Vannak ilyen idióták? Mit mondanak ilyenkor? (magyarázat lent)
Kezdjük ott, hogy ahhoz, hogy a csontból a Ca felszabaduljon, ahhoz elég erőteljes osteoclast ("csontbontósejt") aktivitás kell, amit általában a parathormon tud fokozni, a "lokális krumpli" nem.
Abba pedig nem is akarok belefolyni, hogy a bőr és csont között hány szövet van (melyeknek ráadásul vér és nyirokáramlása van, vagyis elméleti szinten a csontból kijutó kálcium ezekbe jutna), melyeket mennyi sejtréteg alkot és ezeknek a sejteknek milyen a Ca-permeabilitása...
Vagyis, ez az egész dolog kamu, urban-legend.
Most nehogy azt mond, hogy nincs elég fantáziád hogyan is alakulhat ki egy csonttörés:D
Azért nyilván extrémebb esetekben be kell vallaniuk, hogy hülyék. Persze ehhez az is kell, hogy működjenek a dolgok, nem úgy mint ezzel a krumplis baromsággal.
Ha én eltörném valamimet, akkor értelemszerűen azt mondanám, ahogyan eltörtem (pl.: leestem a lépcsőn, elütött egy busz, rávágtam a kalapáccsal stb.).
Nem nagyon értem a kérdést...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!