Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy 16 éves gyerek megpróbá...

Ha egy 16 éves gyerek megpróbál a boltból ellopni egy laptopot, és elkapják, milyen büntetésre számíthat?

Figyelt kérdés
2011. okt. 17. 22:13
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
76%
Ha nem kap letöltendőt, nem lesz priusza! Ne ijesztgessétek már! :D
2011. okt. 18. 12:29
 22/39 anonim ***** válasza:
30%

Ha nem tudod a BTK-ból kikeresni, kérdezz egy ügyvédet a büntetési tételről.

Sajnos Orbánék (hogy mutassák, ők mennyire rendpártiak) az utóbbi időben nagyon bekeményítettek, inkább úgy mondanám, életszerűtlenné és alpárivá tették a lopásos részt. Ha jól tudom, talán tavaly év vége felé levitték a korhatárt, és emelték a büntetési tételt nagyon. Már csokilopásért is le lehet csukni néhány napra valakit. Kérdezz ügyvédet.

2011. okt. 18. 12:36
 23/39 anonim ***** válasza:
100%

A korhatárt (még) nem vitték le, bár szó volt róla, hogy akarják.

Ugyanúgy 14 éves kor a büntethetőségi határ.

Ugyanakkor valóban volt szigorítás a fiatalkorúak szabályaira nézve is. (Szabadságelvonás, stb.)

2011. okt. 18. 13:45
 24/39 anonim ***** válasza:
75%

Az igen!

Biztos jó gyerek lehet.

Szerintem nem szabad kiengedni a házból,csak iskolába,olyan 18 éves koráig.Nem ártana neki egy kiadós beszélgetés,ha azt nem lehet,akkor verés.Volt egy kérdés régebben a talpverésről,szerintem ilyen lopásnál már-ha nem lehet normálisan beszélni vele-simán megérdemli.

Ja,szerintem a géptől is el kéne tiltani,meg mindentől,amit szeret.

Elég nagy szégyen lehet,16 évesen lopni!

