Ablakom alatt üvöltözik a kisebbség, mihez van jogom?
Két hónapja itt is ezt csinálták. Párszor hívtuk a rendőröket, elmagyaráztuk nekik telefonba, hogy jó lenne, ha tennének valamit. Pár napig minden nap hívni kellett őket. Két hete csend van az utcában:) Fontos, hogyha hívod a rendőröket, akkor próbálj emberi hangon, normálisan kommunikálni velük. Nekik is elég szegényes a jogi eszközük, de ha szépen kéred, megteszik amit lehet.
üdv,
Kedves kérdező!
Hasonló kérdésekre már többször adtam olyan választ, amelyek megfelelnek a hatályos jogszabályoknak és a gyakorlatnak úgy a közterületen mint a társasházban történő zajongással kapcsolatban, ill. a már nem létező csendháborítás témájában.
Felénk is volt ilyen probléma, és rettenetesen bosszantó volt, ezért át tudom érezni a helyzetet.
Csakhogy nekem nem konkrétan a romákkal van problémám, hanem bárkivel, aki sérti a birtoklásban való jogaimat.
Ettől még válaszoltam volna neked is, de az itt másokat mocskoló válaszolók miatt, és amiatt, hogy egyetértesz velük, mégsem teszem meg.
Most nyugodtan elküldhettek, ahova akartok, vagy lepontozhattok, letöröltethetitek a válaszomat, nem érdekel.
Csak azért írtam le ezeket, hogy tudd, ha segítséget szeretnél, akkor kérj olyanoktól, akik egy húron pendülnek veled, és abban lelik örömüket, hogy a névtelenség mögé bújva ők a nagymenők, és milyen jól megmondják a frankót.
Csak az a baj, hogy tőlük még normális választ nem kaptál. Ezzel a stílussal meg mástól sem nagyon fogsz.
Kedves utolsó válaszoló!
Ítélj el, ha találsz egyetlen olyan kétséges mondatomat, ami nem szalonképes. Én nem azért pontozok fel valakit, mert feltétlenül egy húron pendülök vele. Épp ezért látok itt 30-40%os válaszolókat a Politikai témában. Én azért értékelek fel valakit, mert segítőkész. Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem. A következő kérdéseim már nem erre az oldalra fognak felkerülni, elképesztően megbízhatatlan.(amúgy a te válaszodra is ment a zöld kéz)
Nos, nem tudok semmit mutatni, mert úgy látom, a modik kigyomlálták egy csomó választ, ill. a kommentedet is.
De ha leírod még egyszer, akkor majd belekötök. :)
Na, jó, most utoljára:
1. Csendháborítás este 10 és reggel 6 között: Régen volt, most már nincs. 0 - 24 óráig érvényes, hogy mindenki köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat zavarna a békés birtoklásban. E körbe tartozik az ordibálás, hangos zene, stb. is.
2. Ha bárki téged zavar a birtoklásban, jogod van segítséget kérni. Ez adott esetben a rendőrség, ill. hosszú távú megoldásként a helyi önkormányzat, egész pontosan a lakosságszolgálati iroda vagy a jegyző.
a., Társasház esetén: Pár éve létezik egy jogszabály, melynek értelmében a rendbontók miatt kihívhatod a rendőrséget; a rendőr kimegy, intézkedik, azaz felszólítja a vétkeseket a kifogásolt magatartástól való tartózkodásra. Ennek vagy lesz eredménye, vagy nem. Ha nem, akkor addig kell hívni őket, amíg valamelyik fél meg nem unja. Mellesleg a rendőrnek joga van 30000 Ft-ra megbüntetni a társaságot, és nem csak egy alkalommal.
Bár itt úgy írtad, hogy "az ablakod alatt" üvöltöznek, tehát gondolom, nem a szomszédban van a probléma.
b., Kertes ház esetén szintén rendőrt érdemes hívni, egyrészt a zaj miatt, másrészt lehet hivatkozni a közterület rendeltetéstől eltérő használatára is; mivel az utca / járda stb. közlekedési célokat szolgál, nem bulizásit. Ha még alkoholt is fogyasztanak, akkor ez plusz egy indok, ugyanis az is tilos, tehát még egy jogszabály sérül. Az intézkedés ugyanúgy történik, mint fentebb írtam.
c., Ha szomszédok, vagy lehet róluk tudni bármilyen személyes adatot, akkor az önkormányzatnál kétféle eljárást lehet kezdeményezni: szabálysértésit vagy birtokvédelmit is. Ezek elég macerásak és hosszadalmasak, de a lényeg, hogy előszedik őket, és pénzbírságot szabnak ki rájuk; továbbá eltiltják őket a jogsértő magatartástól.
Én inkább a rendőrségi utat javaslom: gyorsabb, és kevésbé kellemetlen. Ha esetleg a rendőr le akar rázni, hivatkozz a jogszabályokra, hogy miért is kellene neki kimenni. Ha erre sem adja be a derekát, kérd el az azonosítóját és / vagy a nevét... Nekem eddig még sosem fajult el a dolog, csak tanácsként kaptam mástól.
De ha tanácsot akarsz, valóban jobban jársz jogi fórumokkal, mert itt, a gyk-n kevés a rendőr, jogász, egyéb szakember.
Ha van kérdésed, írj nyugodtan. Üdv.
Milyen jogod van?
Semmi sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!