Jogászok! Ez esetben létrejön a letéti szerződés?
Köszi :)))
Szóval, van egy ilyen eset hogy:
"A peres felek egy társasház tulajdonosai. A társasház-alapító okirat szerint az épülettömbhöz tartozó parkban, illetve telken bármilyen létesítményt csak az összes társtulajdonos közös beleegyezésével lehet létesíteni. A tömbök területén garázsokat külön létesítményként nem lehet építeni. A társasház négy épületből áll. A tulajdonostársak közül egyesek beépített garázzsal rendelkeznek. A felperesek 17 garázs építését tervezték. Erre az építésügyi hatóságtól elvi építési engedélyt kaptak. Az alperesek 9 garázs létesítését nem ellenezték, további 8 garázs létesítéséhez azonban nem járultak hozzá. Arra hivatkoztak, hogy a garázsépítéssel a felperesek lakása az építési költséget meghaladó mértékben értékesebbé válik, viszont az alperesek lakásának az értéke csökken, mivel a garázsokat az alperesek lakása közelében tervezik megépíteni. Másrészt a garázsépítés folytán a gyermekjátszótér is megszűnik. Ezért a felperesek keresetükben kérték, hogy hozzájáruló nyilatkozatukat a bíróság ítéletében pótolja."
Na, ehhez egy kérdés, hogy az alperesek visszaélnek e a jogukkal, ezáltal hogy megtagadják további garázsok építését?(joggal való visszaélés) Én azt írtam, hogy igen, de nem tudom hogy jó-e.
Illetve másik kérdés, hogy mik azok a körülmények amikor a bíróság pótolhatja a szükséges jognyilatkozatot, és hogy fenn áll-e ennek minden feltétele?
10 esetet elemeztem eddig ki polgári jogból, de ezekre már nem tudok rájönni :(
Ilyen jellegű kérdéseket
szerintem nem az alapító okiratban,
hanem az SZMSZ-en kell szabályozni
vö. társash.tv.
9 és 13. §
Ptk. ezt mondja joggal való visszaélésről
5. § (1) A törvény tiltja a joggal való visszaélést.
(2) Joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul, különösen ha a nemzetgazdaság megkárosítására, a személyek zaklatására, jogaik és törvényes érdekeik csorbítására vagy illetéktelen előnyök szerzésére vezetne.
(3) Ha a joggal való visszaélés jogszabály által megkívánt nyilatkozat megtagadásában áll, és ez a magatartás nyomós közérdeket vagy különös méltánylást érdemlő magánérdeket sért, a bíróság a fél jognyilatkozatát ítéletével pótolhatja, feltéve, hogy az érdeksérelem másképpen nem hárítható el. A jognyilatkozat pótlására különösen akkor kerülhet sor, ha a jognyilatkozat megtételét illetéktelen előny juttatásától tették függővé.
mindkettő mellett
lehet érvelni
joggal való v.-e vagy nem
az eset szerelői (és hozzáállásuk) nem fehér-fekete
ha be tudják bizonyítani, hogy valóban csökken értéke ingatlanuknak, hátrányuk származik ebből,
akkor nem beszélhetünk joggal való visszaélésről
fontos, hogy ez megvalósuljon:
"az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul"
ez mintha ebben az esetben nem állna meg
nem ellentétes tulajdonjog rendeltetésével
közös tulajdon esetében ilyen jellegű érvekre hivatkozni
plusz még:
szerintem nem sért "különös méltánylást érdemlő magánérdeket", ha nem lesz garázs
bíróság egyedileg dönt
ami bármi lehet elvileg...
Értem, és köszönöm, azért gyanús nekem az egész, mert ehhez az esethez, adtak nekünk 5 kérdést, végülis ezek ilyen egymásra épülő kérdések, és lényegében én csak "betippeltem" hogy visszaélnek a jogukkal.
1. mik a joggal való visszaélés feltételei (ez egyszerű, megválaszoltam)
2. miért tagadták meg az alperesek a garázsok építését(ezt is megválaszoltam)
3. visszaéltek-e a részükre biztosított joggal(ez most a vitatott
na, és 4. kérdés, hogy a társasház alapító okiratának módosításához szükséges nyilatkozat szerződési nyil. vagy jogszabály által megkövetelt nyilatkozat, és miért fontos ez. Ide írtam h jogszabály által megkövetelt, és azért fontos, mert a joggal való visszaélés címen csak jogszabály által megkövetelt nyilatkozat pótolható, szerződési nyilatkozatot a bíróság ítélettel nem pótolhat.
ééés az 5. kérdés, 5. Milyen körülmények esetén pótolhatja a bíróság ítéletével a szükséges nyilatkozatot? Fennáll-e ennek minden feltétele? Elhárítható-e az érdeksérelem más módon is?
amire én ezt írtam: A jognyilatkozat ítélettel való pótlására csak akkor kerülhet sor, ha az érdeksérelem másképpen nem hárítható el. Az elhárítás akár más jogügylet, akár, rendkívüli erőfeszítést nem igénylő egyéb cselekmény útján történhet. A törvény nyomatékkal említi a jognyilatkozat ítélettel való pótlásának lehetőségét olyan esetekben, ha annak megtételét illetéktelen előny juttatásától tették függővé. A törvényi feltételeknek együttesen kell fennállniuk. E feltételek a következők: a) a joggal való visszaélésnek az 5. § (2) bekezdésében meghatározott tényállása megvalósuljon; b) a nyilatkozatot kérő oldalán nyomós közérdek vagy különös méltánylást igénylő magánérdek forogjon fenn; c) az érdeksérelem egyedül a nyilatkozatnak bírósági ítélettel való pótlása útján legyen elhárítható. A jognyilatkozatok bírósági ítélettel való pótlásának legfontosabb esetcsoportjai ugyancsak a tulajdonközösség körében, a lakásbérleti jogviszonyok körében, a tulajdonos és a haszonélvező, más idegen dologbeli jogosult jogviszonya körében fordulnak elő."
mivel ilyen szépen levezettem, ebből gondoltam h joggal való visszaélésről van szó. de tényleg gyanús, elvileg ha betudják bizonyítani, hogy a másik fél előnyt szerezne a garázsokkal, akkor az alperesnek kedvezne minden, és nem élne vissza a jogával. Meg nem az összes garázs építését tagadták meg, párat engedélyeztek.
hová kellenek ezek a feladatok?
mit tanulsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!