Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Társasházi szorgalmi út...

Társasházi szorgalmi út ügyben van valakinek tapasztalata? Lehet elfogult vagyok magammal szemben.

Figyelt kérdés

A szomszéd a mi telkünkön levő 3 m széles (ennyit irt elő az adásvételi, és az alapitó okirat) szorgalmi úton jut be a házunk mögött levő házához és telkére. Az egész telek amin a házaink vannak osztatlan közös tulajdon, de világosan le van irva, hogy kinek mekkora a telekrésze, ami kizárólagos használatot enged meg a tulajdonosoknak. Ennek ellenére a szomszéd úgy használja a szorgalmi utat, mintha a sajátja lenne, de lassan az egész udvarunkat. Már a bizonyos 3 méteren felül is sokkal többet használnak, mert a gyalogos bejátra szolgáló kiskapu jóval túl van ezen, ezt is rendszeresen elfelejtik bezárni.

Itt szaladgál a kutyájuk, és úgy sétálgatnak nálunk, mintha otthon lennének. Átjárnak beszélnek a telekszomszéddal és még sorolhatnám.

Jogogsan zavar ez minket, vagy tényleg sajának tekintheti ezt a szorgalmi utat?

2009. jún. 4. 14:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Elkeríteni kerítéssel azt a 3 métert?
2009. jún. 4. 14:49
 2/12 A kérdező kommentje:
Hát igen. Ezen mi is gondolkoztunk, csak olyan kicsi az udvarrészünk, hogy ha még ezt a 3 métert is elkeritjük, nem marad szinte semmi.
2009. jún. 4. 14:55
 3/12 anonim ***** válasza:
Nem vagyok jogász,de tudomásom szerint a szolgalmi ( nem szorgalmi) használatot,ha meghatároztátok a szerződésben,be kell tartani.Az utat nyilván használhatja,a többit nem.Jobb lenne,ha jogásszal tisztáznátok a helyzetet,mert ha sokáig használja a ti tulajdonotokat,és ti tűritek,akkor joga lesz hozzá.Vagy esetleg a Polgármesteri Hivatalban is tudnak felvilágosítást adni.
2009. jún. 4. 16:29
 4/12 anonim válasza:
40%
Jogtalanul zavarnak, hiszen a szolgalom csak addig terjed, ameddig a szerződés engedi, tovább nem. A kerítés jó ötlet vagy egyszerűen próbáljátok megbeszélni.
2009. jún. 4. 16:31
 5/12 anonim válasza:

A telki szolgalom ingatlanok – általában szomszédos ingatlanok – mindenkori birtokosai közötti használati jog. A telki szolgalom alapján valamely ingatlan mindenkori birtokosa más ingatlanát meghatározott célból és terjedelemben használhatja(ti esetetekben ez 3 méter), vagy követelheti, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa az egyébként őt megillető valamilyen jogosultság gyakorlásától tartózkodjon (Ptk. 166. § (1) bekezdés). Azt az ingatlant, amelynek birtokosa a másik telket használhatja uralkodó teleknek, a másik ingatlant pedig szolgáló teleknek nevezzük.

A gyakorlatban talán leggyakrabban előforduló szolgalmi jog az átjárás biztosítása. Ha az uralkodó telek megközelítése legcélszerűbben a szolgáló telken keresztül oldható meg, úgy a felek megállapodhatnak abban, hogy a szolgáló telek mindenkori tulajdonosa vagy birtokosa köteles tűrni, hogy az uralkodó telek mindenkori tulajdonosa, birtokosa a szolgáló telken keresztül járjon át. Ezt a megállapodáson alapuló szolgalmi jogot meg kell különböztetni attól az esettől, amikor az adott telek nincs összekötve közúttal. Ebben az esetben ugyanis a szomszédok megállapodás hiányában is kötelesek tűrni a telkükön való átjárást (Ptk. 167. §).

