Egyetértetek azzal, vagy nem, hogy a következő drogokat legalizálni kéne az alábbi helyzetekre?
-Marijuána (élvezetre)
-LSD (élvezetre)
-Varázsgomba (élvezetre)
-Kokain (szigorúan ellenőrzött orvosi felírásra, megterhelő szellemi munka alatt ritka használatra. Pl. politikusok számára nagy vitákra, vagy egyetemi professzorok, tudósok számára bonyolult előadások, kutatások levezetésekor
-Heroin (szenvedő betegeknek, akiknek már a morfium is túl gyenge)
-Ecstasy (pszichológiai, pszichiátriai kezelés alatti felhasználásra)
Lenne egy kérdésem azokhoz akik csak egyetlen egy szer legalizálnánk ezek közül.
Szerintetek a világon miért vannak ezek mindenhol betiltva? Nem poénból. Jó nem mindenhol, de olyan bűnözési arányt meg rohadtul nem szeretnék mint amik azokban az országokban vannak.
Marihuána: Mint feljebb is említették, egy idő után "betompulsz" tőle. Több ismerősöm is használja, és látható rajtuk az eredmény.
LSD, Varázsgomba: Nem csak kellemes élményeid lehetnek tőle, hanem ön és közveszélyessé is válhatsz. Nem egy olyan történt már hogy valakit megtámadtak, csak azért mert szörnynek nézték ezeknek a drogoknak a hatása alatt.
Kokain: Ha valaki megterhelő munkát végez, és evvel a szerrel élne, pillanatok alatt becsavarodna. Az igazi tudósokat és zseniket így is csak egy hajszál választja el attól hogy megőrüljenek.
Heroin: Mint írták feljebb is, még a heroinnál is van erősebb szer, amit orvosi célokra használnak.
Ecstasy: Nem sok esetben használna, inkább rontana a helyzeten, a páciensek lelki állapota miatt.
Egyedül a marihuánák engedélyezném súlyos betegeknek (pl. rákosoknak) Azon felül hogy jó hányinger csillapító, jobb kedélyállapotba is kerülnek tőle az emberek, ami azért elég jó tud lenni, ha tudod hogy halálos beteg vagy.
"Szerintetek a világon miért vannak ezek mindenhol betiltva? Nem poénból. Jó nem mindenhol, de olyan bűnözési arányt meg rohadtul nem szeretnék mint amik azokban az országokban vannak."
He? A kábítószerekhez kapcsolódó bűnözés Amerikában a legnagyobb (ami azt illeti általában a bűnözés is), ahol elég keményen üldözik a drogokat. (Nyilván relatíve értem a legnagyobbat, az ország gazdasági, világhatalmi pozíciójához mérve.)
Sok érv szól a drogok tiltása mellett, de ha valami, a bűnözés nem nőne, inkább csökkenne a fenti szerek legalizálásától. A leginkább bűnre hajlamosító szer éppen hogy legális a nyugati világban. (Igen, az alkoholra célzok.)
Ja, a bűnözés csökkenne, elég egyértelmű, ha attól kezdve nem bűncselekmény egy tett, ami addig az volt(pl. marihuána terjesztés), akkor nyilván csökken a számuk. De az összes ilyennek az a hátránya(és ettől is kerül az ember a függő kategóriába), hogy ez tölti ki az érzelmi világát, lényegében csak ez érdekli.
Az igazán komoly bűncselekmények(rablás, gyilkosság), akkor szoktak bekövetkezni, amikor a függőnek elfogy a pénze(és elfogy).
Az alkoholnak legalább megvan az a hatása, hogy mire a függőség ilyen szintre kerül, addigra az illető olyan rossz fizikai állapotba kerül(hiszen az alkohol általános sejtméreg), ami megnehezíti a mások elleni bűncselekményeket(lásd a csöveseket. Általában ők az áldozatai kirablásnak, és nem fordítva, emellett a legtöbben simán padlóra küldhetik őket - pedig ők masszív alkeszek)
Ez az ami nem mondható el a fentiekre, többek között azért, mivel a fentiek elsődlegesen az idegrendszerre hatnak, így lesz egy hülye, de még meglehetősen erős emberünk, akit egyetlenegy dolog érdekel, és az a kábítószer megszerzése. Ez pedig ideális talaja az erőszakos bűncselekményeknek.
"Az igazán komoly bűncselekmények(rablás, gyilkosság), akkor szoktak bekövetkezni, amikor a függőnek elfogy a pénze(és elfogy)"
Nagyon rátapintottál a lényegre. Csak ezt kifelejtettem a mondandómból.
Én legalizálnám az összes régi, ismertebb drogot, megmondom miért.
Ma Magyarországon mindenkinek, aki ki akar próbálni valamilyen illegális szert megvan rá a lehetősége, hogy kipróbálja. Aki ismer 5-10 embert kicsit közelebbről, biztos vagyok benne, hogy pár telefon, és már ajánlott is valaki neki egy dílert. Így a tiltásnak semmi értelme nincsen. Aki akar drogozni az tud akkor is, ha tilos. Nem gátol semmiben. Így ha legalizálnák, nem lenne több drogos, mert mint írtam, akinek erre affinitása van, az ígyis-úgyis kipróbálja, használja.
Amiért pedig jó lenne a legalitás az az, hogy a szerek tiszták lennének, lenne fogyasztóvédelmi felügyelet, nem minden összekutyult szart kapna a fogyasztó. Plusz ha az egész állami monopóliummá lenne téve, akkor az hatalmas bevétel lenne az ország számára, és nem a szervezett bűnözés kezében végezné az a rengeteg pénz. A drogturizmus is fellendülne, Európa dílerévé válhatnánk, ami borzasztóan sok pénzt jelentene a gazdaságnak.
A research chemicalokat és a herbált viszont betiltanám. Ismeretlen hatóanyagok, ismeretlen rövid- és hosszútávú mellékhatásokkal. Veszélyes. Egy ekinél pontosan tudja az ember a veszélyeket, ezeknél viszont nem.
"Aki akar drogozni az tud akkor is, ha tilos. Nem gátol semmiben. Így ha legalizálnák, nem lenne több drogos, mert mint írtam, akinek erre affinitása van, az ígyis-úgyis kipróbálja, használja. "
Az első két mondattal egyetértek, a harmadikkal azonban egyáltalán nem.
Sokkal több drogos lenne, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a közértbe kell leugrani valamiért, vagy egy sötét kapualjba kell elmenni egy gyanús alakhoz sok pénzzel a zsebedben, a törvény által is fenyegetve.
Persze aki nagyon ki szeretné próbálni, az úgyis ki fogja, de a legtöbb embert(aki csak úgy heccből próbálná ki, vagy csak simán kíváncsiságból, de egyébként megvan nélküle is) visszariasztja ez a sok hátráltató körülmény.
Az adóbevételhez: Ez a része igaz, de az egészségügyi kiadások sokkal magasabbra nőnének a plusz jövedéki adónál. A dohányzást is ezért szorítják folyamatosan vissza. Rájöttek, hogy egész egyszerűen nem éri meg az államnak.(a jelenlegi TB modell mellett)
Eléggé sarkított volt az ellenvetésed. Ma sem "egy sötét kapualjba kell elmenni egy gyanús alakhoz sok pénzzel a zsebedben", hanem csak telefonálsz, sétálsz egyet az utcán valakivel, közben valami véletlenül beleesik a táskádba és ennyi, vagy jobb esetben lakáson fogad, urambocsá házhoz megy. Szóval körülményesség szempontjából egyáltalán nem körülményesebb, mint elmenni egy szaküzletbe. Nyilván a legalizálást nem úgy értettem, hogy a sarki közértben ott lenne a teák mellett kis csomagokban a heroin, hanem mondjuk arra szakosodott üzletekben vagy gyógyszertárakban, szigorúan ellenőrizve. Hogy kicsit körülményes legyen, lehetne úgy, hogy több városra jutna egy ilyen üzlet, Budapesten meg mondjuk lenne egy vagy max. kettő. Akár úgy is meg lehetne csinálni, hogy mindenkinek aki venni akar, ki kell töltenie egy tesztet, amiben számon kérik, hogy képben van-e az adott szer hatásaival, mellékhatásaival, veszélyeivel, lelkileg felkészült-e.
A bevétel egy részét pedig vissza lehetne forgatni NORMÁLIS drogprevencióra, mert ami most van, az szánalmasan hatástalan. Emlékszem, általános iskolás koromban volt egyszer drogprevenció, de azzal, amit mondtak nekem inkább csak az érdeklődésemet keltették fel, minthogy elriasztottak volna.
Jól belőtt törvényekkel szerintem megoldható, hogy ne nőjön meg a fogyasztás, csak megfelelő propaganda kell. Nem beszélve arról, hogy a szervezett bűnözésnek hatalmas érvágás lenne. És mint írtam, szinte biztos, hogy rövid úton egész Európát Magyarország látná el a csempészek jóvoltából, ami a magyar gazdaságnak elég jót tenne.
Bár beszélni fölösleges róla, ez mindenképpen csak egy utópia marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!