Amellett, hogy egy bűnözőt rak a házamba még bajba is kever.
Csak a férjemmel félünk, hogy ha elmegyünk a rendőrségre, akkor mindenképp bajunk lenne. Míg ha nem szólunk, akkor talán ki sem derülne, hogy nálunk volt.
Nézd...nem is tudom,hogy ezt a "barátotok" hogyan is képzelte???
Nem tudom mivel vádolják,de ha valami szörnyűséggel,akkor meg kell bűnhődnie,ha ő követte el azt.Én biztos,hogy szólnék a rendőrségen,nehogy már megússza!Lehet,hogy most meglesz rólam a vélemény,hogy nem vagyok jó barát,de ő sem volt Rátok tekintettel,mikor elbújt nálatok,mert mi van,ha ott találják meg Nálad?Bűnrészes lettél volna-ami hála Istennek nem így lett!!!Örüljetek neki!!
Igen, nagyon szörnyű dologról van szó és én is azt kíváom, hogy egész életében börtönben szenvedjen miatta.
Csak magunkat nem szeretném bajba keverni.
A másik gond, hogy hogyan mondjuk el a rendőrségnek, illetve mit mondjunk? Mint utólag kiderült, a barátomnál már keresték, ő azt mondta nem tud róla semmit. Ahhoz, hogy a rendőrség komolyan vegyen minket, el kellene mondanunk, hogy nálunk bújtatta előzőleg. Mert ha csak azt mondjuk, hogy ő bújtatja, akkor megkérdezik, hogy honnan tudom, vagy mi a bizonyítékom. Én pedig nem tudok és nem is akarok hazudni.
Én sosem tennék ilyet egy baráttal,hogy belerángatom törvénytelen dolgokba. Így neked se legyen lelkiismeret furdalásod ha elmész a rendőrségre.
Én elmennék a biztonság kedvéért,mert ha elkapják úgyis kiderül,hogy nálad is volt pár napot.
Elmondanám amit ide leírtál,és azt is hogy amikor megtudtad hogy nem a felesége elől hanem a rendőrség elől menekül (az okot hogy miért ma sem tudod) te azonnal elzavartad,hogy menjen adja fel magát. Most meg úgy érzed kötelességed jelezni,hogy ki tudhat esetleg a további hollétéről.
A barátodnak meg nyugodtan lehet mondani,hogy ne nézzen hülyének.
Ha ártatlan akkor nem menekülne, hanem bebizonyítani az ártatlanságát. Ha bűnős,akkor bűnhődjön.. Érdekes én ártatlan vagyok,és nem is zaklat a rendőrség..
Valójában nincs bejelentési kötelezettséged. A puszta tény, hogy tudomásod van arról, hogy keresi a rendőrség, nem kötelez semmire. /kivételt csak az állam ellenes bűncselekmények képeznek/
Az hogy nálad lakott az már más kérdés, de mivel akkor nem tudtad, hogy bármit is elkövetett volna, ebből sem lehet túl sok következmény. Nyilván egy idézés mint tanú + jegyzőkönyv, és ennyi.
Ha mindkét oldalon le akarod védeni magad, a rendőrőrsön teszel egy bejelentést, hogy pár napig nálad volt, de egyéb információval nem tudsz szolgálni. Még a havernak is elmondhatod hogy erre számítson. Ezzel már nem ártasz neki semmit, de hajlandóságot mutatsz a bűnüldöző szervek munkájával kapcsolatos együttműködésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!