Az uralkodó telek mindenkori tulajdonosa joggal jár el az ő 3 méteres szolgalmi útszakaszának körzetében: amíg ő (mindenkori uralkodó tulajdonos) téged (mindenkori szolgálót) nem akadályoz a szolgalmi út használatában (parkolás a sz. úton autóval, kutyaház állítás a sz. út közepén...). Ha neki beszélgetni támad azon az úton kedve, megteheti, míg téged az átjárásodban nem akadályoz. Nem nálatok sétálgatnak, amennyiben a 3 méter szélességen belül tartózkodnak, hanem a kizárólagos használati jogukkal élnek. Ugyanez fordítva is érvényes, te(szolgáló) sem akadályozhatod meg őt(uralkodót) az átjárásában ugyanezen jogod gyakorlásán kívűl.

Valami nem stimmel nálatok, ha a bejárati kiskapu a 3 méteren kívűl esik. Az már közös megegyezés kérdése, hogy ő (uralkodó) annak használati jogával élhet-e.

Hogy használja sajátjaként a szolgalmi utat? Ezt a részt nem tudom, hogyan érted, de szívesen válaszolok rá, jogilag helytelenül jár-e el, és támadható-e.

Üdv:

T.D.

2009. jún. 7. 01:47
 6/12 anonim válasza:
Jogosan használja a szolgalmi utat, nektek ezt a ház vásárlásakor figyelembe kellett volna vennetek, hogy a szolgalmi út némi kellemetlenséggel jár. Persze, hogy zavaró, de nem joggal, mert a jog azt mondja, te tűröd az ő átjárását. Amit tehetsz, ezt elmondod a szomszédodnak és megkéred, hogy ne használja csevegésre a szolgalmi utat, mert téged zavar. Bár ez teljesen abszurd, mert erre azt mondja, miért ne? A szolgalmi útrészen tehát joggal jár, viszont a saját telekrészeden nem. Őt a szolgalmi út kizárólagosan érinti (igen, tekintheti sajátjának), vagyis neki az kizárólagos tulajdonaként kell szerepeljen, amennyiben telkét, ingatlanát máskülönben nem tudja megközelíteni. Ez a szolgalmi út lényege, sajnos neked szolgálnod kell telekrészedből neki. Ez van, el kell fogadnod, de a kutyájáért szólj, én sem engedném, hogy a kertemben idegenek szaladgáljanak..., ha magas kerítést nem is, de valami alacsony választókerítést tegyetek, az mindenkoris emlékezteti majd őt a 3 méterére.
2009. jún. 7. 23:46
 7/12 A kérdező kommentje:

23.46-os!

Mindennel tisztában voltam a lakás vásárlásakor. Én soha nem is akadályoztam őket a joguk gyakorlásában, ellenben ők nem egyszer parkoltak a mi udvarunkon. Csakhogy mi fizettünk ezért a 3 méter széles sávért, nem ők. Nekem csak az átjárást kell biztositanom. Amúgy semmit nem lehet velük megbeszélni, mert értetlenek. Ezért kértem a segitséget.

Köszi mindenkinek a választ

2009. jún. 8. 10:48
 8/12 anonim válasza:
A szolgalmi útért ő is fizetett, kettőtöké :) Ha nem lehet velük beszélni, jogi perben elnyered, hogy a 3 méteres körzetedben ne legeljenek, de a szolgalmi útról nem zavarhatod le őket, sem a mindenkori tulajdonost. Ne feledd, a szolgalmi út az ingatlanokhoz tartozik, nem tulajdonosokhoz. (4.)
2009. jún. 8. 11:09
 9/12 anonim válasza:
elírtam, elnézést, szóval hogy a 3 méteres körzetükön kívűl ne legeljenek, tehát a szolgalmi útról ne térjenek le a ti udvarotokra... jó ötlet az alacsony kerítés.
2009. jún. 8. 11:13
 10/12 A kérdező kommentje:
Lehet nem értetted, de ők nem fizettek érte. Ugyanis az adásvéáteliben világosan le van irva ki mennyi nm-ért fizetett. A házakat szinte napra pontosan egy napon vettük. Na ezért a 3 m-es sávért mi fizettünk, nem ők. Kicsit kacifántos a dolog, de mindegy, mert tegnap egy ügyvéd nekünk adott igazat, miszerint, csak átjárásra szolgál az udvarunk.
2009. jún. 9. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!