Kizárhatnak valakit teljesen az örökség köteles részéből is olyan indokkal, hogy "tartásomról, gondozásomról nem gondoskodott"?
90-en felül hunyt el,évek óta szüksége volt segítségre,(két unoka örököl,mert a szüleik elhunytak már)amit az egyik unoka teljesített is,a másik évek óta felé sem nézett ezért írta a végrendeletbe ezt,hogy "Kijelentem,hogy a kötelesrészre jogosult xy nevű unokámat ,mivel tartásomról,gondozásomról nem gondoskodott a rá eső köteles részből is kizárom"
Ügyvédel iratta,tanuk is vannak.
"d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;"
Ebben az esetben lehet kitagadni örököst. Nem vagyok jogász, de a legjobb tudomásom szerint ezt azért igen szűken értelmezik, az hogy "amíg élt rá, se nézett" nem lehet indoka kitagadásnak.
A megfelelő törvény leírja, hogy a szülő mikor tarthat joggal igényt arra, hogy a gyermeke támogassa őt, és milyen jogorvoslati eszközökkel élhet, ha a gyermek erre nem hajlandó.
Tehát hiába tagadta ki az ügyvéd által is megbeszélt indokkal,mégis megjár a köteles rész ?
Az ügyvéd ezt miért nem mondja ,hogy nem lesz érvényes így ?
Bírósági papír van róla,hogy mivel agresszív volt az örökhagyóval,fenyegette,ezért rendőrrel vitették el onnan.
Ez elegendő?
"b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;"
Két gond van:
- a fenyegetés nem biztos, hogy súlyos (egyáltalán indult büntetőeljárás? büntették érte?), nem tudom mi a joggyakorlat.
- a kitagadás okát az örökhagyónak kell megjelölnie a végrendeletben. Ha ott csak a gondozási kötelezettség megszegése szerepel, akkor csak az alapján lehet elbírálni a kitagadás érvényességét. A többi örökös kizárólag érdemtelenségre hivatkozhat, annak pedig sokkal szűkebbek az indokai. Tört-e az örökhagyó életére?
Ha csak arra hivatkoznak, hogy a tartási kötelezettségét megszegte az nem súlyos bűncselekmény és jár a kötelesrész.
Ha a fenyegetésre hivathoznak a végrendeletben akkor az már érvényes kitagadásnak számít és ekkor nem jár kötelesrész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!