Van-e valakinek tapasztalata munkáltató ellen tett munkaügyi feljelentéssel kapcsolatban? Kivizsgálják-e a bejelentést? Milyen formában kell ezt megtenni?
Amit leírtál - igaz, rengeteg kihágást és jogtiprást véltem felfedezni - majdhogynem általánosnak mondható a legtöbb külföldi érdekeltségű cégre nézve ( leginkább rájuk, de azért akad - sajna - jópár hazai tulajdonú vállalat is, ahol szintén előfordul az ilyesmi ).
A kérdés az, hogy mennyire kompromisszumképes a cég és a dolgozó.
Nézd, dolgoztam én is olyan helyen, hogy papíron 8 órában voltunk bejelentve, a valóságban azonban 12 h - t dolgoztunk ( ráadásul 2 műszakban ).
A pótlékok körül úgy simították el az ügyet, hogy a mozgóbérünkbe számolták el azt - szóval nem tudtad pontosan, hogy mennyi, csak saccolni tudtál.
Amit írtál, hogy a Gyeden lévő kismama helyett vett fel embert, ez természetes, elvégre valakinek el kell látnia annak munkáját, amíg ő távol van, viszont kötelessége visszavenni, ha megjön a szülési szabadságról.
Próbaidő után csak akkor helyezhet át más céghez dolgozót a vezetőség, ha a munkaszerződésben szerepel az, hogy a "munkavégzés helye változó", amennyiben nem szerepel, módosítani kell a szerződést, viszont a fizetését - ha jól tudom - nem veheti vissza a próbaidő letelte után, ha továbbra is a cég alkalmazásában marad a dolgozó, max. megteheti, hogy nem emel rajta 1 Ft - ot se.
Nekem a dolgozói képzés körül sántít valami, ugyanis hiányolom a tanulmányi szerződés megkötését ( ezt nem említetted, gondolom azért, mert nem volt ), ami nélkül nem indulhat senki semmilyen képzésen, illetve nem szabad elkezdeni enélkül, vagy ha már elkezdte és be is fejezte, a munkáltató nem hajthatja ve rajta annak költségeit, hiszen amiről nincs PAPÍR, az elvileg nincs is, nem is létezett - szóval ez kétoldalú dolog.
Bocs, de aki ezekután egy fillért is fizet a munkáltatónak a képzésért, az buta, hogy hagyja magát, vele a Munkaügyi Felügyelőségen se tudnak, mit kezdeni, mert mindennek az alapja a DOKUMENTÁCIÓ, apaírok nélkül senkivel sem állnak szóba.
Ha ezek megvannak, azt kell mérlegre tenni, hogy mennyi pénzt nyer az ember az által, ha jelenti a munkaadót
( gyanítom csak az idejét vesztegeti ), vagy pedig úgy gondolkozik, hogyha kerülgetik is a szabályokat, mégis, az ÉN pénzemet ez mennyire érinti?
Általában azért minden munkáltatóval kompromisszumra lehet jutni, sőt maguk a munkáltatók is kezdeményezik ilyenkor az "összejátszát", amiből mondjuk a dolgozó is profitál valamennyit.
Előzőnek:
Erre mondják, hogy egy fecske nem csinál nyarat!
Ezek a cégek úgy vannak "kitalálva", hogy ha hirtelen váratlan látogatók érkeznek, mindenre legyen egy gyors, ám biztos megoldás, hogy aztán tagadhassanak.
Ahol nem működik az elszívó, ott rögtön fullra kapcsolják, a műszak naplók alapból két verziósak, az AMK - soknak a nap elején szedik be a kiskönyvet
( fejlécet természetesen utólag töltetik ki, vagy pont az ellenőrzés időpontjában ) nap végén adják ki ( még mindig nem egyszer bélyeg nélkül ), de sorolhatnám...
Ritkán kapnak több százezres büntit egy 350 ft / h-ben dolgozó munkás miatt.
Aki ennél többet keres, az meg alapból kussba marad.
Ez a nagy magyar igazság!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!