SOS! Sürgős! Haszonélvezeti jognak vagy lakhatási jognak szerepelnie kell a tulajdoni lapon? Ha nem, honnan tudhatom meg, hogy van e valami ilyesmi az ingatlanon?
Most vennék meg egy ingatlant és aggódom hogy valami veszélyeztetheti az adásvételi szerződést,mert a tulaj testvére elég furcsán viselkedik.anno a tulaj megvette az x hányadát a testveretol.sokáig elhitette vele a testvére hogy ő haszon élvező a házon,de a tulajdoni lapon mint kiderült a testvér nem szerepel.ezért is kerdeztem,hogy ha a testvérnek bármilyen joga ha lenne az fel lenne tüntetve a tul.lapon,nem??!!nincs sok időm az ingatlanra mindenképp szükségem van.ha kiderül hogy tényleg jogtalanul marad a testvér a házban akkor nekem aki megvette vagy a régi tulaj dolga kitenni a testvért?félek,hogy mivel van gyereke nem tehető csak úgy ki az utcára!mit lehet ilyenkor tenni?adnatok tanácsot?
Köszönöm előre is!
Először is ilyen kaliberű anyagi kiadásnál mint egy lakás feltétlenül kell egy ingatlanos mert saját szakállra bevásárolhat az ember.
Legjobb tudomásom szerint szerepelnie kell a papíron de a hatóságok elég lassan dolgoznak viszont széljegyzetként ott kell állnia.
A földhivatalban kéne utána nézni.
Nos ha már minden hivatalos emberke rábólintott és azt mondták, hogy ok. akkor szerintem itt csak a testvér sértődöttségéről van szó. Nyilván átverte a tesója és csalódott mert remélt némi pénzt az ügyletből.
Ha hivatalos okirattal nem tudja bizonyítani a haszonélvezeti jogát - pl. a tulajdoni lapon amit megkaptak amikor megvették a házat, illetve egy testvérek közötti írásos szerződés - akkor nem tud mit csinálni. Akkor max. a tesójával pereskedhet csalás miatt. Irányodba nem tehet lépéseket. A szó elszáll, az írás megmarad.
Szerintem.
Tévedsz. A haszonélvezeti jogot nem véletlenül találták ki.
Egy haszonélvezőnek nagyobb szava van a tulajdonosnál akár milyen nehéz elfogadni, hogy a saját tulajdonom felett nem rendelkezhetek szabadon.
Egy olyan lakás ami haszonélvezeti joggal van megterhelve az úgy adható el ha a tulaj és a haszonélvező is belemegy.
Nem véletlenül néznek utána körültekintően.
Nyugodtan tájékozódhatsz egy ügyvédnél.
Amikor megvettük a saját lakásunkat anyu az én nevemre vette csak az örökösödési adó miatt. Ő a haszonélvező ez a szerződésben is benne van. Nélküle én nem is léphetek.
Sőt elárulok valamit amitől egy kicsit feltolulhat a vér az emberben: Miután ő szerezte a lakást akár vissza is veheti a tulajdonjogomat megfelelő indokkal a bíróságon. Csak ez már macerás.
Köszi az eddigi válaszokat!
Egyet hozzáfűznék a valaszokhoz.ezt ugyvedtol tudom:haszonélvezeti joggal is eladható az ingatlan úgy is ha a haszonélvező nem írja alá az adásvételit és akkor csak annyi hogy a tulaj változik.de kinek kellene így egy ház!
Bár ahogy értem akkor amit én megvennek akkor az tuti tiszta.
Köszi mégegyszer a válaszokat!
NEM adhatod el a haszonélvező beleegyezése nélkül "könyörgöm"
És rajta van a tulajdoni lapon,ha van a lakáson haszonélvezeti jog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!