Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a menete az öröklési...

Mi a menete az öröklési szerződés megkötésének?

Figyelt kérdés
Csinált valaki már ilyesmit? Tudtok egy megbízható ügyvédet?
2012. máj. 23. 13:20
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen, jól látod, ügyvédhez kell fordulni, de azt a lakhelyeden keress. Lehet, hogy Te Sopronban laksz, én pedig Debrecenben tudok megbízhatót. Ha nem kell attól tartanod, hogy valamelyik örökség-várományos később megtámadja, nem kell feltétlenül drága ügyvédhez menni. Mi ajándékozásit kötöttünk. Az ügyvéd tarifája 0,5%, de minimálisan 50.000 Ft volt. Ezt csak tájékoztatásul adtam meg.
2012. máj. 23. 13:53
 2/6 A kérdező kommentje:

jaj, köszi. Tényleg nem adtam meg, hogy b.pesti vagyok, de ez is fontos info, hogy nem kell különleges nagytudású ügyvéd egy ilyen szerződéshez.

Szóval minimálisan 50e a díja gondolom az illetéken felül, ugye?

2012. máj. 23. 14:20
 3/6 anonim ***** válasza:

illetéket majd akkor kell fizetni ha meghalt már az örökhagyó

akkor száll át a tulajdonjog ha meghalt az örökhagyó

lehet menni ügyvédhez vagy közjegyzőhöz

e téren a közjegyzők jobbak - ez az egyik fő profiljuk

igaz, lehet drágábbak

Ptk

655. § (1) Öröklési szerződéssel az örökhagyó arra kötelezi magát, hogy a vele szerződő felet tartás vagy életjáradék fejében örökösévé teszi.

(2) Az örökhagyó az öröklési szerződésben bármilyen végrendeleti rendelkezést tehet. Az örökhagyóval szerződő másik félnek az öröklési szerződésbe foglalt ilyen rendelkezése érvénytelen.

656. § Az öröklési szerződés érvényességére az írásbeli végrendeletre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy korlátozottan cselekvőképes személy öröklési szerződésének érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása és a gyámhatóság519 jóváhagyása is szükséges, továbbá, hogy a szerződésre akkor is a más által írt végrendelet alakiságai irányadók, ha az valamelyik fél saját kézírásával készült. Jogszabály az öröklési szerződés érvényességét hatósági jóváhagyáshoz kötheti.

657. § (1) Az örökhagyó arról a vagyonáról, amelyet öröklési szerződéssel lekötött, sem élők között, sem halál esetére nem rendelkezhet. Az öröklési szerződéssel lekötött ingatlanra - az örökhagyóval szerződő fél javára - az ingatlan-nyilvántartásban elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.

(2) Ez a rendelkezés harmadik személy jóhiszemű és ellenérték fejében szerzett jogát nem érinti.

658. § (1)520 Az öröklési szerződés módosítására és megszűnésére azokat a rendelkezéseket kell alkalmazni, amelyek a tartási (életjáradéki) szerződésre vonatkoznak.

(2) A megszűnés, illetőleg a módosítás alakiságaira az öröklési szerződés létrejöttére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha azonban a szerződés a kötelező alakiságok nélkül szűnt meg, és az ennek megfelelő tényleges állapot a felek egyező akaratából létrejött, a szerződés megszűnése a különben kötelező alakiságok nélkül is érvényes.

2012. máj. 23. 20:00
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszi, de miben kell jobbnak lennie?

Szóval mire kell odafigyelni legjobban?

2012. máj. 24. 09:02
 5/6 anonim ***** válasza:

hogy védhető legyen később

ha megtámadják

hogy biztosan érvényes legyen

2012. máj. 24. 18:32
 6/6 A kérdező kommentje:
értem. köszi
2012. máj. 29. 08:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!