Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Törvényesen jártak-e el velem...

Törvényesen jártak-e el velem szemben az élelmiszerboltban, hogy átkutatták távozáskor a táskámat, csak azért, mert nem vásároltam semmit?

Figyelt kérdés
Természetesen nem loptam és nem is viselkedtem "gyanúsan" és a külsőm sem ad okot a gyanúra. Egy pillanat volt csak, hogy beszaladtam, megnéztem, hogy van-e amit keresek, s mikor láttam, hogy nincs, jöttem is ki. Egyetlen termékhez még csak hozzá sem értem. Nem is a bizt. őr, hanem a pénztáros kutatta át a táskám. Már régóta járok a boltba és többször láttam már, hogy valaki táskáját átkutatják, de nem foglalkoztam vele, mert azt gondoltam, hogy biztos okuk volt rá. De lehet az ok, hogy nem vásároltam? Talán kötelező, akkor is ha nincs az általam keresett termék? Lehet egyáltalán ezért panaszt tenni valahol?
2012. júl. 6. 13:01
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ. Átkutatás alatt azt értem, hogy ki kellett nyitnom a táskám, amiben volt jó pár dolog, így az eladónak arrébb kellett túrnia benne a felső dolgokat, hogy át tudja nézni. Én nem az eladóra vagyok mérges, mert tudom, hogy ezt ő utasításba kapta. Csak arra voltam kíváncsi, hogy joguk van-e úgy belenézni/túrni a táskámba, hogy nem csináltam semmi gyanúsat. És nem akarok a fogyasztóvédelemhez fordulni, vagy ilyesmi, csak azért kérdeztem, hogy ha erre nincs joguk, akkor legközelebb mondhatom-e hogy ezt felháborítónak tartom, hiszen ez és ez. Elhihetitek, hogy van ennél nagyobb problémám is az életben és ilyen semmiség miatt nem fogok feljelentgetni meg levelezgetni, csak úgy érzem, hogy egy vásárlónak nem feltétlenül kell mindent eltűrnie, mert akkor egy idő után mindent le is fognak nyomni a torkán.
2012. júl. 6. 18:07
 12/14 A kérdező kommentje:
Ja és még egyszer elolvasva a hozzászólásokat, úgy érzem nem jött át rendesen a kérdésem lényege. Valójában az volt a lényeg, hogy joguk van-e felszólítani egy vásárlót, hogy nyissa ki, mutogassa meg, hogy mi van a táskájában akkor is ha viselkedésével nem adott okot a gyanúra. Engem az elv érdekel és nem emiatt a kis megalázó incidens miatt, amilyenhez hasonlót naponta százszor átél az ember. Meg ugye ilyen helyzetekben, mikor tele a táska akkor nem elég ha belenéznek, akkor vagy kipakolom a pultra a tartalmat, vagy hagyom, h beletúrjanak. Választhatok, hogy melyik megalázóbb. De hangsúlyozom, lehet túl drámaira sikeredett a kérdés, annyira azért nem sajnálom magam, tényleg csak az érdekel, hogy erre joga van-e a bolt alkalmazottjának.
2012. júl. 6. 18:31
 13/14 anonim ***** válasza:

Tegyük félre a jogot.

Megkér, hogy mutasd meg. Megkérhet, és te vagy megmutatod, vagy nem. Beletúrhat ha megengeded neki. Mindenki mindent megcsinálhat mindeddig amíg meg nem tiltod. Amennyiben nem mutatod meg neki, feltételezheti, hogy te onnan loptál, és ezért rendőrt hívhat, mint mindenki más akitől feltételezhető hogy loptak. Ha a kérésre kinyitod, és találnak benne lopott cuccot, akkor a rendőr kiérkezéséig ott tarthat, mozgásodban korlátozhat.

Azt hiszem minden lehetséges esetet leírtam. A jog az egy nagyon érdekes dolog, mert a jog alól felmentést ad a másik fél akarata.

Tehát akár mennyire is megalázónak tartod a dolgot, ki kell nyitni a szemed ahhoz, hogy rájöjj, milyen világot élünk. Hogy mennyi mocskos tolvajjal kell együtt élned, és miként kell miattuk védekeznie a boltoknak, és minden honfitársadnak.

2012. júl. 7. 09:48
 14/14 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a választ. Ennek ellenére nem értek egyet ezzel a magatartással, hogy minden gyanú nélkül rendszeresen így járjanak el. Így a jövőben inkább kerülni fogom ezt a bolthálózatot.
2012. júl. 7. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!