Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosult lennék örökségre az...

Jogosult lennék örökségre az alábbi esetben?

Figyelt kérdés

Apám meghalt (állítólag). Csak gyerekkoromban láttam 2-3 -szor, nem nagyon tartottuk a kapcsolatot.Van 3 féltestvérem.2 az első, 1 az utolsó házasságából, én vagyok a középső. A legkisebbet felnevelte, ők egy háztartásban éltek.Bár nehezteltem rá erről ő nem tudott, de nem voltunk haragban, anyámmal sem volt haragban.Tehát nem hinném, hogy kitagadott volna , azért nem örököltem esetleg.

Nos, lényeg, hogy úgy tudom, meghalt,de minket senki sem értesített erről.

Az igaz, hogy az első és harmadik családja is igyekezett tiltani az apámat tőlünk, féltékenységből, de azért az felettébb gyanús, hogy a halálhírét sem tudatták.Vajon miért?

Mivel törvényesen mégis csak az apám volt, annak ellenére, hogy anyámtól elvált és új családja lett, így jogosult lennék a részéről örökségre, abban az esetben is, ha nem írt külön végrendeletet?

Hogyan tudnék ennek az ügynek utána járni?

2011. szept. 3. 13:01
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Konkrétan most az a gyanúm, talán pont azért nem értesítettek, mert attól féltek, hogy majd igényt tartok valamire apám részéről.Csak azt nem tudom, valóban jogosult lennék-e bármi örökségre pusztán azért, mert az apám volt.
2011. szept. 3. 13:04
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

elhunyt utolsó lakóhelye szerinti közjegyzőnél lehet bejelenteni, hogy te, mint leszármazó is törvényes örökös vagy

itt a közjegyző kereső település szerint:

[link]

tudni kell a halál idejét

de biztos segítenek

2011. szept. 3. 13:07
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelműen jogosult vagy a KÖTELES RÉSZRE!!!!

A köteles részből kitagadni, csak nagyon nyomós indokkal lehet, azt is bizonyítani kell és hosszadalmas ügyvédi eljárással jár.

Ha tudod a közjegyzőt, aki a végrendeletet intézte, annál kell jelezni és pót hagyatéki eljárást kezdeményez!

2011. szept. 3. 13:09
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

ha nem írt végrendeletet,

akkor mindenképpen örökös vagy

ha írt végrendeletet

és nem írt bele semmit rólad

akkor is jogosult vagy némi örökségre

a bizonyos "köteles részre"

két fajta öröklés létezik

1.) törvényes öröklés (ha nincs végrendelet) - ez alapján leszármazó egyenlő mértékben örökölnek

2.) végintézkedésen alapuló öröklés (végrendelet)

itt a polgári törvénykönyv

ebben benne van minden

[link]

598.§-tól van öröklési jogi rész

2011. szept. 3. 13:10
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

13.09

nem biztos, hogy van végrendelet

szerintem nincs

persze, ki tudja

legtöbb esetben nincs

köteles rész törvény alapján jár

de gyakorlat azt mutatja

hogy kisemmizik belőle jogosultat

(törvényes örökrész fele a köteles rész, de elég jó az is)

2011. szept. 3. 13:11
 6/14 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!Örökléssel kapcsolatos jogszabályokat már olvasgattam, csak azért nem volt nekem egyértelmű, mivel féltestvéreim vannak és nem tudtam erre az esetre milyen szabály vonatkozik.

Nem könnyű a dolgom, mert úgy sejtem, a másik két család kaphatott valamit, mivel apám velük jobban tartotta a kapcsolatot is .Tehát ha apám nem is, de a féltestvéreim családjai ki akartak "tagadni" az örökségből.Mivel nem bízhatok bennük, tőlük nem kérhetek ez ügyben információt, azt sem tudom, ki lehetett a jegyző, aki az ügyüket intézte.Gondolom, a területileg illetékes jegyző,nem?

Melyik hivatalnál kezdjem az intézkedést?pl bíróság, ügyvéd?Ha jegyzőhöz fordulnék, akkor ahhoz menjek, aki abban a városban illetékes, amelyikben én lakom, vagy amelyik abban, amelyikben apám lakott?

Ha esetleg indulna majd ebben az ügyben bármilyen hivatalos eljárás az számomra is lehet megterhelő anyagilag?Például valamilyen perköltség, vagy hasonló?

2011. szept. 3. 13:36
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Először a lakóhelyed szerinti jegyzőnél érdeklődj, ők megmondják majd a továbbiakat. Azt tudnod kell, ha apádnak a halála időpontjában is volt felesége, akkor mindenre haszonélvezetet örököl, tehát ami a te örökséget, azt sem kaphatod meg, kivéve ha megváltásra kerül a feleség haszonélvezete.
2011. szept. 3. 13:40
 8/14 anonim ***** válasza:

100% hogy meghalt?

honnan tudod?

elhunyt utolsó lakóhelye szerinti KÖZJEGYZŐhöz kell fordulni

2011. szept. 3. 13:49
 9/14 anonim ***** válasza:

bemondásra nem fogja megmondani ökmányiroda (=jegyző) hogy meghalt-e és mikor

vigyél születési anyakönyvi kivonatot is

2011. szept. 3. 13:50
 10/14 A kérdező kommentje:

Sógornőm mondta anyámnak, hogy meghalt.Sajnos vele nagyon ritkán van alkalmam találkozni, de ő mindig rendes, jóindulatú volt, hiszek neki.Bár ő is elég tartózkodó, a maga módján.

Sajnos anyám nem azonnal mondta el, hanem jóval a sógornőmmel való beszélgetés után és csak véletlenül bökte ki, azóta sem beszél róla (mellesleg anyámnak viszont ki tudja, mit lehet elhinni..)szóval, valóban nem tudom 100% hogy meghalt-e, de valószínű.Hogy mikor? az is jó kérdés...

Hivatalos papírjaim megvannak, még apám születési anyakönyvi kivonata is.Talán az ő szüleié is.

2011. szept. 3. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!