Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Társasházi szorgalmi út...

Társasházi szorgalmi út ügyben van valakinek tapasztalata? Lehet elfogult vagyok magammal szemben.

Figyelt kérdés

A szomszéd a mi telkünkön levő 3 m széles (ennyit irt elő az adásvételi, és az alapitó okirat) szorgalmi úton jut be a házunk mögött levő házához és telkére. Az egész telek amin a házaink vannak osztatlan közös tulajdon, de világosan le van irva, hogy kinek mekkora a telekrésze, ami kizárólagos használatot enged meg a tulajdonosoknak. Ennek ellenére a szomszéd úgy használja a szorgalmi utat, mintha a sajátja lenne, de lassan az egész udvarunkat. Már a bizonyos 3 méteren felül is sokkal többet használnak, mert a gyalogos bejátra szolgáló kiskapu jóval túl van ezen, ezt is rendszeresen elfelejtik bezárni.

Itt szaladgál a kutyájuk, és úgy sétálgatnak nálunk, mintha otthon lennének. Átjárnak beszélnek a telekszomszéddal és még sorolhatnám.

Jogogsan zavar ez minket, vagy tényleg sajának tekintheti ezt a szorgalmi utat?

2009. jún. 4. 14:41
1 2
 11/12 anonim válasza:

Mint mondottam a szolgalmi út ingatlanokhoz tartozik, és mindkettőtök ingatlanához (vagy ahány ház van az út mentén). Te köteles vagy tűrni az ő átjárását. Így van. De valószínű (sőt biztos, mert másképpen nem lehet) az ő alapítójában is kizárólagosként szerepel. Látom, nem értettél meg. Bár mások is leírták a lényeget.

Üdv: T.D.

2009. jún. 9. 23:05
 12/12 anonim válasza:
Szia, én vagyok az a bizonyos 23.46-os, az előttem írónak igaza van. Mi nálunk úgy van, hogy van három ház, házak között garázs, házak előtt szolgalmi út, ami megközelíthetővé teszi a házakat, így a másodikat és harmadikat, más lehetőség bejárásra nincs. A szolgalmi út mindhármunké, én vagyok az uralkodó (ahogy a T.D. vagy ki írta :) elnézést), a második szolgáló, szolgálja nekem az utat és uralkodó az elsővel szemben, aki mindekttőnknek szolgáló. Az én alapítómban is szerepel az út, és az övékben is, mint SZOLGALMI ÚT, vagyis az SENKINEK SEM TELEKRÉSZE. Mindhármunknak be van jegyezve, ingatlanrészeként. Az szolgalmi út, ezt nem lehet másképpen elmagyarázni, azt nem lehet egyszemélyben birtokolni, mert az ténylegesen házakhoz tartozik. Szerintem neked ez a rész nem tiszta, ezt próbálta megértetni veled a előttem író. Sebaj, dehogy megértsd, nálunk nincsen kapu, de kutya sincs, ellenben vannak gyerekek (gyerekeink), akik focizni, piknikezni, biciklizni meg mittudoménmit szoktak ezen az úton játszani együtt. Különösen nem fogalkozunk ezzel, örülünk,hogy a gyerekek nem a forgalmas úton játszanak. Mindenki maga előtt ültetett virágot vagy amit akart és mindenki azt gondozza. Na most ha valamelyik virág pusztul, ámblokk semmi baj, majd lesz helyette másik. Ez is hozzáállás kérdése. Ha ő csak ott tud bemenni, akkor azt nevezd szolgalmi útnak, nem sajátodnak, aki csak beengedi őt..ilyen nincs, de persze a szomszédod hozzáállásának kérdése is, ha őt nem zavarja, használhatod sajátodként is, csak őt ne akadályozd, gondolom én. Ilyen egyszerű, ha meg értetlenek, dugd az orruk alá a szolgalmi útra vonatkozó jogszabályt, aztán válaszd le azt a nemtom hány métert és kalap kabát:) Így nem fognak a te udvarodra lelépni a sávjukból. De azt aztán mondhatod neki, hogy az a te telekrészed az a sáv, ha hülye, maximum beveszi, ha nem, akkor majd ő is elmagyarázza neked ezeket. Na minden jót és sok sikert.
2009. jún. 10. 10:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!