Mit kérhetek a végrendeletemben a családomtól?
Egyáltalán, milyen jogokat biztosít nekem egy végrendelet? Kizárólag az örökségnél véd a törvény, azaz azt tartatja be?
Másban csak a családtagok jó szándékára hagyatkozhatok?
Arra van mód, hogy meghatározzam, hogyan kellene hátrahagyott állatokkal bánni, mi lehetk a sorsuk?
Vagy hogy fogadjanak be a helyemre egy konkrét személyt? (Akin én segítek, amíg élek.)
Meghagyásként (Ptk. 642. §) bármit kérhetsz az örököstől vagy hagyományostól, de igen, a teljesítés csak tőlük függ, ezt senki nem fogja ellenőrizni. (Pl. hogy XY etesse napi háromszor a macskát, vagy mit tudom én.) Ez az érintett lelkiismeretére van bízva.
A végrendeletben kell lennie örökösnevezésnek, tehát a vagyonod egy részét, vagy egészét ki kapja. (Végrendeletnek pontos alaki és formai előírásai vannak - Ptk!) Ha a végrendelet alakilag érvényes, és azt senki nem támadja meg sikeresen, akkor a közjegyző az alapján fogja átadni a hagyatékot. Illetve a végrendelet szerinti átadást befolyásolhatja még a törvényes örökös(ök) kötelesrész igénye, melynek szintén érdemes utána nézni.
Nagyon fontos,hogy ne végrendelet legyen,hanem eltartási szerződés!
Itt jóval kevesebb az esély,hogy sikeresen meg tudják támadni,míg a végrendeletnél van pl kötelesrész,és bele is tudnak kötni bármibe.
Az eltartásinál tehetsz feltételeket.Tehát beleírod,hogy halálod esetán,mint eltartó/k xy/xz el kell hogy temettessenek,kérheted,hogy gondozzák az állataidat,és beleírhatod,hogy ha ez nem történik meg,akkor a szerződést érvénytelenítsék,és az öröklés a hatályos öröklési módon történjen.Remélem érthető voltam.Ha valami nem tiszta,kérdezz nyugodtan.
Itt egy minta az eltartásitól:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!