Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha feljelentett egy ismerősöm,...

Ha feljelentett egy ismerősöm, amit hamis tanúkkal akar igazolni (bizonyíthatóan), akkor mik az esélyeim szerintetek? Indítanak ellene hamis tanúzás miatt eljárást?

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm feljelentett, és úgy gondolta, van 2 bnője, aki majd igazolja, hogy én bevallom. Mint kiderült, a bnői nem olyan ostobák, és a tanúvallomásával ellentétben nem tudják igazolni, hogy én mondtam (mert nem is), így hamisan tanúskodott, amiről üzenet bizonyítékom is van (a 2 bnője tanúvallomása mellett). De arról, ami miatt feljelentett, egyikünk sem tudja igazolni, így nekem max. az ártatlanság vélelme maradt. Szerintetek ilyenkor hivatalból indítanak ellene eljárást hamis tanúzás miatt vagy nekem ezt kérnem kell? Ér valamit az ő vallomása így?
2011. dec. 9. 17:14
 1/4 dizus ***** válasza:
Ezt így elég nehéz megmondani.Talán ha érteni lehetne egy büdös szót az írásodból.
2011. dec. 9. 19:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Hamis vád, illetve hamis tanúzásra felhívás az ismerősödnek, a két csajnak meg hamis tanúzás.

Mondjuk tényleg zavaros, amit leírsz. Pontosan milyen jellegű ügy? Mit állít az ismerősöd? Mit állítottak a tanúk?

"Hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették (alapügy) nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ilyen feljelentés esetét kivéve a hamis tanúzás elévülése az alapügy befejezésének napján kezdődik."

Tehát amíg le nem zárult az ügy, addig te nem indíthatsz ilyen eljárást, legfeljebb a bizonyítékokat tárhatod a bíróság elé. Ha viszont jogerősen felmentenek, és az ügyészség nem indít eljárást hivatalból, akkor neked kell.

2011. dec. 9. 23:05
 3/4 A kérdező kommentje:
Akkor még egyszer: ő hamis tanúkkal akarja azt igazolni, hogy bevallok egy bűncselekmény elkövetését. Feljelentésében azt vallotta, hogy 2 bnője igazolni tudja, hogy én bevallom. A bnői azonban nem igazolják, tagadják, hogy ilyet mondtam volna. Nekem egyik bnőjétől van internetes üzenetem is, amiben bevallja, hogy hamis tanúzásra akarta rávenni őt. Kérdésem pedig arra vonatkozott, hogy ilyenkor foglalkoznak egyáltalán az ő feljelentésével? Az egész egy légbőlkapott nevetséges feljelentés, így van-e értelme arra a tényre hivatkoznom, hogy hamis tanúkkal akart előhozakodni, vagy ez lényegtelen?
2011. dec. 10. 21:22
 4/4 anonim ***** válasza:

"ő hamis tanúkkal akarja azt igazolni, hogy bevallok egy bűncselekmény elkövetését"

Ebben a mondatban még mindig nem stimmelnek az igeidők. Tehát állítása szerint neki- pontosabban két barátnőjének- olyan kijelentést tettél, amiben elismerted valamilyen bűncselekmény elkövetését.

Vagy azt állítottad, hogy később majd a hatóság előtt el fogod ismerni, hogy elkövettél valamit.

Ha a barátnői nem azt vallják, amire felbujtotta őket, akkor nagyon nem is kell hivatkoznod semmire. Bűncselekmény hiányában megszüntetik az ügyet.

2011. dec. 10. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!