Mit kaphat valaki azért, ha egy betörőnek (aki vagy szúró-, és/vagy lőfegyverrel rendelkezik) sérülést okoz? (Komoly zúzódás, csonttörés, bénulás esetleg halál? )
Az előzőnek.
Oszt kit érdekel,hogy menekül vki elöl,de ne az én házamban.
Ez a baj,hogy már egy betörőnek több joga van mint akihez betört.
És mivan ha betörnek hozzám és én meg önvèdelemböl kicsavarom a kèst a kezéböl elés földhöz vágom?? Én kapok büntetést??
Itt M.o.-on igen sajnos...
pár éve átírták a jogos önvédelem kategóriáját. noha továbbra is feltétel az arányosság, belekerült az is a törvénybe, hogy ha ijedségből, félelemből léped át az arányos határt, akkor nem lehet felelősségre vonni.
az a lényeg, hogy valamilyen reálisan a kezed ügyébe akadó dologgal öld meg és mond azt, hogy nagyon-nagyon megijedtél.
azaz ne bézbólütőt, gázfegyvert ragadj, hanem 5 kilós öntöttvas serpenyőt, ha van kandallód, akkor piszkavasat, fém húsklopfolót (van olyan, aminek az egyik oldala baltaszerű) esetleg aprítóbárdot és azzal verd agyon.
Jogos önvédelem, felindultság, határok, arányosság....
Szép szavak a bíróságon, ahol van idő kivesézni a dolgot.
Ám, ha saját portámon fenyegetik az én, vagy a családom biztonságát, akkor vallom: Inkább üljek én másért, mint más értem. Így is cselekednék, meg vannak hozzá az eszközeim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!