Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit kaphat valaki azért, ha...

Mit kaphat valaki azért, ha egy betörőnek (aki vagy szúró-, és/vagy lőfegyverrel rendelkezik) sérülést okoz? (Komoly zúzódás, csonttörés, bénulás esetleg halál? )

Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert ha egyszer történne velem/velünk hasonló, akkor mit kéne tennem, meddig mehetek el? Nem fogok ott állni, és arra várni, hogy kipakolja a házamat, esetleg megtámadjon... (Aki hajnali háromkor fekete ruhában, símaszkban, és fegyverrel bejön a házamban, az biztos nem felköszönteni jött/virágot hozott...)
2012. jan. 1. 02:13
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Ha kése vagy lőfegyvere van maradj a hátsódon és előzékenyen szolgáld ki. Más esetben sikerül elérned, hogy már ne legyen 100% a túlélési esélyed sem neked sem a családod többi tagjának.
2012. jan. 1. 02:16
 2/18 anonim ***** válasza:
Mivel Magyarországon élünk , jó eséllyel Te lennél meghurcolva . Ha pedig a betörő történetesen kisebbségi lenne,akkor biztosan leszel minden,csak fehér ember nem.
2012. jan. 1. 02:34
 3/18 A kérdező kommentje:
Mit értesz az alatt, hogy előzékenyen szolgáljam ki?
2012. jan. 1. 02:59
 4/18 anonim ***** válasza:
A jogos önvédelem,vékony határon van.Lehet jogos,de egy hajszálon múlva nem jogos.Mi van ha jelmezbálból menekül be üldözői elől épp a házadba,te meg lelövöd? Vagy terhes nő,v gyerek,csak álarcban.
2012. jan. 1. 06:28
 5/18 anonim ***** válasza:

Az előzőnek.

Oszt kit érdekel,hogy menekül vki elöl,de ne az én házamban.

Ez a baj,hogy már egy betörőnek több joga van mint akihez betört.

És mivan ha betörnek hozzám és én meg önvèdelemböl kicsavarom a kèst a kezéböl elés földhöz vágom?? Én kapok büntetést??

Itt M.o.-on igen sajnos...

2012. jan. 1. 10:57
 6/18 anonim ***** válasza:
5.: egyáltalán nem, ha lelövöd akkor kapsz büntetést, ha nincs kése és elszúrod akkor is büntetést kapsz. Ettől függetlenül nem értem, a hozzáállást, ha nem maradsz nyugton egy betörés során, lehet, hogy meghalsz, ha van valami hatékony önvédelmi fegyvered, riasztó pisztoly vagy egyéb, akkor jó eséllyel a saját testi épséged veszélyeztetése nélkül elintézheted, ha mondjuk késed van jó eséllyel vérben fekve végzitek mindketten. Mégis mindenki azon lovagol, hogy nem verhet rommá embereket baseballütővel, meg nem lőheti őket lyukacsosra, amikor az a saját érdekes is, hogy ne változtassa csatatérré a saját otthonát egy betörés során.
2012. jan. 1. 12:05
 7/18 anonim ***** válasza:
A lyukacsosra lövöldözés, azért túl megy a jogos önvédelmen,
2012. jan. 1. 12:43
 8/18 anonim ***** válasza:

pár éve átírták a jogos önvédelem kategóriáját. noha továbbra is feltétel az arányosság, belekerült az is a törvénybe, hogy ha ijedségből, félelemből léped át az arányos határt, akkor nem lehet felelősségre vonni.

az a lényeg, hogy valamilyen reálisan a kezed ügyébe akadó dologgal öld meg és mond azt, hogy nagyon-nagyon megijedtél.

azaz ne bézbólütőt, gázfegyvert ragadj, hanem 5 kilós öntöttvas serpenyőt, ha van kandallód, akkor piszkavasat, fém húsklopfolót (van olyan, aminek az egyik oldala baltaszerű) esetleg aprítóbárdot és azzal verd agyon.

2012. jan. 1. 15:38
 9/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat... Sokat segítettek! Ha van még hozzászólás, nyugodtan jöhet.
2012. jan. 1. 15:57
 10/18 doboszoli ***** válasza:

Jogos önvédelem, felindultság, határok, arányosság....

Szép szavak a bíróságon, ahol van idő kivesézni a dolgot.

Ám, ha saját portámon fenyegetik az én, vagy a családom biztonságát, akkor vallom: Inkább üljek én másért, mint más értem. Így is cselekednék, meg vannak hozzá az eszközeim.

2012. jan. 1. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!