Kártérítési pert indíthat a volt munkaadóm mert a 30 napos felmondási időből csak 15-öt töltöttem le?
5 hónap után felmondtam a munkahelyemen, mert a beosztásommal és a munkába járással voltak gondjaim, és találtam másik munkahelyet. A szerződés szerint 30 napos felmondási időt kell letölteni, de az új munkahelyemen már vártak, így 2 hetet maradtam. Az utolsó napon közölték velem, hogy nem tekintenek el a felmondási időtől hiába kérem, oldjam meg az új helyemen, hogy várjanak még 2 hetet és ha nem megyek be dolgozni a fennmaradó napokra kártérítési pert indítanak ellenem.
Megtehetik, és ha igen annak mik a következményei?
A kimaradt napokra követelhetik azt a pénzt tőled amit ők fizettek volna neked és ha tudják bizonyítani,hogy a hiányzásod miatt káruk keletkezet,akkor azt is.
(pl: neked kellett volna egy teherautót megrakni áruval és nem találtak helyetted más rakodót,akkor a kiszállítás elmaradása miatt elmaradt hasznot plusz a teherautó sofőrjének napi bérét)
Igen, de csak ha a munkáltató mond fel rendesen.
Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással, akkor köteles kitölteni a felmondási időt.
Kedves 76%-os, elárulnád, hogy honnan szeded ezeket?
A Munka Törvénykönyve egyértelműen a munkáltatói felmondás esetén írja elő a felmentést a felmondási idő felére. Felmondasz csak úgy, és a munkáltató még fizessen ki két hetet a semmire?
Egy pillanat!! Akkor kell a felmondási idő felére felmenteni, hogyha a munkáltató mond fel rendes felmondással!!!
Ebben az esetben a munkavállaló mondott fel, ilyen NEM KELL felmenteni!
Szóval igen, kérdező, perelhet az átlagbéredre ÉS kártérítésre, és nagy valószínűséggel meg is nyerné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!