Mit tehet meg a közterület felügyelő és bkv ellenőr páros? Bővebben lent.
Pont azért vannak ott a közterületesek, mert ők igazoltathatnak, tehát igen, megtehetik. Ezért vannak ott, ez a dolguk.
Vegyél jegyet.
Ja, és én is megjegyezném, mint előttem többen is, hogy ráutaló magatartással is lehet szerződést kötni. Ez történik akkor, amikor felszállsz a járműre, és utazol rajta. Ezzel ráadásul a másik fél (jelen esetben BKV) már teljesít is, tehát innentől kezdve elállni sem lehet a szerződéstől, a teljesített szolgáltatást ki kell fizetni!
(Ha már annyira jogászkodni akarsz, akkor legalább legyél tisztában azzal, hogy mit beszélsz.)
A közterület-felügyelő mindig is hivatalos személynek minősült, mint ahogy az sem újdonság, hogy igazoltathat is. Az igazolást megtagadó személyt a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja, ellenszegülés esetén a rendőrség kiérkezéséig az intézkedés alá vont személyt fel kell tartóztatnia, akár kényszerítő eszközökkel (testi erő, könnygáz)is.
Ezt mondja ki a törvény. Hogy ezek az eszközök elégségesek-e a szakszerű intézkedés végrehajtásához, az már egy más kérdés. A YouTube tele van olyan videókkal, ahol közterület-felügyelők rángatnak (mert mást nem igen tehetnek) olyan embereket az utcán, akik a jogszerű intézkedés elől akarnak meglépni.
A BKV ügy már egy másik téma. Nem értem, hogy a közterület-felügyelet milyen jogalapon avatkozik bele a BKV és az utas között fennálló polgári jogviszonyba. Pláne, hogy a közterület-felügyeleti törvényben nincs olyan lehetőség, hogy az igazoltatott személy adatait harmadik fél részére (főleg egy gazdasági társaságnak) kiadjuk. Csak szabálysértési vagy közigazgatási eljárás kezdeményezése céljából továbbíthatjuk azt az illetékes HATÓSÁG felé. A BKV pedig nyilvánvalóan nem az. És a jegyvásárlás elmulasztása sem szabálysértés és nem is lehet tárgya semmilyen közigazgatási eljárásnak. Vegytiszta polgári jogviszony.
Jelenleg csak a rendőrségi törvény szabályozza egzakt módon a harmadik fél által kezdeményezett igazoltatás szabályait [Rtv. 24. § (4), (5), (6) bek.] Véleményem szerint most csak a rendőrség segítségét kérhetné a BKV.
Ismételtem kiemelném, hogy a közterület-felügyeleti törvényben nincs olyan lehetőség, hogy az igazoltatott személy adatait harmadik fél részére (főleg egy gazdasági társaságnak) kiadjuk.
Azonban ha ismereteim tévesek, vagy történtek azóta törvénymódosítások, kérlek, tájékoztassatok.
A többi jogász meg vegyen jegyet.
Az elöző hozzászóló:
Félreértés ne essék, nem a bliccelőket védem, és természetesen, mint bármely más szolgáltatásnak, ennek is ára van, melyet a jegy vagy bérlet megvásárlását követően vagyunk jogosultak igénybe venni.
Pusztán a jogszerűtlen intézkedésről írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!