Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tovább adható-e a bérleti jog?

Hájaaa kérdése:

Tovább adható-e a bérleti jog?

Figyelt kérdés
Nem biztos hogy pontos a megfogalmazás. A lényeg, hogyha én "al"bérlő leszek, akkor kiadhatom-e al-albérlőnek a lakást? Milyen jogi procedúra vonatkozik erre?

2012. júl. 26. 11:05
 1/7 anonim ***** válasza:
milyen jog? nagyon egyszerű. a főbérlővel kell megegyezned és szerződést írnod erről is, de szerintem nincs az a főbérlő aki így ebbe belemenne, max abba, hogy te elmész onnan ahova akarsz és majd ő kiadja az új embernek.
2012. júl. 26. 11:15
 2/7 anonim ***** válasza:
hozzáteszem, hogy a bérleti szerződésed szerint te arra vagy jogosult, hogy béreld, ott lakj. ergó ha kiadod, akkor szerintem szerződésszegést követsz el.
2012. júl. 26. 11:16
 3/7 A kérdező kommentje:
Sztem a tulaj addig csendben van míg én rendszeresen fizetek és a lakás is rendben van. Vagy csak én gondolkozom rosszul?
2012. júl. 26. 11:35
 4/7 anonim ***** válasza:

A mi bérleti szerződésünkben benne van, hogy nem adhatjuk tovább. Benne lesz a tiedben is, hogy szabad vagy nem.

De ha tulajdonostól bérled a lakást, akkor nem albérlő leszel, hanem bérlő, és ha tőled tovább-bérelné valaki, az lenne az albérlő.

2012. júl. 26. 11:46
 5/7 anonim ***** válasza:

Szóval te, mint bérlőként tartózkodsz egy lakásban. A köznyelv szerinti albérlő kifejezés az jogilag ebben a helyzetben nem állja meg a helyét, ugyanis albérlő az a személy,akinek a bérlő (jelen esetben te) bérletbe adja a lakás EGY RÉSZÉT. Fontos, hogy csak egy részét.

Ehhez az albérlethez kell a tulajdonos hozzájárulása is, mert ezt írja elő a lakások és helyiségek bérletéről szóló törvény:

"33. § (1) A bérlő a bérbeadó hozzájárulásával a lakás egy részét albérletbe adhatja. Az albérleti díjban a felek szabadon állapodnak meg.

(2)33 A lakás albérletbe adásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges."

De ez amúgy teljesen logikus, hiszen csak TE vagy jogosult a lakást használni (bérleti jogcímen) és azok akiket még a tulajdonos eltűr (szülő,barát,de ezek életvitelszerűen nem lehetnek ott,csak látogatóban).

Te nem dönthetsz önállóan arról, hogy a tulajdonos lakásában ki élhet még rajtad kívül, mert a tulajdonjog alapelvei is kizárják.

2012. júl. 26. 12:24
 6/7 A kérdező kommentje:
"Egy részét", ez jelentheti a lakás 99%-át is? Hülye példa, de mondjuk a wc-n kívül mindent az albérlőnek adok ki akkor az jogilag releváns?
2012. júl. 26. 12:32
 7/7 anonim ***** válasza:

tehát te mint bérlő

kiadhatod a lakás egy részét (mondjuk van három szoba, abból kiadhatsz kettőt)

az albérlőnek

a jogviszony közted, azaz a bérlő

és az albérlő között jön létre

ebben a jogviszonyban te nem bérlő

hanem bérbeadó leszel

de ezt csak a bérbeadó (tehát a tulajdonos)

kifejezett engedélyével teheted meg

2012. júl. 26. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!