Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » SOS! Sürgős! Haszonélvezeti...

SOS! Sürgős! Haszonélvezeti jognak vagy lakhatási jognak szerepelnie kell a tulajdoni lapon? Ha nem, honnan tudhatom meg, hogy van e valami ilyesmi az ingatlanon?

Figyelt kérdés

Most vennék meg egy ingatlant és aggódom hogy valami veszélyeztetheti az adásvételi szerződést,mert a tulaj testvére elég furcsán viselkedik.anno a tulaj megvette az x hányadát a testveretol.sokáig elhitette vele a testvére hogy ő haszon élvező a házon,de a tulajdoni lapon mint kiderült a testvér nem szerepel.ezért is kerdeztem,hogy ha a testvérnek bármilyen joga ha lenne az fel lenne tüntetve a tul.lapon,nem??!!nincs sok időm az ingatlanra mindenképp szükségem van.ha kiderül hogy tényleg jogtalanul marad a testvér a házban akkor nekem aki megvette vagy a régi tulaj dolga kitenni a testvért?félek,hogy mivel van gyereke nem tehető csak úgy ki az utcára!mit lehet ilyenkor tenni?adnatok tanácsot?

Köszönöm előre is!

2012. jan. 1. 22:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
14%

Először is ilyen kaliberű anyagi kiadásnál mint egy lakás feltétlenül kell egy ingatlanos mert saját szakállra bevásárolhat az ember.

Legjobb tudomásom szerint szerepelnie kell a papíron de a hatóságok elég lassan dolgoznak viszont széljegyzetként ott kell állnia.

A földhivatalban kéne utána nézni.

2012. jan. 1. 22:58
 2/13 A kérdező kommentje:
Foldhivatalban már jártunk,az ügyvédem is megnézte a tul.lapot,de nem lattak semmi ilyesmire utaló jelet.csak amiatt aggódom hogy a testvér ettől függetlenül lehetséges hogy nem csak riogatta a tulajt.
2012. jan. 1. 23:05
 3/13 anonim ***** válasza:

Nos ha már minden hivatalos emberke rábólintott és azt mondták, hogy ok. akkor szerintem itt csak a testvér sértődöttségéről van szó. Nyilván átverte a tesója és csalódott mert remélt némi pénzt az ügyletből.

Ha hivatalos okirattal nem tudja bizonyítani a haszonélvezeti jogát - pl. a tulajdoni lapon amit megkaptak amikor megvették a házat, illetve egy testvérek közötti írásos szerződés - akkor nem tud mit csinálni. Akkor max. a tesójával pereskedhet csalás miatt. Irányodba nem tehet lépéseket. A szó elszáll, az írás megmarad.

Szerintem.

2012. jan. 1. 23:11
 4/13 anonim ***** válasza:
62%
Ja azt még hozzátenném,hogy ha ő lenne a haszonélvező, az nagyobb rang mint a tulajdoni- akkor az engedélye, beleegyezése nélkül el se adhatná a tesó a lakást.
2012. jan. 1. 23:12
 5/13 dizus ***** válasza:
8%
Nem kell sem az engedélye sem a beleegyezése a haszonélvezőnek!A tul.lapon szerepel hogy van rajta haszonélvezet és ennek tudatában veheti meg az új tulaj!Attól vagyok tulajdonos,mert egyedül én rendelkezem az eladásáról!Eladhatom úgyis hogy lekerüljön róla a hasz.élvezeti és úgyis hogy rajta maradjon!
2012. jan. 2. 00:25
 6/13 anonim ***** válasza:
54%

Tévedsz. A haszonélvezeti jogot nem véletlenül találták ki.

Egy haszonélvezőnek nagyobb szava van a tulajdonosnál akár milyen nehéz elfogadni, hogy a saját tulajdonom felett nem rendelkezhetek szabadon.

Egy olyan lakás ami haszonélvezeti joggal van megterhelve az úgy adható el ha a tulaj és a haszonélvező is belemegy.

Nem véletlenül néznek utána körültekintően.

Nyugodtan tájékozódhatsz egy ügyvédnél.

Amikor megvettük a saját lakásunkat anyu az én nevemre vette csak az örökösödési adó miatt. Ő a haszonélvező ez a szerződésben is benne van. Nélküle én nem is léphetek.

Sőt elárulok valamit amitől egy kicsit feltolulhat a vér az emberben: Miután ő szerezte a lakást akár vissza is veheti a tulajdonjogomat megfelelő indokkal a bíróságon. Csak ez már macerás.

2012. jan. 2. 01:21
 7/13 dizus ***** válasza:
54%
A lényeg hogy a haszonélvező lakhatási joga nem sérülhet!De könyörgöm a tulajdonjogomat annak adom el akinek akarom!Inkább Te nézz utána a dolgoknak!
2012. jan. 2. 01:32
 8/13 dizus ***** válasza:
79%
Ja még annyi hogy a haszonélvezőnek halál mindegy ki a tulajdonos!
2012. jan. 2. 01:34
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat!

Egyet hozzáfűznék a valaszokhoz.ezt ugyvedtol tudom:haszonélvezeti joggal is eladható az ingatlan úgy is ha a haszonélvező nem írja alá az adásvételit és akkor csak annyi hogy a tulaj változik.de kinek kellene így egy ház!

Bár ahogy értem akkor amit én megvennek akkor az tuti tiszta.

Köszi mégegyszer a válaszokat!

2012. jan. 2. 06:26
 10/13 anonim ***** válasza:
31%

NEM adhatod el a haszonélvező beleegyezése nélkül "könyörgöm"

És rajta van a tulajdoni lapon,ha van a lakáson haszonélvezeti jog.

2012. jan. 2. 11:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!