Ha külföldre megyek és nincs itthon ingatlanom akkor is behajtják nemzetközileg a diákhitelt rajtam? A kinti fizetésem le tudják tiltani vagy ilyesmi? Mit csinálnak ilyenkor?
"Más országokban ahol fizetős a felsőoktatás a szülők a gyerek születésénél már tudták, hogy ez lesz és ha olyan volt az anyagi helyzetük, akkor félre tudtak/kellett tenniük, hogy legyen a gyereknek miből egyetemre menni. Nagy kicseszés volt ezt így, minden várakozási idő nélkül bevezetni.
Én is szeretnék majd külföldre menni, vissza se néznék, ha a családom nem itt lenne. A diákhitellel (ezzel az új fajtával) kapcsolatban pedig nekem is rengeteg kérdésem van, szerintem nem lehet jól ellenőrizhető és nem kijátszható rendszert csinálni belőle."
Amit a mondandód első felében írsz, az csak feltételezés. Nem mindenki jön gazdag családból, vannak nagyon szegények, ahol nem az a legnagyobb gond, hogy hogy spóroljanak a tandíjra. Én is elítélem, hogy tandíjat fizettek be, ugyanakkor jogos is, hiszen az állam biztosítékot akar, hogy a befektetése megtérül. Persze undorító módon csinálták, de ki mondta, hogy én ezekkel a feltételekkel jártam volna otthon egyetemre? Soha. Én két helyen is tanultam külföldön, Skóciában ingyen, Németországban pedig háromszázvalahányeurós tandíjért, ami ma már NINCS. Ezzel szemben az otthoni oktatás színvonala pocsék, a tanárok nagyképűek és nem az oktatásra, hanem a diákok szivatására koncentrálnak (tisztelet a kivételnek). Ja és semmi esélyed fellépni ellenük. Az osztályozás mindenhol nagyon erősen szubjektivizált, magyarázat az osztályzatokhoz nem készül. Én úgy záróvizsgáztam otthon, hogy arról nem készült jegyzőkönyv, a diplomamunkámról semmiféle kritika. Minden szóban történt, ami utólag ellenőrizhetetlen. Ha egy diákot sérelem ér, mégis milyen módon érvényesítheti a jogait? Sehogy.
Harmadrészt, ha a tandíj bevezetésével nőne az oktatás színvonala és mondjuk a diákok érdekvédelme (kulcsszó: strukturális reformok), akkor lenne értelme tandíjnak és azt fizetni. A mostani rendszerben nincs.
Menj külföldre! És ezt nem rosszindulatból írom. Kifogásokat, mint család stb. meg ne keress magadnak, ha tényleg külföldre akarsz menni, akár csak rövid vagy középtávra. Én külföldön élek, és bánom, hogy otthon jártam egyetemre. Ugyanakkor fenntartom, amit mondtam, hogy aki már a hitel felvételekor biztos abban, hogy azt nem fogja visszafizetni, azt büntetném. Gondolj bele abba, hogy miért tart ma itt Magyarország! Többek között, mert rengeteg ilyen ember van, mint a kérdező, akik adót csalnak, gázt lopnak, bliccelnek, hitelt szándékosan nem fizetnek vissza, biztosítási csalást követnek el és a társadalom másik része pedig tapsol ennek a rétegnek. Csak az utóbbiak abba nem gondolnak bele, hogy ők miért fizetnek több adót, miért magasabb a gázszámlájuk, miért drágább a bérlet és a hitel, vagy a biztosítási díj. Pont az olyanok miatt, mint a kérdező, mert a bank, a gázszolgáltató és a biztosító nem lesznek soha veszteségesek, így ami a csalók miatt kiesik, majd azok fizetik meg, akik rendesen fizetnek. Ezzel így van az állam és a közlekedési társaságok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!