Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha külföldre megyek és nincs...

Ha külföldre megyek és nincs itthon ingatlanom akkor is behajtják nemzetközileg a diákhitelt rajtam? A kinti fizetésem le tudják tiltani vagy ilyesmi? Mit csinálnak ilyenkor?

Figyelt kérdés
2012. jan. 30. 11:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Be.
2012. jan. 30. 11:49
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha itthon nincs semmid, azon nyilván nem tudják behajtani. Viszont akkor is gáz a dolog, mert ugye ha egy ilyen fizetéssel elmaradsz, arra folyamatosan büntetőkamatot is kivetnek, és pár év alatt az amúgy is több milliós tartozás megduplázódik. És ez azzal jár, hogy többé soha semmikor nem tudsz visszajönni Magyarországra, mert bármiből, ami a neveden van, vagy az itteni bármely jövedelmedből elkezdik letiltani, behajtani. Lehet, hogy ez is vállalható, csak azért ez hátrányos lehet.

Nem tudom, a külföldi behajtás hogy fog kinézni, ez függ a még meg sem született szabályozástól. Ha az EU-n belül van bejelentett állásod és lakcímed, akkor szerintem, ha nagyon akarják, be tudják hajtani a tartozást, mert az EU-n belül biztos van ilyen jogsegély, bár elég bonyolult lehet, és ha nem tudják itthon, hogy hol laksz, akkor lehet, hogy ez nem megy olyan könnyen vagy semennyire.

2012. jan. 30. 12:56
 3/11 anonim ***** válasza:
Az EU-n belül valószínűleg be tudják hajtani.
2012. jan. 30. 12:57
 4/11 Andizsuzsi ***** válasza:

Utálj, amiért megkérdezem: ha egyszer felvettél egy hitelt, miért nem akarod visszafizetni?

Amúgy szerintem EU-n belül simán letiltják a fizetésedből, illetve ha örökölsz v. bármilyen módon vagyonhoz jutsz, arra is ráterhelik.

2012. jan. 30. 13:50
 5/11 anonim ***** válasza:
35%

Nyilván nem fogják tudni behajtani, ha nem tudják, hogy hol laksz. Eu-n kívül semmi esélye, EU-n belül hosszadalmas és drága az ilyen eljárás, így sokszor bele sem kezdenek. Ha nem próbálkoznak folyamatosan - ami szintén drága- akkor az igényük el is fog évülni, mire esetleg megtalálnának, vagy fellelhetnének (akár örökölt) vagyonodat az országon belül, amire végrehajtást kérhetnének.

Mindenesetre remélem, hogy 20 éven belül lesz olyan együttműködés a tagországok között, hogy az ilyen eljárások már nem vagy alig fognak problémát jelenteni, és az ilyen kis tetűket, mint te elkapják. Mégis hogy gondolod, hogy felveszel egy csomó pénzt, aztán meg nem adod vissza? A többi meg fizessen? Azt szeretném, ha nem ilyen elmaradott büntetőjogi rendszerünk lenne, mint a mostani, és a polgári jogi igények érvényesítését akár szabadságkorlátozással is lehessen érvényesíteni a gyakorlatban is, sőt az ilyen magatartást büntetőjogi tényállásá nyilvánítanák. Németországban pl. van ilyen! Ha pl. bliccelsz, feljelenthet a helyi "BKV." és ilyen 400eurós pénzbüntiket, meg 30napos letöltendőket osztogatnak! Mi különbség van a lopás, bliccelés és a hitel szándékos visszanemfizetése között? A szememben semmi.

2012. jan. 30. 14:47
 6/11 Andizsuzsi ***** válasza:
Szerintem a hitel visszafizetése nem évül el. Csak kamatozik, akár 50 évig is.
2012. jan. 30. 15:48
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Szeretem, amikor ténykérdésekről van szó, és jön valaki, hogy elmondja, hogy az szerinte az hogy van. Az elévülés minden követelést érint, kivétel biz. takarékbetét-szerződésből származó igények. A hitel- és kölcsönszerződésből származó követelések ugyanúgy elévülnek, mint minden egyéb. Az elévülési idő meg tud szakadni, és tud nyugodni, de az más tészta.
2012. jan. 30. 16:14
 8/11 A kérdező kommentje:
és hogy van az hogy csak 40 éves korig kell visszafizetni? akkor ha 41.éves leszek akkor már nem kell? kíméljetek meg a pocskondiázó megjegyzésektől mert nem vok rá kíváncsi.
2012. jan. 30. 19:15
 9/11 Andizsuzsi ***** válasza:
Azért írtam, hogy szerintem. Ezzel kívántam jelezni, hogy nem tudom, csak gondolom. Ha te tudod, légyszíves mondd el. Köszönöm.
2012. jan. 31. 09:23
 10/11 anonim ***** válasza:

5-ös, elmondom miért nem akarja visszafizetni. Más országokban ahol fizetős a felsőoktatás a szülők a gyerek születésénél már tudták, hogy ez lesz és ha olyan volt az anyagi helyzetük, akkor félre tudtak/kellett tenniük, hogy legyen a gyereknek miből egyetemre menni. Nagy kicseszés volt ezt így, minden várakozási idő nélkül bevezetni.

Én is szeretnék majd külföldre menni, vissza se néznék, ha a családom nem itt lenne. A diákhitellel (ezzel az új fajtával) kapcsolatban pedig nekem is rengeteg kérdésem van, szerintem nem lehet jól ellenőrizhető és nem kijátszható rendszert csinálni belőle.

2012. márc. 8. 23:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!