Minek ülnek az ügyintézők az irodában, ha semmit sem tudnak? Mégis, kihez forduljak ezzel "nagyon nehéz" kérdéssel? A Jóistenhez? (háztartási munka. )
A probléma a következő:
Bérpótló juttatást kapok.Munka még nincs kilátásban.Ahhoz, hogy jövőre is kapjam a bérpótlót, Februárig össze kellene szednem 30, valahogyan ledolgozott munkanapot.Nos, idáig érthető...
Mikor a bérpótló juttatást megállapították számomra, benne volt a határozatban, hogy háztartási munkával is le lehet dolgozni a 30 napot.Mivel bővebb infó erről nem volt, utána néztem a neten, de biztos, ami biztos, megkérdeztem a munkaügyi ügyintézőt is arról, mit is takar ez a háztartási munkalehetőség és elfogadják-e?A válasz:
Ő ezt nem tudja, menjek a munkaügyi felőgyelőségre.
Elmentem,megkérdeztem ugyanezt, válasz:
Ők ezt nem tudják, és ugyan miért kerestem én fel pont őket az ominózus kérdéssel?
Mondom, a munkaügy ide küldött...
Onnan tovább küldtek a polgármesteri hivatalba, hogy ott biztos megkapom a választ.Nos, elmentem oda is, az ügyintézőmhöz méghozzá, aki pontosan ezekkel az ügyekkel(vagy épp körömfestéssel...)foglalkozik.Válasz:
Nincs erre lehetőség,SZERINE, legalábbis a törvényhozóknak nincs erről pontos elképzelésük.Így különben is, bárki letudna igazolni akármennyi munkaidőt, stb...De nem tud pontosabbat mondani, kérdezzem meg a MUNKAÜGYÖN(!)
Mondom, onnan jövök!
Nos, a polgármesternél még nem jártam, de már csak az van hátra, hogy ahhoz is elmegyek és megkérdezem, bár előre sejtem, hogy természetesen ő sem fog tudni semmit.
Ezek után jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy mi a jóságos nyavalyának tespednek ezek az irodákban? Mihez kell ezeknek a fene nagy diploma, ha semmit sem tudnak?Ha a drágalátos ügyintézők, akiknek ilyen ügyekben megfelelő tájékoztatást kellene adniuk, semmit nem tudnak, akkor mégis kitől kérdezze meg az ember?!
Esetleg ha valaki itt tud a háztartási munkával kapcsolatos kérdésben hasznavehető választ adni, vagy van bármilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban, megköszönném, ha írna valamit.
"A háztartási munka olyat jelenthet, hogy OTTHON takarítsz, főzöl, stb. Ezeket amúgy is meg kellene csinálni. Én ezt nem nevezném munkának."
Szoktál Te minden nap főzni a családnak?Mosni, ablakot pucolni, kitakarítani, fürdőszobát súrolni??Csak egy hétig próbáld ki, meglátod majd, hogy az is munka!Ráadásul, ha még emellett mondjuk, a szomszédnál is ugyanezt nap mint nap végigcsinálnád...
De akkor ha a te elméleteddel gondolkozunk, akkor a takarító, szállodai szobalány sem dolgozik.
A polgármesteri hivatalban dolgozó ügyintézőnek kellett volna tudnia, mivel a BPJ jogosultságot ők bírálják el, nem a munkaügyi hivatal, nem a munkaügyi felügyelőség és nem is a NAV.
Hogy minek ülnek az irodában az ügyintézők? Mert jó meleg van, fizetést kapnak érte (és a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek törvényileg még a szabadságuk is több, mint az egyszerű munkavállalóknak)
A polgármesterhez is hiába mennél, de lehet, hogy még a jegyzőhöz is.
A háztartási munkát a szociális törvény (aktív korúak ellátása) 36.§ (2) eb pontja alapján kell elfogadnia a kedves(?) és tájékozatlan ügyintéző hölgynek: "kereső tevékenységet - ideértve az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is"
Mellesleg abban is nagyon téved, hogy ez munkaidő lenne: a szociális ellátások szempontjából jogosító idő, de munkaviszonynak nem számít, sem álláskeresési ellátásnál, sem a nyugdíjnál nem jogosító (szolgálati) idő.
Mondanám, hogy javasold az ügyintéző hölgynek, hogy körömfestegetés közben olvasgassa a szociális törvényt (ami alapján kellene határozatokat hoznia), de teljesen felesleges: nem érdekli őket.
tegnap 18:31
Nem azt mondtam, hogy nem munka, hanem ezek olyan dolgok amiket úgy is meg fogsz csinálni. Ha nem az már baj. Egy takarítónő otthon is dolgozik. AZt nem tenném olyan munkává mintha egy hotelban takarítana. AZ elsőt azért kell megcsinálni, hogy ne egy szemétdombon éljen az utóbbit meg, ohgy legyen miből enni.
1. Sajnos tényleg fogalmuk sincs, ami a mostanában divatos "jogszabályalkotás" mellett nem is csoda.
2. Hívd fel a NAV-ot, és érdeklődj.
3. Ha nem tudnak válaszolni, állásfoglalás iránti kérelmet küldj.
De minél előbb, mert van ennek is egy ügyintézési határideje!
"# 14/14 Időpont tegnap 18:33"
"1. Sajnos tényleg fogalmuk sincs, ami a mostanában divatos "jogszabályalkotás" mellett nem is csoda.": Igaz, hogy sajnos sok mindenről fogalmuk sincs, de a jogszabály változások gyakorisága erre egyáltalán nem mentség. Egy-egy önkormányzati ügyintézőnek sokkal kevesebb jogszabályt kell figyelnie mint egy könyvelőnek, vagy vállalkozónak. Ha pedig éppen nem tudja a jogszabály aktuális állapotát (a háztartási munkás rész nem mostanában változott), akkor vegye elő a törvényt és nézze meg, kb 1 percig tart, amíg kikeresi a megfelelő törvényből a megfelelő részt.
