Ha egy 16 éves gyerek megpróbál a boltból ellopni egy laptopot, és elkapják, milyen büntetésre számíthat?
Tragédia, de addig örülj neki, amíg nem tudod, milyen érzés ez. Főleg szülőként, holott mindent megtettek érte. Nem is értem, oké hogy nem volt laptopja, de ennyi idősen megérthette volna, hogy nem telik rá. Na mindegy. Nem érdekel, hogy máshol mi lenne vele, az érdekel, hogy tudnám ezt egy kicsit könnyebbé tenni a szüleimnek. Talán ha nem lennének ilyen bizonytalanságban, akkor könnyebb lenne. A kérdést csupán ezért írtam le.
Egyébként értek a laptopokhoz, de neki gamer laptop kellett volna. Azt pedig sehogy nem lehet olcsón kihozni.
Nem tudom megállni, hogy ne írjam le a személyes véleményem bevezetésként: akkor még talán-talán megérteném, ha arra kellett volna, hogy ne kelljen mindig a könyvtárba járnia ha a neten valami tanuláshoz szükséges dolgot akar csinálni, de "gamer laptopot" lopni. Én a szülők helyében hagynám, hogy saját maga vigye el a balhét, különben semmit sem fog tanulni az esetből. Több százezres (egy komolyabb gép sokba kerül) kárt okozni valakinek, csak mert JÁTSZANI AKAR?! Ilyen mentalitással pár év múlva le fog szúrni valakit, akinek iPhone 6-osa van, míg neki "csak" egy iPhone 5-öse... Szóval, egyedül járja végig a procedúrát és tanuljon a dologból, a szüleidnek is ezt kellene felfogni.
Amúgy ha az ominózus gép 200 001 (kétszázezer-egy) Ft-tól többet ér, úgy jogilag "nagyobb értékre" elkövetett lopásnak minősül, aminek a max. tétele már 3 év (ha kevesebbet ér, akkor 2 év), de ha közben felnyomott pár ajtót ("dolog elleni erőszak" minősítéssel, ekkor már 5 év a felső határ). De szerintem pár hónappal meg fogja úszni (ne feledd, a mai világban már a húszezer alatti lopásokra is lehet letöltendőt adni, nemhogy egy nagyságrenddel nagyobbra), vagy felfüggesztettel, ha jó az ügyvéd és talál valami jó "kifogást".
Aki szegény az már ne is játszon számitogépel?
Meg semmi?
"A szüleink tönkre fognak menni ebben, és nem tudom, hogy segíthetnék nekik. Jó lenne, ha legalább tudnák, mire lehet számítani, ez az ügy egyszerűen borzasztó :("
A tesód verd el mint a lovat. Ezzel segítesz legtöbbet.
Mivel ez bőven a szabálysértési érték felett van, ezért priusza lesz, ami pár év múlva a munkakezdésnél nagyon jól jön majd.
Nem tudom a gamer laptop 200000 alatt vagy felett van-e,mert afölött már nem vétség, hanem bűntett.
Ha első ügye, reménykedjen egy felfüggesztettben.
14 éven felüli, de 18-on aluli, tehát fiatalkorú elkövető. Ettől enyhébb lesz a büntetése, mint egy felnőttnek.
A büntetési tétel pedig az értéktől és a körülményektől függ. A dolog elleni erőszak, mint súlyosbító körülmény bejöhet, ha pl. leszedte a laptopról a csipogót, vagy mi a csoda a neve annak... (Btk. 316. (2) d)
Valószínűleg felfüggesztett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!