Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rosszul is kijöhetek ebből...

Rosszul is kijöhetek ebből esetleg?

Figyelt kérdés

A sztori egyszerű, már több mint 1 éve keresett meg egy ismerősöm, hogy a volt cégének kell weboldal, rendszer. Megcsináltam, jó sokáig tartott mert nehéz volt velük kommunikálni, főleg, hogy a srác tartotta velük a kapcsolatot.

A meló feketén ment, semmi szerződés vagy papír.

Már hónapokkal ezelőtt átadtuk a lapot, annak egy részét nagyon nehezen, sok szenvedéssel kifizették, kb a 75%-t, még lógnak a maradékkal. A cég szarul áll, de azért az ürgének volt pénze állítólag milliókat költeni karácsonykor. Nekem még kb 60e-el tartozik.

Ma letiltottam a weblapjukat, kiírtam, hogy cég tartozik, a nevét is. Srác kérlel arra, hogy vegyem le a cég nevét az oldalról, mert feszkó lesz belőle, nagyon nagy.

Én úgy gondolom, hogy ebből nem jöhetek ki rosszul. Semmi kapcsolatom nincs a céggel, semmi melót nem végeztem a lapjukon hivatalosan, A figura dolgoztatja az alkalmazottait többnyire feketén, sőt tudok róla, hogy az apeh-al is lehet baja fiktív számlák miatt.

Én úgy gondolom, hogy engem nem tud perelni semmi miatt, vagy támadni, van esetleg valami támadási felülete ellenem?

2011. ápr. 7. 15:14
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

"nem. ilyet bárki írhatott. a főnök meg azt fogja mondani, hogy ő csinálta. bizonyítsd be, hogy te csináltad, bizonyítsd be, hogy pénzért csináltad és bizonyítsd be, hogy nem fizettek. "

onnantól kezdve, hogy a figura bevallja, hogy én csináltam és nincs szerződés, őt már el is meszelik feketén dolgoztatásért.

"jelen pillanatban csak arra van bizonyíték, hogy te elérhetetlenné tettél egy weboldalt, sőt valótlanságokat állítasz (valótlan az, amit nem tudsz bizonyítani) "

Ha nem értesz az informatikához, akkor azon belül ne próbálj hülyeségeket állítani. Ha arra van bizonyíték, hogy én tetem elérhetetlenné az oldalt, akkor arra is van bizonyíték, hogy a tök üres tárhelyre ÉN töltöttem fel mindent, innentől kezdve a cégnek kell bizonyítania, hogy a program az övé. Ebből egyértelműen lejön, hogy én készítettem, hisz sehol semmi papír nincs róla, hogy az övék, csak nekem van meg a forrás, senki másnak, ezer informatikus bizonyítékot tudnék erre felállítani, miszerint a szerzői jogok csak is engem illetnek, elő tudnék keresni e-maileket, beszélgetéseket ahol megkaptam az ftp-t, stb, de nem ez a célom.

2011. ápr. 7. 17:09
 12/26 anonim ***** válasza:

Bocs, de az, hogy te tetted elérhetetlenné a weboldalt, az nem bizonyítja, hogy te is készítetted. Az CSAK azt bizonyítja, hogy te tetted elérhetetlenné. Semmi többet.

Sok weblapot tesznek elérhetetlenné, és általában NEM AZOK, akik készítették, hanem pl. a zöldek tiltakozásképpen, vagy egyes szervezetek lapjait, politikai indítékból, stb.

Azt, hogy te készítetted a szóban forgó lapot, MÁSSAL kell bizonyítanod. Például az oldal forráskódjának több előző verziójával, különböző fejlesztési állapotok meglétével nálad - amivel az adott cég nem rendelkezik...

Azt írtad, hogy csak neked van meg a forrás - ez nagyon helyes, maradjon is így. Ez például már bizonyíték.

Pedro

2011. ápr. 7. 17:21
 13/26 A kérdező kommentje:

"Azt, hogy te készítetted a szóban forgó lapot, MÁSSAL kell bizonyítanod. Például az oldal forráskódjának több előző verziójával, különböző fejlesztési állapotok meglétével nálad - amivel az adott cég nem rendelkezik... "

Ez (sem) probléma, természetesen erre (is) gondoltam.

