Lehet népszavazást tartani a fideszes Alaptörvény hatályon kívül helyezéséről?
A belinkelt tervezet 8. cikk (3) a) pont (13. oldal) csak az alkotmány módosítására irányuló kérdést zárja ki a népszavazásra bocsátható kérdések közül, de a teljes hatályon kívül helyezést nem. Ez azt jelenti, hogy lehet népszavazást tartani a hatályon kívül helyezésről? Mert ugye nem biztos, hogy 120 évig még ennek kell maradnia, amúgy meg majd kétharmad hiányában senki nem tud megszabadulni tőle.
"hagyjuk már ezt hogy a kommunisták irták az alkotmányt... nem tanult itt senki se törit? hogy 89be átírták azt az alkotmányt szinte betűről betűre? vagy csak próbálunk átsiklani az ilyen részleteken?"
neked kéne törit tanulnod nem nekünk. az alkotmányt 89-be módosították és nem újraírták
Persze, hogy OV nem egyedül írta, de kizárólag az ő elképzelésit fogalmazta meg Szájer József meg talán még egy-két ember. Érdemi egyeztetés érdemi kérdésben senkivel nem volt. Még a díszpintyként beállított Szili Katalin is elhatárolódott a születendő műtől.
Nekem eszem ágában sem volt visszaküldeni a kérdőívet. Nem csinálok magamból hülyét, hogy olyasmikre válaszoljak, hogy legyen-e krumpli a krumplilevesben. Ha megkérdezték volna, hogy mi legyen alkotmánybírósággal, a munka szabályozásával vagy a szociális jogokkal, arra válaszoltam volna.
"erhnn válasza:
Demokratikusan választott vezető, alkotmányozásra van felhatalmazása."
Jogilag valóban. Erkölcsileg viszont nincsen semmilyen felhatalmazása, ugyanis erről a nagy alkotmányozó hevületéről a kampányában mélyen hallgatott. Csupán a 2/3 birtokában jutott hirtelen eszébe, hogy ezzel is "megbízták a zemberek". Sietnie kell a narancsos alkotmány átpasszírozásával, mert a hazugságokkal összetákolt népszerűsége rohamosan zuhan. Pont ő üvöltötte éveken keresztül, hogy a népszerűségét vesztett kormány illegitim, és a zembereket meg kell kérdezni mindenről, ami az életüket érinti (lásd 300 forintos cirkusz). Most meg átírja az alkotmányt, a társadalom 90%-a bevágta az orra előtt az ajtót, és azt röfögi, hogy a zemberek túl buták ahhoz, hogy 60 oldalról döntést hozzanak.
Ennyit Orbán és a Fidesz szavahihetőségéről, a nem létező gerincéről, és a legitimitásáról. Annak viszont örülhetünk, hogy ennyire félnek (erre utal az AB jogkörének szűkítése, a határon túliaknak megadandó szavazójog és a mindenhová beültetett sógorkomámasszonyok), ugyanis érzik, hogy 2014-re nagyon rosszul fog állni a szénájuk.
<covenant>
Kedves Schiffer úr! Pontosan tudta minden szavazó, hogy a 2/3 birtokában átírható az alkotmány. Aki a második körben is rájuk szavazott, az erre is megadta a felhatalmazást. Megjegyzem én nem szavaztam rájuk. De a demokrácia sajnos így műxik. Szépen hangzik, hogy a kampányban nem volt benne, csak hát 10000 más dolog sem volt benne, amit most könnyűszerrel megváltoztatnak. Ne próbálja nekem senki elmesélni, hogy "Ja, én nem tudtam, hogy 2/3-al megváltoztatható az alkotmány." Akkor minek szavazott? Ha meg tényleg nem tudta, akkor éretlen a szavazati jog gyakorlására, mert azt sem tudja, mi fán terem.
neked kéne törit tanulnod nem nekünk. az alkotmányt 89-be módosították és nem újraírták
a módosításokat tekintve, újraírták. hivatalosan módositották, de igazából eléggé tartalmasan módositották. új alkotmányt meg féltek írni, mer akkor ki kellett volna megint írni a szavazást,és féltek hogy nem ez lesz az eredménye...
"A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:07"
Nem Schiffernek hívnak. Én sem nevezem magát Szíjjártó Petinek, holott cinikus válasza egy az egyben az ő lemeze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!