Gondnokolt hogyan fizet öröklési illetéket?
Sziasztok!
Az alábbi ügyben kérem segítségeteket:
Egy -a gyámhivatal által- kizáró gondnokság alá helyezett idős néni és jómagam örököltünk édesapám után egy ingatlant fele-fele arányban. Azaz a néni kapott 6/12-ed rész illetve én is ugyanennyit, 6/12-et.
Nekem ugyebár a mostani jogszabályok szerint nem kell a ház rám eső része után öröklési illetéket fizetnem az adóhatóságnak (mert az elhunyt fia vagyok), viszont a néninek kell 200.000 Ft-ot. Ő nem állt semmilyen rokonsági kapcsolatban édesapámmal.
A néni nyugdíjas, ennek összege 80.000 Ft. Ő egy idősek otthonában él, a nyugdíja fedezi a bentlakást, egyéb pénze nincs, a nyugdíjából nem marad fent semmi.
A házat el szeretnénk adni, az összes fél egyező állásponton van (gyámhivatal, én, gondnok).
Viszont a néninek nincs pénze az öröklési illetéket megfizetni az Apeh-nak jelenleg, mert más vagyona nincs a nyugdíjon kívül, az meg elmegy a bentlakásra.
A néni gondnoka nekem azt mondta, hogy nekem kellene kifizetni az illetéket a néni helyett, mert ha nem akkor jelzálog kerül a házra, a 6/12 felére.
Nem tudom mit lehetne ilyenkor tenni, mit tehet a gyámhivatal, mit tehet az adóhivatal?
Valóban nekem kellene kifizetni a néni részét?
Vagy ha nem nekem kellene, és van megoldás, akkor mire figyeljek, hogy a gondnok/gyámhivatal rám verje ezt a pénzt?
Előre is megköszönném a segítségeteket, a tájékoztató válaszokat! Nagyon sokat jelent ez az ügy számomra!
Van más törvényes örökös is? (Testvéred, vagy esetleg elhunyt testvér gyereke?) Gondolom a néni végrendeleti örökös?
A hagyatékot átadták már?
Ha még nem volt hagyatéki tárgyalás, és nincs más törvényes örökös (ami valószínű a leírásod alapján), ÉS a gyámhivatal is beleegyezik, akkor a néni utasítsa vissza az örökséget - így te kapnád meg az ő részét is, és cserébe kössetek egyezséget a közjegyző előtt, hogy te eltartod, vagy valami ilyesmi, tehát hogy ő se legyen kisemmizve.
De ez az ő esetében csak a gyámhivatal engedélyével történhet, mivel még ha te is vagy a gondnoka, az érdekellentét miatt egyedül ebben nem dönthetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!