Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosult vagyok-e az örökségre?

Jogosult vagyok-e az örökségre?

Figyelt kérdés
Édesapámnak tudomásom szerint egyetlen vér szerinti gyermeke vagyok. Születésem óta nem keresett meg 33 évig, gyerekként próbálkoztam levélben keresni, de nem kaptam választ. 33 év után végre sikerült többszöri levélváltás után találkoznunk. Ez idő tájt, 30 évig egyedül élt, majd lett neki egy élettársa, aki állítólag már 8 éve együtt él vele. Sajnos időközben édesapám meghalt, és most szembesültem azzal a ténnyel, hogy a tudtom nélkül tartási szerződést kötöttek. Egyáltalán nem kerestek fel ez ügyben, semmilyen formában nem értesítettek. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, megkaptam az élettárstól a tartási szerződés fénymásolatát, miszerint az élettárs örököl mindent (az ingatlant, és az összes ingóságot is). Ez a szerződés 3 éve készült, én már 4 éve ismerem de már akkor sem volt stabil állapotban szellemileg sem. A kérdés az, hogy van-e esélyem az örökösödésre. Ezt a szerződést (tartási szerződést) alá írhatja-e tanúként is az az ügyvéd aki ezt kiállítja? Mikor forduljak ez ügyben ügyvédhez? A hagyatéki tárgyalás után vagy még előtte?
2012. jún. 13. 19:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Az eltartási szerzödés az érvényes.

Ahhoz, hogy valaki eltartási szerzödést kössön, nem kell senkinek beleegyeznie, sem neked, sem másnak.

Az eltartási szerzödés, illetve az eladás az a két eset, amikor az örökségi igény megszünik.

2012. jún. 13. 20:21
 2/3 anonim ***** válasza:
A fater kötötte az eltartási szerződést,amihez 100%-ig joga volt.Ehhez senkinek a belegyezésére szükség nincs.Hogy az élettárs örököl mindent,ez valahol érthető hiszen veled a kapcsolatot nem tartotta.És ehhez is joga volt,hogy az ingó/ingatlan vagyonát arra hagyja akire akarja.Ne fordulj ügyvédhez,mert csak hitegetéssel lefog húzni, és hidd el ez esetben nem tudsz mit tenni.
2012. jún. 13. 21:37
 3/3 anonim ***** válasza:

Az ilyen szerződéseket ügyvédi ellenjegyzéshez kötik, tehát igen az ügyvéd ellenjegyzi, és érvényes, külön tanú nem kell rá.

Ez eltartás, nem öröklés, az eltartó azonnal birtokba kerül, az eltartott pedig gyakorlatilag haszonélvezőként használja az ingatlant haláláig.

Az hogy apád nem volt teljesen a toppon szellemileg az a te szubjektív véleményed, ha nincs orvosi papír, ami alátámasztaná a szellemi leépülést, akkor csak egy ügyvédet tennél gazdagabbá, ha belevágnál.

És a lényeg, minden ilyen esetben:

Nézz nagyon mélyen magadba, és őszintén! A puszta nyereségvágyon túl van-e bármilyen magasztosabb gondolat, ami miatt értelmét látod az özvegyet kitúrni? Talán nem gondoskodott apádról?

Ha az élettárs bejegyzett, akkor úgyis haszonélvezeti jogot kap, hacsak nem tudsz súlyos rosszhiszeműséget rábizonyítani. (Például, hogy hamis az eltartási szerződés.)

2012. jún. 14. 07:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!