Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Törvényes az ellenem hozott...

Törvényes az ellenem hozott határozat?

Figyelt kérdés
Két kutyám van és a harmadik szomszédom udvarán az egyik megtámadta haragosomat, ezért a jegyző kötelezett arra hogy köteles vagyok a birtokomon belül tartani a kutyáimat. Most megint a haragosom feljelentett mert nem tartom ezt be ugyan is a köztes szomszédom megengedte hogy nyugodtan lehetnek a kutyáim azon a birtokon, ( ami egyébként egy Holland állampolgáré, ezért a szomszédom csak tartózkodó nem tulajdonos még csak nem is bérlő ) sajnos a haragos második szomszéd arra hivatkozik hogy nem tudja a háza mögötti munkálatait a kerítést javítását elvégezni amiért a bíróságtól kért birtokvédelmet. Jogszerű ez ? Nekem a közvetlen szomszédom ott tartózkodó engedélyezte a kutyáim ott lehetnek. Akkor mi közöm nekem a második szomszédom kerítés és a háza mögötti munkálataihoz? A bíróság hogyan ítélkezhet ez ügyben ?
2012. márc. 14. 14:06
1 2
 1/12 anonim válasza:
100%
ha megtámadta azt a szomszédodat, haragos vagy sem annyi bőr kellene legyen a pofádon hogy nem engeded ki a kertedből hanem ott tartod, főleg ha nem is vagy mellette! Ha beperel akkor biztos hogy megjárod, de amellett remélem hogy a szomszédod is vesz majd egy kutyát amit ráduszit.
2012. márc. 14. 14:19
 2/12 tetris ***** válasza:
80%

Akármennyire is haragszol arra az illetőre, a kutyádért te vagy a felelős. Egy kutya soha, semmilyen esetben sem támadhat meg senkit, pláne nem a saját kertjében.

Igen, jogos az ellened hozott határozat, és kötelességed a kutyáidat olyan módon tartani, hogy másokra ne jelenthessenek veszélyt.

Persze ez alól kivételt képez, ha valaki bemászik a te kertedbe, és a kutya a területét védi.

De itt, ez esetben nem erről van szó. A holland szomszéd se abba egyezett bele, hogy a kutyád támadhasson kedve szerint, hanem abba, hogy átjárhatnak szaglászni, futkározni, ilyesmi.

Jobb lesz, ha te megcsináltatod ideiglenesen a kerítést, vagy nem engeded át a kutyát, mert ha valaki megsérül, téged marasztalnak el.

Arra is gondolnod kellene, hogy a kutya esetleg egy kisgyermeknek is nekitámadhat, és abból katasztrófa is lehet.

Végső esetben veszélyessé nyilvánítják a kutyát, és az állatorvos emiatt el fogja altatni.

2012. márc. 14. 14:31
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Mivel azt a határozatot kaptad, hogy birtokon belül kell tartanod a kutyáidat, bizony megszegted azt.

Lehet, kapsz szép pénzbüntetést. Vagy elkobozzák a kutyáidat.

2012. márc. 14. 14:33
 4/12 anonim ***** válasza:
Ha szabálytalanul hozott döntést a jegyző (1 évnél régebb óta fennáll a sérelmezett állapot) akkor a döntést meg kell semmisíteni. Viszont, ha bíróságra kerül az ügy akkor ott már nem nézik a határidőket, és csak az eljárás költségei nőnek mivel úgyis elmarasztalnak.
2012. márc. 14. 15:53
 5/12 anonim ***** válasza:

Ez a két ügy vajon ugyanaz?

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__27617..

Inkább beszéljétek meg egymás közt, pl akkor sétáltatjátok a kutyákat, ha tudtok is rá vigyázni.

2012. márc. 14. 15:56
 6/12 anonim ***** válasza:

Pont most volt egy ilyen kérdés arról, hogy hogyan lehet végrehajtani egy ilyen döntést. Te tetted fel?

Amúgy meg ne hagyd a kutyáidat olyan helyen szaladgálni, ahol megtámadnak másokat! Ez annyira alap, hogy fel sem fogom, minek ehhez jegyzői vagy bármilyen döntés. Szerinted az rendben van, ha csak úgy megtámadnak valakit, aki már ezek után fél a saját kertjébe kimenni? Csak mert a haragosod, attól még ez nem lesz helyénvaló!

Bár nem értem, hogy most akkor az X. udvar hogy jön ide, elég értelmetlenül írtad le... Mindketten a holland szomszéd kertjét használjátok, vagy mi? Vagy hogy kerültek a kutyáid a haragosod kertjére??

Zárd be őket úgy, hogy ne kelljen tőlük félni! Megáll az ész komolyan, hogy ez miért nem egyértelmű...

2012. márc. 14. 16:11
 7/12 A kérdező kommentje:
A végrehajtás ügyét nem én kérdeztem de sejtem hogy a haragosom. Nos három egymás melletti birtokot kell elképzelni, ez enyém mellett van a Holland állampolgár birtoka, ami egy Magyar férfi tartózkodik aki meg engedte hogy kutyáim a Holland birtokon lehetnek, ( a Holland erről nem is tud semmit )Viszont a Holland birtok mellett lakik a haragosom aki a jegyzőhöz fordult mert szerintem a kutyákat nem vagyok köteles csak a birtokomon belül tartani mert a Holland birtokán tartózkodó férfi megengedte hogy kutyáim ott tartózkodjanak. Sajnos a kutyáim megrongálták a haragosom kerítését és ott átjárnak a birtokára ahol megtámadta ez egyik. Szerintem csinálja meg a kerítését ahhoz nekem nincs közöm, egyébként is a Holland birtokán tartózkodó férfi is felelős lehet, ( aki szintén haragosa a haragosomnak ) de szerintem én nem vagyok felelős hiszen kutyáim engedéllyel tartózkodnak a szomszédom birtokán, de a haragosom csinálja meg a kerítését és nem fogják megtámadni kutyáim a birtokán. Egyébként kerítések létesítései nem kötelezők falunkban. Ja a kutyák miatt van a haragos viszonyaink. Nem érti meg hogy ez esetben nem vagyok kötelezhető arra hogy csak a birtokomon belül tarthatom kutyáimat. Különben is a Holland birtokán teljesen rossz a kerítés ahol át tudnak kutyáim menni. Így talán már másabb válaszokat kapok.
2012. márc. 14. 17:45
 8/12 anonim ***** válasza:

Még ha nem kötelező kerítés, kutyát akkor is elzárva kell tartani!

[link]

3. § (1) Aki a felügyelete alatt

álló kutyát

a) a település belterületén

felügyelet nélkül bocsátja

közterületre, illetőleg kóborolni

hagyja, harmincezer forintig terjedő

pénzbírsággal sújtható.

Mivel mást megtámadott ezért 50 000 is lehet a büntetés.

Olcsón megúsztad egy kerítéssel.

2012. márc. 14. 18:23
 9/12 anonim válasza:
és még te állsz a kert felől! te ********
2012. márc. 14. 19:46
 10/12 anonim ***** válasza:

A kutyáid okozták a kárt, akkor nyilvánvalóan neked kell megtéríteni. Akár polgári pert is indíthat ellened, és úgy megnyeri, hogy csak lesel.

A végén a kutyáidat sem látod többet.

Amúgy meg szerintem ez is (mint az elmúlt napokban sok egyéb) kamu kérdés. Ennyire senki nem sötét - remélem.

2012. márc. 14. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!