Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Joghoz értő emberek segítségét...

Joghoz értő emberek segítségét kér ném, fontos?

Figyelt kérdés
Apám és anyám felépítették közösen a házunkat,aztán anyámé lett a tulajdonjog és aztán nekem ajándékozta,tudtommal csak akkor kérheti vissza,ha bántom őt. Na most ők ketten elváltak én elköltöztem albérletbe anyámmal. Apám igényli a házat(nem használja jelenleg senki),de jogilag semmi köze hozzá és azt hajtogatja,hogy majd ő rendőri kísérettel feltöri a zárat. Ugye nincs joga hozzá?
2012. jan. 23. 16:28
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Nem írtam, hogy Csjt., természetesen a családjogi törvény 30. §-áról van szó.
2012. jan. 23. 19:05
 12/16 dizus ***** válasza:
Na akkor a ház(papíron), fele-anya másik fele-gyerek.Vagyonközösség alatt!Utána gyerek 1/1tulaj. Elválnak a szülők,szerinted milyen részt követelhet az apa?
2012. jan. 23. 19:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Na akkor a ház(papíron), fele-anya másik fele-gyerek.Vagyonközösség alatt!Utána gyerek 1/1tulaj. Elválnak a szülők,szerinted milyen részt követelhet az apa?

Egy az, hogy nem tudni milyen körülmények között lett a gyerek tulajdonos. Ha az apa is hozzájárult a gyerek tulajdonszerzéséhez, akkor igen, 1/2 arányban tulajdonos lett. Mikor később az anya a sajátnak vélt, valójában a közös vagyonba tartozó tulajdonrészét a gyereknek ajándékozta, hogy az 1/1 arányban legyen tulajdonos, még fent állt a házastársi vagyonközösség, magyarul az anya az apa hozzájárulása nélkül nem rendelkezhetett volna a másik 1/2 tulajdoni hányadról a kérdező javára. Tehát feltételezve, hogy a kérdező első ízben történt vagyonszerzése az apa hozzájárulásával történt, neki csak 1/2 tulajdoni hányada van a házon, a másik fél átruházása érvénytelen volt.

A kérdező leírásából az tűnik ki, hogy még a közös vagyon osztálya előtt ajándékozta neki az anyukája mindkét tulajdoni részt, magyarul mindkettőhöz kellett az apa hozzájárulása. Ha ez meg lett volna, akkor neked lenne igazad, és az apának nem lenne igénye.

2012. jan. 23. 19:37
 14/16 dizus ***** válasza:
Na várj,akkor lehet hogy csak a kérdező írása miatt vitatkozunk.Nekem az jött le hogy a ház úgy épült fel hogy már a gyerek volt a fél tulaj.Továbbá az apa tudtával kapta ajándékba a válás előtt a másik felet.Utána most a válás után az apának tulajdonjogi igénye van.Én így értettem!
2012. jan. 23. 19:46
 15/16 A kérdező kommentje:
nem igényelt semmit a váláson.(csak a sokat érő bútorok közül,de a ház tulajdonrészéből semmit) különben akkor a bíróság nem határozott volna valamit? mármint,hogy bármikor benn lakhat?
2012. jan. 23. 21:18
 16/16 anonim ***** válasza:

A kérdező első mondata nem világos "Apám és anyám felépítették közösen a házunkat, aztán anyámé lett a tulajdonjog", közösen épített ház fele apát illeti, ha a válásnál nem kérte az ingatlanon a tulajdonjogának bejegyzését attól még ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos maradt és igényelheti tulajdoni jogát.

Ptk.:116. § (1) Ha az ingatlantulajdonos a tulajdonjogot ingatlan-nyilvántartáson kívül szerezte, igényt tarthat arra, hogy tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartás feltüntesse.

Törlési pert indíthat és saját részét visszakövetelheti.

[link]

Rendőr amúgy nem fogja neki feltörni a zárat és semmilyen módon nem fog hozzájárulni, jelenleg semmilyen határozat vagy tulajdonjoga nincs arról, hogy ott lakhat így ez magánlaksértésnek számít.

2012. jan. 24. 09:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!