"2. Hívd fel a NAV-ot, és érdeklődj.": sok minden tartozik a NAVhoz (főleg mióta összevonták az APEHet és a VPOPét), de ez nem. Ez konkrétan az önkormányzathoz tartozik: nem adóügy, nem VÁMügy, de még csak nem is munkaügy, hanem szociális ügy, amit a helyi önkormányzatoknak kell (tudniuk) elbírálniuk.
Nem csoda, hogy az aktív korúak ellátásának elbírálását is ki akarják venni az önkormányzatok hatásköréből.
"3. Ha nem tudnak válaszolni, állásfoglalás iránti kérelmet küldj."
1: Nem a NAV hatásköre, nem ad róla állásfoglalást
2: Ha kértél volna már állásfoglalást a NAVtól, tudnád, hogy a végére oda van írva valami jól megfogalmazott szöveggel, hogy a kiadott állásfoglalás vitás esetben nem perdöntő. Magyarán: kiad egy állásfoglalást, ami ha nem megfelelő/téves, és te aszerint cselekedtél/fizettél, akkor is te vagy a hibás, nem a NAV; hatóság, bíróság előtt hiába van a kezedben az állásfoglalásuk, semmire nem mész vele.
Az aktív korúak ellátását (a BPJt felváltó foglalkoztatást helyettesítő támogatást) a szociális törvény szabályozza. A polgármesteriben ücsörgő ügyintézők csak úgy unalomból is megnézhetnék néha (mert érdekelni egyáltalán nem érdekli őket) a törvény változásról küldött értesítőket, vagy belepillanthatnának a Magyar Közlönybe amiben minden jogszabályváltozás megjelenik, vagy néha-néha belenéznének abba a néhány törvénybe ami az ő munkájukat érinti.
A szoc.törvényben ott van feketén-fehéren a háztartási munkával kapcsolatos rész: a 30 napnál figyelembe kell venni a munkaviszonyt, az egyszerűsített foglalkoztatást és a háztartási munkát is.
Kedves 15.!
Kértem állásfoglalást, nem is egyszer.
1. Nem azt mondtam, hogy mentség a jogszabályok állandó változására hivatkozni, hanem azt, hogy sajnos ez a helyzet - mentség, vagy nem.
2. Tudom, hogy ez a kérdés igazából a Munkaügyi Központra tartozik, de ha onnan is elküldték a kérdezőt, akkor valahova mégiscsak tovább kellene mennie, nem? És azért ajánlottam, hogy először telefonon érdeklődjön, mert ott majd adnak neki számokat, amivel tovább mehet.
A NAV-nál azt meg tudják mondani, hogy a háztartási munka pontosan milyen adózású, minek minősül, stb. (ezt mi is tudjuk, nem nekünk kell elmagyarázni), de azzal a papírkával, amit a NAV esetleg kiad, már lehet csapkodni az asztalt a munkaügyön.
Nem ideális megoldás, de ez jutott eszembe arra az esetre, ha valakit mindenhonnan elküldenek.
Kedves 16-os:
Ha kértél már több állásfoglalást, akkor tudhatod hogy minden állásfoglalásuk a fentebb írt sablonszöveggel végződik, és hiába lobogtatod az állásfoglalást, nem mégy vele semmire.
"1. Nem azt mondtam, hogy mentség a jogszabályok állandó változására hivatkozni, hanem azt, hogy sajnos ez a helyzet - mentség, vagy nem."
Nem azt mondtad: "Sajnos tényleg fogalmuk sincs, ami a mostanában divatos "jogszabályalkotás" mellett nem is csoda."
Mi az, hogy "nem is csoda"? Nem naponta változik a hatáskörüket érintő jogszabály.
Az lenne természetes, hogy aki jogszabályokkal dolgozik, az naprakész legyen benne, akkor is, ha azok minden héten változnak. Ezért kapják a fizetésüket.
"2. Tudom, hogy ez a kérdés igazából a Munkaügyi Központra tartozik":
Nem. A polgármesteri hivatalra tartozik. Ők állapítják meg, hogy jogosult-e az ellátásra és nem a munkaügyi, vagy a NAV.
"de ha onnan is elküldték a kérdezőt, akkor valahova mégiscsak tovább kellene mennie, nem?": De. A polgármesteri hivatalba.
"És azért ajánlottam, hogy először telefonon érdeklődjön, mert ott majd adnak neki számokat, amivel tovább mehet.
A NAV-nál azt meg tudják mondani, hogy a háztartási munka pontosan milyen adózású, minek minősül, stb. (ezt mi is tudjuk, nem nekünk kell elmagyarázni),": Szó sincs számokról. Itt az a kérdés, hogy hogyan bírná elmagyarázni a kedves ügyintézőnek a polgármesteriben, hogy igenis beszámít a háztartási munka. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy milyen adózású és minek minősül.
"de azzal a papírkával, amit a NAV esetleg kiad, már lehet csapkodni az asztalt a munkaügyön.": Hát csapkodhatja vele az asztal, de semmire nem megy vele. Részint NEM a munkaügyi hivatalra tartozik. Másrészt egy NAVos állásfoglalás semmire nem kötelezi a munkaügyi hivatalt.
"Nem ideális megoldás, de ez jutott eszembe arra az esetre, ha valakit mindenhonnan elküldenek"
Azért küldték el a munkaügyiből és a munkaügyi felügyelőségről, mert nem hozzájuk tartozik az ügy. A NAVhoz is fölösleges mennie, mert hozzájuk sem tartozik. A polgármesteri illetékes az ügyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!