Büntetendő az ha egy már halott emberre rálövök, ill. megsebzem mégjobban?
itt nem számít a tudattartalom
halott embert nem lehet megölni
csak még élőt
halott ember megölésénél mi lenne a védett jogi tárgy?
emberölés jogi tárgya az emberi élet maga
itt nincs ilyen már
ezért nem valósul meg emberölés sem
gondolatokat nem lehet büntetni
ez a bírói gyakorlat
Én nem emberölésről beszéltem, hanem szándékos emberölési kísérletről!
A gondolat önmagában nem büntetendő, sőt ha jól tudom emberölésnél talán még az előkészület sem. De a kísérlet már igen! És ha az elkövető nincs tudatában hogy "alkalmatlan eszközön" kívánja végrehajtani tettét, akkor az bizony vastagon kísérlet, és büntethető. Én így tanultam, és szerintem így logikus. Ha az elkövető tudata és tettei egységesen a tett végrehajtására irányulnak, akkor mindegy, hogy a bekövetkezett eredmény miért nem jön létre (alkalmatlan eszközzel, vagy eszközön kívánja végrehajtani, vagy egyéb - külső - beavatkozás) a kísérlet megáll.
sajnos rosszul tanították
vagy nem jól emlékszel
amúgy:
emberölés előkészülete büntetendő
halott embert mivel megölni nem lehet
így az emberölés kísérletét sem lehet elkövetni
mivel a kísérlet azt jelenti,
hogy adott bűncselekmény elkövetési magatartását
megkezdi elkövető, de nem fejezi azt be
emberölés kísérlete pl: valakinek (élő ember) a hátába belevágod a kést, 4 hónap kórház stb. de túléli
"emberölés előkészülete büntetendő"
Tényleg? Kíváncsi lennék egy Btk vagy Be hivatkozásra...
A kérdést illetően pedig egyetérthetünk abban, hogy nem értünk egyet.
De kérdezek mást:
Mondjuk le akarok lőni valakit a saját házában a saját lőfegyverével. Beosonok a házába. Tudom hol tartja a fegyvert, és azt is tudom, hogy "éles" fegyver. Magamhoz veszem és ellenőrzöm, hogy töltve van-e ("éles" lőszerrel). Ez után ráfogom az emberre, és elsütöm.
DE!
A kívánt hatás nem jön létre mert a tulajdonos előzőleg kivette az ütőszeget, amiről nekem nem volt tudomásom. Tehát egy alkalmatlan eszközzel akartam elkövetni a cselekményt.
Akkor ez sem emberölési kísérlet?
IGEN.
VANNAK EGYES BŰNCSELEKMÉNYEK, MELYEK OLYAN SÚLYOSAK,
ANNYIRA VESZÉLYESEK A TÁRSADALOMRA,
HOGY MÁR ELŐKÉSZÜLETÜK IS BÜNTETENDŐ.
ILYEN PL. AZ EMBERÖLÉS, EMBERRABLÁS, TERRORCSELEKMÉNY.
Ld. Btk. 166.§ (3) bek.
Előkészület fogalmát itt találod:
Btk. 18.§
Itt a Btk. hogy meg tud nézni, valóban van-e ilyen:
a példádra adott válasz:
ez az emberölés kísérletének tipikus esete
Először is ne kiabálj! Ha az érveid nem adnak elég erőt a mondandódnak a "kiabálás" még annyit sem fog. Csak nevetségessé teszed magad.
Ami pedig a példákat illeti, szerintem az elkövetési magatartás szempontjából nincs különbség. A tett, és az akarat egységesen egy cselekmény elkövetésére irányul. A várt eredmény egy - az elkövető által előre nem látott és rajta kívül álló ok miatt - elmarad.
Én azt mondom, ne ragozzuk tovább! Nem értünk egyet, de nem is kell mindig...
nem azért írtam nagybetűvel,
mert kiabáltam,
vagy nyomatékosabbá akartam tenni irományomat,
hanem azért, hogy jobban áttekinthető legyen,
elkülönüljenek hozzászólások
idézetek stb.
ez a könyv is biztos téved
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!