Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jól értelmezem a levelet és...

Jól értelmezem a levelet és nem örökölök semmit?

Figyelt kérdés
Nagypapám meghalt,de már előtte meghalt az apu és én azt hittem ezért én örökölök.Idézem a válasz levelet:"A kedvezményezett kijelölése hatályát veszti,ha a kedvezményezett a biztosítási esemény bekövetkezte előtt meghal(illetve a jogi személy kedvezményezett jogutód nélkül megszűnik)Ha a szerződő ilyenkor nem tesz új nyilatkozatot a kedvezményezésről,de korábban több kedvezményezettet is megjelölt,akkor a továbbiakban a kedvezményezés aránya a hatályban maradt jelölések egymáshoz viszonyított aránya az irányadó."

2012. jún. 20. 17:40
 1/10 A kérdező kommentje:
A nagypapa,aput jelölte kedvezményezettnek.
2012. jún. 20. 17:42
 2/10 A kérdező kommentje:
Akkor is így van,ha a nagypapám már nagyon beteg volt az utóbbi időben és talán már nem is tudott erről a biztosításról,mert amikor apu temetése volt akkor már volt olyan időszaka is hogy nem ismert meg engem.
2012. jún. 20. 17:46
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy veszem ki a levélből hogy örökölsz csak amennyiben nagyapád az idők során több embert jelölt meg kedvezményezettzként akkor ezek között a kedvezményezettek között arányosan osztják fel az összeget. Jogilag nézve pedig helytálló amit a írnak a kedvezményezett halálával kapcsolatba, de ha korábban nem jelölt meg más kedvezményezettet, akkor mint egyenes ági leszármazott biztos jogosult vagy valamekkora összegere (függően az öröklés jogi helyzettől).
2012. jún. 20. 17:58
 4/10 anonim ***** válasza:

Ez nagy valószínűséggel biztosításra vonatkozik, mondjuk életbiztosításra.

Az öröklési jogban senkit nem nevezünk "kedvezményezettnek".

Nézd meg, kitől jött az a levél, és milyen témában, mert biztos vagyok benne, hogy nem a közjegyző előtt lefolytatandó hagyatéki eljárásról van szó.

2012. jún. 20. 18:23
 5/10 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, akkor ez biztosítási esemény.

Apád volt a kedvezményezett, de meghalt. Ezután nagyapádnak módosítani kellett volna a te javadra. Mivel ez nem történt meg, -és úgy tűnik más kedvezményezett is volt- ezért ők maradtak a kedvezményezettek.

2012. jún. 20. 18:36
 6/10 anonim ***** válasza:
Bár tényleg nincs az öröklési jogban kedvezményezett de a biztosítási szerződés alapján a biztosítónak fizetési kötelezettsége van a kedvezményezettel szemben vagy a biztosítottal szembe de mivel mind kettő elhalálozott ezért a részükre teljesítendő összegek végső sorsáról az öröklési jog rendelkezései döntenek....
2012. jún. 20. 20:21
 7/10 A kérdező kommentje:
Allianz H.Zrt.Életbiztosítási Szakkezelési o.Életbiztosítás volt.Mint írtam beteg volt a papa.Agyérmeszesedés,demencia.
2012. jún. 20. 21:21
 8/10 anonim ***** válasza:
Ennek a dolognak nincs köze ahhoz, hogy örökölsz-e, vagy sem, ez csakis magára a biztosítási összegre vonatkozik.
2012. jún. 20. 21:43
 9/10 A kérdező kommentje:
A biztosítási összegből kapok,vagy nem kapok.Nem tudom a pontos kifejezéseket,de a lényeget értitek.Pénzt kapok,vagy frutit.
2012. jún. 20. 21:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha apádon kívül volt más kedvezményezett is, és az nem te vagy, -akkor nem kapsz!
2012. jún. 20. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!