Ezt megtehetik?
Rokonoknál voltunk látogatóban. Egy órával korábban érkeztünk az ígértnél, és a Néném (nagymamám testvére) nekiállt sápítozni, hogy még nem ment boltba. Mondtam, hogy majd én elszaladok, tessék mondani, mi kell.
Bent a boltban azt hittem a képem leszakad, olyan árakon kínáltak mindent. Eléggé pici bolt, az egyetlen a faluban, két megkerülhető polca van.
Kenyér, félbarna, Ferrosüt: itthon 240, ott 370 kilója.
Kométa parizer: itt 1400, ott 2200 kilója
Néztem pelenkát. Ugyanaz a márka,méret: itt 60, ott 130 forint darabja.
Ezeket senki sem szabályozza?
Eléggé eldugott kis falu, az alpokalján, főleg idősek lakják, akik nem nagyon tudnak másik boltba menni.
Megtehetik.
Welcome to the real world, Neo! :)
Miért ne tehetnék meg? Az árakat elsősorban a kereslet-kínálat határozza meg, így egy kis faluban, ahol a boltnak nincsen versenytársa, gyakorlatilag annyiért adja el a termékeket, amennyiért talál rá vevőt! Hidd el, ha nem vásárolna senki ennyiért, akkor lejjebb vinné az árakat! De ha mindenki megveszi ilyen áron, akkor miért adja olcsóbban?
"Ezeket senki sem szabályozza?"
Amúgy egy piacgazdaságban miért kéne szabályozni ezt? Mindenki olyan árréssel dolgozik, amilyennel jónak látja, illetve ha talál vevőt aki megveszi magas áron(konkurencia híján), akkor nem adja olcsóbban.
igen. ezt hívják úgy hogy monopolhelyzetben van a bolt.
mivel nincs konkurenciája, ezért az árakat ő diktálja és kevésbé a kereslet. Meg persze jelen van az is hogy valószinüleg egy ilyen kicsi faluban a költségei neki is nagyobbak (beszerzés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!