Nyugdíj kérdés; mi legyen? Magánnyugdíj? És ha becsődöl a cég? Akkor mi lesz a pénzemmel? Hány %-ot fizet majd havonta aki államit választja és mennyit, aki marad a magánnyugdíjnál?
Ha becsődöl a cég, amelyiknél a magánnyugdíj-pénztári befizetésedet kezelik, akkor átveszi egy másik cég. Erről kapsz majd egy értesítést és választhatsz, hogy a megmaradt cégek közül melyikre bízod a pénzed további kezelését. A béred 10 %-át fogják utalni a magánba, a fizetésed 24 %-a pedig adó formájában kerül befizetésre az államnak.
Állami vagy magánnyugdíj? Szerintem magánnyugdíj. Elnézve, hogy mennyire tombol az adó- és járulékfizetési kedv - és ez a jövőben nem hiszem, hogy különösebben javulna -, egyre kevesebb befizetés érkezik majd az állami kasszába, amiből aztán a majdani nyugdíjakat fizethetik. Hogy a nyugdíjam 70 %-át elveszítem? Ha nem lesz az államnak pénze, akkor hiába reklamálok, hogy "hiszen én szépen minden befizettem, tessék akkor olyan nyugdíjat adni, amiből meg lehet élni".
A törvényeket igen könnyen meg lehet változtatni. Pl. aki 2013-ig megy nyugdíjba, az még az átlagfizetésének 80 %-át fogja megkapni nyugdíjként, aki 2013 után, az már csak a 60 %-ot.
Ha az államnak odaadod a pénzed, azt soha többé nem látod, mert ami az államnak megy, azt azonnal felhasználják és kiosztják MÁSNAK.
Néhány év múlva megadóztatják a nyugdíjakat.
Nem tudom, mióta dolgozol, ha van minimum 20 éved, már nem vehetik el az állami nyugdíjat teljesen. Ha fiatal vagy, akkor pedig a következők még kárpótolhatják a magánpénztárban maradókat a szolgálati idővel, de azokat sose tudják kárpótolni, akik az államnak odaadták a pénzt.
Jönnek pár év múlva a Ratkó-nyugdíjasok, de nem lép munkába közel annyi fiatal velük egyidőben (sőt, sokan külföldre mennek), ergo, biztos, hogy a nyugdíj összege csökkenni fog (pláne, ha a rokkantnyugdíjasokat is számoljuk), és a csökkenő alap összegre még jön majd egy adó.
Nagyim több, mint 50 év munka után nem kap nyugdíjat, ő még nem tudott megtakarítást nyitni, ha lett volna lehetősége, most nem tengődne szociális segélyen, sőt, most még a szoc. segélyt is változtatni akarják, ha ezt is elveszik tőle, semmije nem marad. És ez az állam hibája.
Én mindenképp a magánpénztárat javaslom + más megtakarítást mellé (nekem 2 van mellette). Az a biztos, ami a tiéd, az állam nem tud garanciát vállalni.
Én még nagyon fiatal vagyok, pár hónapja dolgozok. Tehát nincs abból hátrányom, ha a mnyp.- nál maradok. Sok minden történhet még, amíg eljutok a nyugdíjig.
Aki a mnyp-nál marad, annak hogyan számolják az éveket? 40 év ugyanúgy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!