Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kártérítési pert indíthat a...

Kártérítési pert indíthat a volt munkaadóm mert a 30 napos felmondási időből csak 15-öt töltöttem le?

Figyelt kérdés

5 hónap után felmondtam a munkahelyemen, mert a beosztásommal és a munkába járással voltak gondjaim, és találtam másik munkahelyet. A szerződés szerint 30 napos felmondási időt kell letölteni, de az új munkahelyemen már vártak, így 2 hetet maradtam. Az utolsó napon közölték velem, hogy nem tekintenek el a felmondási időtől hiába kérem, oldjam meg az új helyemen, hogy várjanak még 2 hetet és ha nem megyek be dolgozni a fennmaradó napokra kártérítési pert indítanak ellenem.

Megtehetik, és ha igen annak mik a következményei?

2011. okt. 7. 21:36
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
*ilyenkor
2011. okt. 8. 08:47
 12/15 anonim ***** válasza:
32%
Hát én többször is mondtam már fel különböző munkáltatóknál: mindig elengedték a felmondási idő felét és mindig kifizették a teljes hónapot.
2011. okt. 8. 09:40
 13/15 anonim ***** válasza:

Attól még, hogy nem kötelessége, megteheti.

De semmiképpen sem kötelezhető rá, és ha nem engedi el, akkor pedig vagy letöltöd a felmondási időt, vagy munkaügyi jogvitát kezdeményezhet.

Ettől függetlenül az sem biztos, hogy megteszi, mivel azért egy munkaügyi per is időigényes, még ha azok viszonylag gyorsan le is mennek más perekhez képest.

Meg hát a kárt azt ugye bizonyítani is lehet, azt meg vagy tudja, vagy nem.

Az átlagkeresetet 100% megítélnék, csak épp az lehet, hogy olyan kevés összeg 15 napra, hogy nem éri meg ezért a felhajtás.

2011. okt. 8. 10:00
 14/15 anonim ***** válasza:
84%

Ja, és még annyi, hogy ha elengedi a felmondási idő egy részét, pedig nem kéne neki, akkor ezt jogvita esetén valószínűleg már nem is felmondásként, hanem közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésként kezelnék, mivel a törvényi előírástól eltérnek a felek.

Természetesen megegyezve lehet bármit.

2011. okt. 8. 10:05
 15/15 A kérdező kommentje:
Mégegyszer köszönöm a sok infót. Én is úgy tudtam, hogy a munkáltató elengedheti, és eddig mikor munkahelyet váltottam soha nem kellett letöltenem a felmondási időt, max 2-3 napot amíg átadtam a munkát vagy átszervezték a beosztást. Itt csak az üzletvezető gonoszságán múlik az egész, meg hogy egy világhírű márka, ezért jó ügyvédje van, aki persze tudja hogy kell a kis embereket visszatartani arra a pár napra is. Legalább okosabb lettem!
2011. okt. 9. 09:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!