Mit tehetek, ha munkaadóm nem 6 órára jelentett be?
Megnéztem, és kiderült, hogy 3 órára vagyok bejelentve. A vicckategóriás fizetésem mondjuk ennek megfelelő. :(
Eddig úgy tudtam, hogy 6 órás munkaidőre vagyok alkalmazva, és így is többször előfordul, hogy 8-9 órát kell dolgozni, illetve itthon is.
Egy ismerőst most büntettek meg, nála a munkaügyi ellenőrzéskor derült ki, hogy be sincs jelentve, 5 évre visszamenőleg, több milliót kell kifizetnie. (Innen jött, hogy én is rákeresek.)
Tehát nem a munkaadó, hanem a munkavállaló fizet!
Abban biztos vagyok, ha megemlítem a főnöknél, hogy be kéne jelenteni teljes munkaidőre, akkor kirúg. Le..ja, hogy milyen büntetést kapok.
Feljelenteni pedig így már én nem merem, nehogy a végén (jó magyar szokás szerint) ő megússza, én meg fizetek.
4 hónapja dolgozom itt. De erős a gyanúm, hogy akkor a többiek sincsenek rendesen bejelentve.
Mit lehet csinálni?

4 hónap, tehát letelt a próbaidő.
Amúgy mennyi a fizud? 6 órára ugye a minimálbér 75%-a jár minimum.

Világosítsatok már fel, mert nem értem.
Bejelentési kötelezettsége ugye a munkáltatónak van. És ha ezután kiderül, hogy nem annyira jelentett be, mint amennyit dolgoztat, akkor ENGEM büntetnek meg???
Itt valami k.rvára nem stimmel!!!

Igen, hogy ne egyezz bele abba, hogy nem jelent be és borítékban kapod feketén a pénzt, ami után TE nem adózol, vagyis adót csalsz.
Egyébként szerintem a munkáltatót IS megbüntetik, mert ő is adót csal.
Sajnos azt meg a kérdező nem tudja bizonyítani, hogy ő nem kapott borítékot, csak szimplán kiszúrtak vele.

Honnan látod hogy 3 órára vagy bejelentve?
Az EBEVben a járulékadatnál csak azt látni, hogy részmunkaidő, vagy teljes munkaidő.
Mennyi a bruttó fizetésed?
Dolgoztál egész hónapban, nem voltál betegszabin, táppénzen, fizetés nélkülin?
Hogy kapod a fizetésed: bankszámlára, vagy készpénzben?
Ha készpénzben, akkor írtok alá bérlapot?
Ha valaki nincs bejelentve, nemcsak a munkavállalót, hanem a munkáltatót is büntetik. Az utóbbit jobban. Meg kell fizetnie a feltételezett kifizetés után a járulékokat (mind a bruttó bérből levonandó, mind a bér után fizetendő járulékokat 17,5%+27%) + a büntetést. a munkavállalónak pedig a feltételezett kifizetés utáni SzJAt (16%) + a büntetést (aminek a kiszabható mértéke alacsonyabb, mint a munkáltatóra kiszabható bírság mértéke)

"Olyan nincs, hogy 3 órára vagy bejelentve. 4-6-8 órára lehet csak bejelenteni"
Kukker, ha csak napi félórát alkalmazlak mikor reggel kitakarítod a kocsmát akkor nem foglak napi 500 órára bejelenteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!