2011. okt. 18. 18:58
 25/39 anonim ***** válasza:
91%
Ha lett volna esze, szépen lassan, alkatrészenként összerakhatott volna egy kiváló gamer asztali gépet. Na de neki készen kellett a nagyon drága gép. Börtön lesz a vége, te pedig próbáld valahogy lelkileg támogatni a szüleidet.
2011. okt. 18. 23:56
 26/39 anonim ***** válasza:
84%
Szia.Hát én elég jártas vagyok a dologban, mivel ezzel foglalkozom.Az előttem szólóknak,(akik a baj mellett még szivatnak is), pedig biztos fedhetetlen életük van, vagy volt.Ők biztos nem csináltak soha semmit, sem a rokonaik.Ez már csak ilyen becsületes ország.Könnyebb a másikat leugatni, de ne figyelj rájuk, mert ők elég ostobák."sajnos". Szóval, már nincs a 20.000Ft-os határ.Ma már akár egy kifliért is lehet börtönt kapni.Tudom durván hangzik,de már így van.A bírótól és az ügyésztől függ minden.De ha nem stupid az ügyvédje a vádlottnak,akkor ez esetben benyögi azt a mondatot, hogy "megélhetési lopás" volt.Kap 1-2 nap közmunkát.Na de a ti esetetekben, ismerjen el mindent a testvéred, és segítse a rendőrök munkáját.Persze azt mindenképpen mondja el, hogy nagyon megbánta a dolgot, és nem azért mert elkapták, hanem mert rádöbbent arra,hogy az amit tesz az az ott dolgozóknak mekkora anyagi kár, és hogy ha ezt megtéríttetik velük, akkor a családjuktól veszik el a pénzt. Csinált egy nagy butaságot, de ha lehetne akkor az egészet vissza csinálná! Nagyon sajnálja, hogy nem tudott felelősségteljesen gondolkodni.És kész vállalni a következményeket.A boltból ahonnan elvitte a laptopot(gondolom ki is tiltották) menjen vissza de csak kisérővel!!!és kérjen bocsánatot.Ez lesz az egész ügyben a legkellemetlenebb, de ez az egyik legfontosabb. Ezzel, hogy ezt bevállalja alátámasztja azt az állítását, hogy tényleg nagyon sajnálja.Ezt már nem kell elmondani a rendőrségen,mert az már "önfényezés)lenne az ügyész szemében.A tárgyaláson ugyanis ott lesz a biztonsági őr is aki lekapcsolta a tesódat.De ha tényleg nem akarod azt, hogy leültessék, akkor csináld amit itt most leírok. Akárhogy hadakozik, hogy oda többé be nem teszi a lábát, akkor is beszéljétek rá.Érveljetek azzal, hogy szeretné azt ha édesanyátokat a havi egyszeri láthatáson megmotoznák, mint valami bűnözőt?Nem hozott még elég szégyent a fejére?Meg hasonló. Hatni fog rá.Szóval a tárgyaláson ott lesz a biztonsági őr, a tanúk, illetve valószínű, hogy az üzletvezető, vagy a helyettese.Ezektől kell bocsánatot kérnie.Szóval ott az őrt megfogják kérdezni, hogyan történt, aki ezt el fogja mondani.De lesz egy olyan kérdés is, hogy mikor látta,e azóta a gyanusítottat, illetve haragban áll a gyanusítottal!!! Itt fogja elmondani az őr is és a többiek is, hogy még bocsánatot is kért a testvéred tőlük.Amikor a tesódat fogja a bíró meghallgatni, ott is mondjon el mindent, és kérje meg a bírót, szó szerint mondja ezt: kérem bíró úr, hogy engedje meg, hogy ezúton is még egyszer bocsánatot kérjek azoktól akiket megpróbáltam megkárosítnai, és itt kérjen bocsánatot is a szülőktől!!!Gondolom a szégyen miatt a tesód esetleg még síni is fog amikor anyukátok könnyes arcára fog nézni.De ez nem baj, sőt...Ha tényleg megbánta, akkor ez így lesz.Ezután kiküldenek a teremből mindenkit.Itélethozatal következik.20 perc múlva, behínak mindenkit.A bíró megkéri a testvéredet, hogy álljon fel, és lépjen a vádlottak padjához.Jobb ha le sem ül.Csak lehajtott fejjel áll a szék előtt a 2 kezét maga előtt összekulcsolja, mintha meg lenne bilincselve.Azután amikor a bíró kihívja, nézzen a bíró szemébe.Nehéz lesz,de csinálja.Ott még az utolsó szó jogán mondhat valamit, ha van annyi ereje, mert azt tudni kell, hogy mentálisan ki fog készülni, mivel az életéről van most szó.Szóval ott is mondja azt, hogy igen szeretnék pár szót szólni.Tisztelt bíró úr én örülök annak, hogy itt állhatok, mert a bűntudattól már nem volt egy nyugodt éjszakám sem.A gondolataim is csak akörül forogtak, hogy micsoda szégyent hoztam a szüleimre, pedig ők nem erre neveltek.Nagyon sajnálom, hogy ezt megtettem, de arra jó volt ez az egész, hogy rádöbbentem arra, hogy mennyire szeret engem a családom.Igazából meg sem érdemlem.De tudom azt, hogy ha ezen az egészen túl leszek, soha többé nem fogok szégyent hozni a szüleimre.Azt nem élném túl, ha még egyszer itt látnám édesanyámat,az ő kisírt szemeit.Nagyon szégyenlem magam bíró úr.Köszönöm, hogy ezt elmondhattam.Ha lehet törölje meg a szemeit.Ha nem pislog akkor elkezd úgyis könnyezni.Ezzel megváltotta magát a börtöntől.Ítélethozatal: max kap 10 nap közmunkát.A tesód megköszöni a tisztelt bíróság munkáját, és köszöni szépen az ítéletet.Nagyon sokat tanult az esetből.Szóval ennyi.De ne kerüljön többet bíróság elé, mert ha ugyanazt a bírót kapja, már nem fogja bevenni a dolgot.Akkor már a fizetős ügyvéd kell mint én.Üdv.Dr. L.R
2011. okt. 20. 07:21
 27/39 anonim ***** válasza:
64%
"Megélhetési lopás" kategóriát számítógéplopásra ráhúzni igen furcsa lenne kedves előző... az csak azoknál működik elvileg, akik nem esznek, hacsak nem lopnak valamit tudtommal.
2011. okt. 20. 08:42
 28/39 anonim ***** válasza:
76%
Azért egy tapasztaltabb bíró, aki már 15 éve lát naponta 4-5 ilyen Canossa járást, nem biztos, hogy ilyen könnyen bekajálja a dolgot...
2011. okt. 20. 11:11
 29/39 anonim ***** válasza:
38%
Te egy érdekes ügyvéd lehetsz, a megélhetési bűnözés az nem ez, hanem, ha lopsz egy kiflit. Ha erre azt mondja, hogy megélhetési lopás volt, azzal azt implikálja, hogy el akarta adni a lopott laptopot, ami pedig orgazdaság. Persze egy tervezett orgazdaság nem büntetendő, de ne gondold már, hogy egy következő bűncselekmény elkövetésének a tervezéséből jól jönne ki. A többi, bűnbánó magatartásra vonatkozó megállapításod jó, de mint ahogyan te is írtad, csak mértékkel, mert ha túlfokozza a dolgot, az mesterkélten fog hatni. Az ilyen "gyerekeknek" (mert 16 évesen nem neveznék vkit még gyereknek) korábban kellett volna egy k nagy verés, de még nincs késő!
2011. okt. 20. 12:00
 30/39 anonim válasza:
Remélem jó keményre. Nagyon régen csirke lopásért kezet vágtak.
2011. okt. 20. 13:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!