Tisztelt Olvasók! Van egy lakásom, édesanyámnak özvegyi haszonélvezeti joga van. Én már több mint 7éve nem lakok ott, de tartozás van a lakáson, amit én úgy tudtam meg, hogy egyik napról a másikra inkasszálták a számlám!?
"Jogosan járt el a végrehajtó, hogy az én számlámról akarja levonni, miközben én csak tulajdonos vagyok, és édesanyám nevére jönnek a csekkek"
Szerintem nem. Az ő nevén vannak a dolgok, amikből fogyaszt (gáz, villany, stb.), nem Te vagy az adós.
Honnét ered az adósság? Rezsitartozásból?
"Minden jövedelemből vonhatnak 33 %-ot."
Az öregsegi nyugdijminimum összegéig!
Tehat a 28500 Ft az mar erinthetetlen.
Nem számít, hogy mi van a törvényben. A szerint vannak bizonyos érinthetetlen jövedelmek, de a valóságban azt is inkasszálják (nekem a gyesem és a családi pótlékom, gyerektartásom is simán inkasszálva lett).
A pillanatnyi megoldás az, hogy postán kéred a munkanélküli kifizetését és nem számlára. Ahhoz így nem nyúlnak.
Ja és nálunk az volt a helyzet, hogy én anyukámnak ajándékoztam a lakást és már semmilyen tulajdonjogom sem egyebem nem volt rajta, csak simán egy előző tulaj voltam. De így is megtették minden előzetes értesítés nélkül. (Bár ez az Apeh volt anno, és nálatok most gondolom a szolgáltatók inkasszálnak)...
Rengeteget jártam utána és végül csak egy jóindulatú ügyintézőn múlott, hogy törölték az inkasszót. De aztán jött egy csavar, végül a jogtalanul kirótt fizetési kötelezettségemen keletkezett kamatot mégis be kellett fizetnem. Tehát hiába mondták ki ők maguk, hogy hibáztak és nem vonhattak volna le tőlem, azért a kirovás és a törlés közötti időben keletkezett késedelmi kamatokat behajtották.
Megáll az ember esze Abszurdisztánban...
Válasz a kérdésekre:
"A fő kérdés, hogy anyukád ott lakik-e."
- Igen, édesanyám az említett lakásban él, sosem lakott máshol, mióta az eszemet tudom, mindig az ő nevére jöttek a csekkek. Nem tudom pontosan, de valószínűleg, ahol most dolgozik, nincs bejelentve, ez lehet az oka, hogy tőlem vonják.
" Az ő nevén vannak a dolgok, amikből fogyaszt (gáz, villany, stb.), nem Te vagy az adós.
Honnét ered az adósság? Rezsitartozásból?"
- Ami most végrehajtásra került, és ami miatt inkasszálták a számlám, az egy 325.700Ft-os közös költség... Viszont, mint kiderült, a gáz-víz, egyebek sincs fizetve, csoda, hogy azért még nem vettek elő.
" Egyaltalan hogy jutottak el a Te szamladig? És kinek adtal a szamlara inkasszó jogot?"
- A legszebb az egészben, hogy senkinek nem adtam inkasszó jogot, egyik napról a másikra derült ki. Kedden tudtam fizetni a kártyámmal, szerdán reggel már nem engedte. Csütörtökön bementem a bankba, és ott derült ki. Fogalmam sincs, hogyan jutottak el az én számlámig.
"A pillanatnyi megoldás az, hogy postán kéred a munkanélküli kifizetését és nem számlára."
- Természetesen egyből betelefonáltam a munkanélkülibe, hogy módosítsam az utalást, de a hölgy azt mondta, hogy a következőt (tehát a decemberit), már nem tudom módosítani, mindenképp utalni fogják, csak az utána lévőt tudom postán kérni. Ami csak fél hónap, mert, 01.18.-ig kapom a segélyt. Az igazság az, hogy a decemberi munkanélkülim 33%-tól elbúcsúzhatok...
Nem "inkasszálják", hanem INKASSZÓZZÁK.
Egyébként kizárólag az adós tulajdonában lévő dologra vezethetnek végrehajtást, vagy ha a bíróság mondja ki, hogy 3. személy a tulajdonában lévő dologra vezetett végrehajtást tűrni köteles.
A kérdés ugye az, hogy a felhalmozódott tartozás kinek a "tulajdona".
Ez a körülmények teljes körű vizsgálatával állapítható meg, azt tanácsolom, hogy fordulj ügyvédhez.
(Az, hogy kinek a nevére jönnek a számlák, még egy dolog, de a Ptk. rögzíti, hogy a haszonélvező és a tulajdonos milyen módon osztoznak a terheken - ezt kell figyelembe venni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!