Utcán rámtámadnak. Mit tehetek?
Ha utcán rámtámadnak mennyire védhetem meg magam?
ilyenekre gondolok:
-lefegyverzem(netalántán ha késsel támad)
-megverem
-vagy akár meg is ölhetem?
Attól, hogy van nálad pisztoly és elő is akarod vinni még egy bottal is simán megölhet 7 méteren belül.
Érdekes és életszerű válaszok nem tudom, hogy lehet azt hinni, hogy ilyen simán el lehet venni egy kést egy gyakorlott támadótól. A csali kést esetleg, de a másikkal meg simán megkésel.
Jogodban áll hagyni meglincseltetni magad.
Most komolyan. Ha betörnek hozzád, pl. lopásilag, nem tehetsz semmit. Hagynod kell, sőt segítened, (ha azt akarod hogy gyorsan elmenyen) mert ha leütöd (ami lenne a helyes). Már indul ellened az eljárás.
Ha megvered szintén. Nehéz ugy megvédeni a házad, hogy azt nézd, milyen baja lesz neki, ha megütöd. Pl. kap egy hasvérzést, vagy arcát töröd be és eltörik az álkapcsa.
Szóval jobb ha még megütni sem ütöd.
Arról a törvénykönyvek és jogi szakértők ugyan nem nyilatkoznak túl sokat, hogy adott stresszhelyzetben vajon ugyan mi alapján is dönthetné el eléggé gyorsan a megtámadott, hogy mi is lenne valóban hatékony törvényes lépés az adott támadással szemben, de talán érdekes lehet az ősi önvédelmi tanácsok (amelyek szintén az arányosság elvéről szólnak végső soron):
- Inkább kitérni, mint elfogadni a provokációt;
- Inkább lefogni/visszatartani, mint megsebesíteni;
- Inkább megsebesíteni, mint megnyomorítani;
- Inkább megnyomorítani, mint megölni;
- Inkább megölni, mint hogy téged öljön meg.
A futás pedig a legegyszerűbb és leggyorsabban megtanulható önvédelmi forma. Ezt nagy harcművészek sem tagadják, és (mivel valós helyzetben mindig az erőfölényben lévő támad), kb. 10 túlélőből 9 is ezt ajánlja... :)
Persze, ez tök jó meg minden. De ha elfutok egy gyenge f@sz elöl, azzal az önbizalmamat és a becsületemet sértem.
"Hogy gyáva vagyok..."
Efölött úgy érzem elsiklottál a válaszomban: "valós helyzetben mindig az erőfölényben lévő támad".
NEM azt írtam, hogy MINDIG fuss el, hanem -a fentieknek megfelelően- ajánlom a mérlegelését annak is, -az adott helyzetnek megfelelően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!