2011. ápr. 7. 17:22
 14/26 A kérdező kommentje:

jah amúgy az elérhetetlenné tevésben arra gondoltam, hogy:

ők azzal tudják bizonyítani, hogy ÉN tettem elérhetetlenné, hogy a tárhely szolgáltató kiadja az IP címemet amit használtam amikor az oldalt töröltem átírtam stb. Viszont ugyanezen az elven lehet bizonyítani azt is, hogy 1 éven át ÉN kezeltem az oldalt az otthoni lakhelyemről, innen töltöttem fel mindent, ezzel együtt és azzal együtt, hogy nálam a forrás, plusz minden előző (és későbbi) verzió, egyértelműen bizonyítják, hogy én írtam.

2011. ápr. 7. 17:24
 15/26 A kérdező kommentje:

haverral beszélgettem aki azért valóban jártasabb az ügyben.

A konfliktuso kelekrülése végett úgy döntöttem ,h leszedem az egész oldalt, a "hitelrontó" szöveget is. Ennyi.

Jogilag nem lóg nekem az ürge pénzzel, viszont jogilag én se tartozok neki semmilyen weboldallal, így bebukja az oldal árának 75%-át, talán észbe kap ennyiből is.

2011. ápr. 7. 17:30
 16/26 anonim ***** válasza:

"onnantól kezdve, hogy a figura bevallja, hogy én csináltam és nincs szerződés, őt már el is meszelik feketén dolgoztatásért."

egyrészt miért vallaná be?

másrészt magánemberként vásárolhat ő tőled akármit mindenfajta papír nélkül, aztán azt majd mint saját tulajdonát beviszi a cégbe. ezzel nincs semmi gond. te viszont magánemberként nem valottad be a jövedelmet, amit ezzel szereztél. neked csókolom.

mellékesen egy ilyen munka egyszerű számla adok kapok, semmi köze a feketén dolgoztatáshoz. egy ilyen dolgot sokféle módon le lehet papírozni, de a legritkább az, hogy valakit ALKALMAZNAK erre a feladatra, márpedig a feketemunkához az kellene, hogy ő (ne) alkalmazzon.

az a helyzet, hogy te lehetsz tök jó weblap tervező, de a joghoz fogalmad sincs. tiszteletre méltó a lelkesedésed, de kb olyan, mint bekötött szemmel, törött kézzel, lábbal nekiállni megverni Klicskót. egy olyan embert próbálsz sarokba szorítani, aki abból él, hogy jogi kiskapukat használ. ennek kicsit jobban neki kellene készülnöd, mert jelenleg csak te faraghatsz rá...

2011. ápr. 7. 17:32
 17/26 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok vállalkozó."

"a figura bevallja, hogy én csináltam és nincs szerződés, őt már el is meszelik feketén dolgoztatásért. "

Látom még mindig nem érted.

A figura feljelenthet, hogy szóban megállapodtatok, erre te nem adtál írott szerződést, nem fizettél adót, sőt: vállalkozói engedélyed sincs!

Így nem ő cseszne rá, hanem te! Ezért érdemes mindent szabályosan csinálni, mert csak úgy tudod megvédeni magad.

2011. ápr. 7. 17:41
 18/26 A kérdező kommentje:

"másrészt magánemberként vásárolhat ő tőled akármit mindenfajta papír nélkül, aztán azt majd mint saját tulajdonát beviszi a cégbe."

szerzői jogokról még okosodj kicsit szerintem.

2011. ápr. 7. 17:42
 19/26 A kérdező kommentje:

"A figura feljelenthet, hogy szóban megállapodtatok,"

Ez a szóban megállapodás egy vicc, ezt bizonyítani is kell, nem gondolod?

Mellesleg nem állapodtam meg vele szóban :) Mint írtam, van egy kapcsolattartó srác, rajta keresztül kommunikáltam. Egyszer voltam tárgyalni az ürgével, de akkor nem született megállapodás. Később "állapodtam meg" a sráccal aki pedig lekommunikált mindent a céggel. Kicsit csavaros lenne azért ez.

2011. ápr. 7. 17:44
 20/26 anonim ***** válasza:

"a szóban megállapodás egy vicc"

A polgári törvénykönyv kicsit másképp vélekedik erről:

216. § (1) Szerződést jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában akár szóban, akár írásban lehet kötni. A szerződési akaratot ráutaló magatartással is kifejezésre lehet juttatni.

2011. ápr. 7. 20:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!