Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki választja meg a bírókat,...

Ki választja meg a bírókat, és kinevezi ki őket, vagy a 2 ugyan az? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Van 1 köyn vami azt írja hogy a Parlament választja meg az alkotmány bíróság tagjait,és a Legfelsőbb Bíróság elnökét..Rá 10 oldalra azt írja,hogy az államfő nevezi ki a bírókat...-.- most akkor mi van?-.- Azt tudom h az országgyűlés választja meg a miniszterelnököt,és a ombudsanokat,legfőbbügyészt,stb.. és ere az államfő csak javaslatot tehet...De a bírákat nem értem:S valaki segítsen légyszi!
2011. aug. 16. 17:53
 1/9 A kérdező kommentje:
bocsi a helyesírási hibákért! de rohanok valahová... a válaszokat előre is köszi!
2011. aug. 16. 17:54
 2/9 anonim ***** válasza:
Az alkotmánybíró és a "sima" bíró két dolog.
2011. aug. 16. 18:12
 3/9 anonim ***** válasza:
a hatalmi ágak szétválasztásáról hallottál már?
2011. aug. 16. 18:16
 4/9 A kérdező kommentje:
2ik! A hatalom megosztas elvere gondolsz? Azt tom meik. De miert??trvenyhozo,vegrehajto,biroi hatalmatvfoglalja magaba.mire gondolsz?
2011. aug. 16. 19:55
 5/9 anonim ***** válasza:

Az Alkotmánybíróság nem egyenlő a bírósággal. A kettő egyszerűen nem ugyanaz, ezért nincs ellentmondás a két kinevezési forma között.

Egyébként a bírók a kinevezésük előtt már végigjárják a ranglétrát, fogalmazók, majd titkárok... Szóval az, hogy kit lehet kinevezni, eléggé adott, és inkább csak a szükséges létszámtól függ.

Ellenben az Alkotmánybíróságra kerüléshez egyéb szempontok is vannak. (Normális esetben.) Életkor, életpálya...

2011. aug. 17. 09:06
 6/9 anonim ***** válasza:

A bírók kinevezésére pályázati eljárás keretében kerül sor, többek közt az Országos Igazságszolgáltatási tanács felelős ennek kiírásáért. A bíróság szervezetén belül pedig hierarchia van, a frissen végzett jogász nem lehet még bíró.Először pályázatot írnak ki az egyes bíróságokra fogalmazói álláshelyek betöltésére. A pályázat mellett, van egy írásbeli és egy szóbeli szakmai vizsga is, utána pedig még egy kötetlen elbeszélgetés, akik megfeleltek az előző kettőn. utána 3 év fogalmazóság után, szakvizsga után, majd plusz 1-2év 8nem tudom pontosan) titkári pozíció után nevezhető ki valaki bíróvá.

Az Alkotmánybíróság pedig egy teljesen külön szerv, elkülönül a rendes bíróságoktól köze nincs hozzá, ahhoz hogy valakit alkotmánybíróvá válasszanak nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni többek között akár 20 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkezni.

2011. aug. 17. 17:10
 7/9 A kérdező kommentje:

Akkor msot már elvesztettem a fonalat:S

A könyv ezt írja:

Államfő hatáskörei:

-...

-...

-...

-A bírói hatalomhoz(az igazságügyi kormányzáshoz) tartozó jogköre a hivatásos bírák kinevezése(EZ NEM TISZTA!) és az egyéni kegyelmezés joga(ez tiszta). Help pls:S

2011. aug. 17. 19:20
 8/9 anonim ***** válasza:
A köztársasági elnök kinevezési joga ha úgy tetszik formális jellegű, értsd úgy: ő írja alá a papírt, de ennyi. neki konkrétan ahhoz, hogy ki lesz bíró, nincs köze, mint írtam pályázati eljárás van, alkalmassági vizsgákkal és minden egyébbel. A sikeres jelentkező kinevezéséhez szükséges okmányokat pedig a köztársasági elnök firkantja alá.:)
2011. aug. 18. 01:25
 9/9 A kérdező kommentje:
Koszi:)
2011. aug. 18. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!