A háborús emberölésről milyen jogi szabályozás van?
2009. márc. 1. 14:17
2/25 A kérdező kommentje:
Egyezményeken kívül biztos kell lenni valami törvényi szabályozásnak is a Magyar jogban.
Megegyeztek arról, hogy miről fognak törvényt hozni: az egyezmény mén nem jogi szabályozás.
Persze, hogy nem jogi szabályozás, de az egyezmények alapját készülnek a törvények. A katona parancsot teljesít (teljesítenie kell, mert különben őt itélik el), azért nem vonható felelősségre. Mindig azt itélik el, aki a hibás parancsot kiadta (lásd pl. délszláv háború, vagy a '45 utáni perek)
2009. márc. 1. 15:46
4/25 A kérdező kommentje:
Én a törvényt kérdezem, nem az alapját, mert akkor visszajutnánk erkölcshöz meg ilyenekhez.
Én nem a hibás parancsról kérdezek, hanem háborús helyzetről, pl. mikor nagyapám ágyúzta az oroszokat a világháborúban, az ágyúzást elrendelő tisztet sem perelték gyilkosságért.
Persze hogy nem perelték (a saját országában), de ha az ellenség elfogta volna, akkor kaphatott volna a nyakába haditörvényszéket, rögtön ítélő bíróságot, aminek a vége gyakran halálos ítélet volt abban az időben.
2009. márc. 1. 17:49
Itt van a 2004. évi CV. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről:
[link]
2009. márc. 1. 17:56
Hogy álapidod meg hogy melyik katonát melyik katona ölte meg? Esetleg bemondásos alapon vagy mi?Amúgy érdekes kérdés.
2009. márc. 1. 18:11
Csak vélemény szinten. Szerintem nincs törvény a háborús cselekményekre,ha katona öl katonát. Csak azt üldözik,akik kirívóan nagy súlyú gyilkosságokat követnek el. Ilyenek a tudatos népírtás (náci gázkamrák) vagy tömeggyilkosságok (srebrenica fegyvertelen lakosságának lemészárlása).
2009. márc. 2. 10:23
A győztesek írják a történelmet és a győztesek itélkeznek a vesztesek fölött is. A veszteseket szokták bűntetni, és vagy elfogadják azt a védekezést, h parancsra tettem vagy nem. 1945-ben a Nürnbergi perben pl. nem fogadták el. Azt meg mindenki döntse el, h van -e különbség parancsra teljesíteni és túteljesíteni között.
2009. márc. 2. 10:25
10:23-as vagyok. Korrigálom az álláspontomat.
Bár a Honvédelmi törvényben nincs ilyen háborús esetre való értelmezés,de az ellenséges oldalon álló katonát harc közben az életedre, és az ország biztonságára nézve veszélyesnek lehet minősíteni, így jogos védelem a megölése .
Ha foglyul van ejtve,akkor már sztem nemzetközi egyezmények miatt nem ölhető meg.
2009. márc. 2. 10:48
Kapcsolódó kérdések: