Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha eladom a lakásom és veszek...

Ha eladom a lakásom és veszek egy házat, kell illetéket fizetnem? Fontos!

Figyelt kérdés
A lakás új építésű volt, ezért nem kellett illetéket fizetni. Akkor 9,8 millióért vettük, most 9 millióért adnánk el és 10 millióért vennénk házat.
2011. júl. 16. 10:31
 1/7 tetro ***** válasza:
50%
nem kell
2011. júl. 16. 10:55
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi, ez biztos? A különbözetre sem kell?
2011. júl. 16. 11:39
 3/7 anonim ***** válasza:
49%
A különbözetre kell illetéket fizetni.
2011. júl. 16. 12:10
 4/7 tetro ***** válasza:
sajnos az utolsó válaszoló ökörséget mond, de legalább azt teljes meggyőződéssel. mivel a különbözet negatív, ezért nincs mire illetéked fizetned...
2011. júl. 16. 13:06
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Az "utolsó válaszoló" vagyok.

Én is meg voltam erről győződve, hidd el, így lenne logikus.

Aztán, mikor lett egy ilyen ügyünk, felhívtam a NAV-ot megkérdezni (mivel többen is mondták, hogy fizetni kell, de nem tudtam elhinni), és a NAV-illetékosztályán is azt a tájékoztatást adták, hogy ennek ellenére fizetni kell. Indok: a törvény különbözetet említ, nem pozitív különbözetet. Megdöbbentem, direkt vissza is kérdeztem, és azt mondták, IGEN, fizetni KELL.

Szerintem is "ökörség", de tényleg ezt mondták.

Kérdezőnek azt tanácsolom, hogy érdeklődjön ő is az illetékeseknél, ne egy fórumon.

Természetesen tévedhetett az ügyintéző is, akivel beszéltem (még egyszer mondom, engem is meglep a dolog), de akkor is így volt.

2011. júl. 16. 13:30
 6/7 tetro ***** válasza:
én ingatlanokkal foglalkozom. és lehet le vagyok maradva, de ez eddig nem így volt. és nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ez ne valami jogértelmezési hiba lenne. de mégis így van, és ez az ökörség létezik, akkor megkövetem magam. az mondjuk nagyon furcsa, ha a veszteség után is adózni kell :D
2011. júl. 16. 14:13
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Ügyvédjelölt vagyok, kb. egy hete volt ilyen ügyünk, akkor hívtam a NAV-ot, és ezt mondták.

Amúgy nem veszteség az, ha nagyobb értékű ingatlant szerez valaki, hiszen az ingatlan is érték, így megvalósul a vagyongyarapodás.

Régen is így volt, csak akkor nem a különbözet, hanem az egész összeg után kellett illetéket fizetni, most az kedvezmény, hogy adott időn belül még "cserének" minősül az új lakáscélú ingatlan vétele, ezért csak a különbözet után adózik a vagyonszerző. Mellesleg ezt is vizsgálni kell például, hogy ebben az időszakban benne van-e még. Ezt sem tudjuk egyelőre.

Egyébként ez elég parttalan vita, nem egymást kell győzködnünk, a Kérdezőnek olyan helyről kell beszereznie a válaszát, ami megbízható. Ha később meg akarják büntetni, akkor az nem lesz megfelelő kimentés, hogy "de nekem a fórumon ezt meg ezt mondták". Szóval szerintem telefon a NAV-nak, és kész...

Ez csak a véleményem, de én így gondolom (Ha egy éven belül van):

Itv. 21. § (5) Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete.

Ennek alapján a 2%-os illeték az egymillió forint különbözet után 20.000,- Ft lenne.

Még egyszer mondom, ezt senki ne vegye készpénznek, utána kell járni az illetékes szervek előtt is.

2011. júl. 16. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!