Mit tegyek? Kaptam egy lakást nagyanyámtól. Még él szerencsére, benne lakik. Lányai közül az egyik mindenáron meg akarja kaparintani legalább a rá eső 1/3 részt.
Szia!
Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar. Ha úgy látja jónak, akkor vasvillával szétszórja az utcán.
Tulajdonszerzésnél senki nem nézi, hogy ki fizeti ki és miből a vételárat.
Ha a nagymamád azt akarta, hogy az a te neveden legyen (biztos, meg volt rá az oka), akkor ahhoz senkinek semmi köze nincs.
Természetes, hogy nem sikerült a lányának megkaparintania a lakás 1/3-át, mert nem a nagymamádé, hanem a tiéd, ahhoz meg nincs köze. És mivel nem a nagymamáé, így nem lehet köteles részről sem beszélni.
Ezt neked adta a nagymamád, akkor a tiéd. Osztozzon a nagynénikéiddel az aki akar.
Nem kell osztozni, te azt ugy kaptad. Senki nem osztozna. A mama neked vette, a mama tudja miert. Ott all a tulajdoni lapon, te vagy a tulaj, egeszeben.
Ha a nagynened nyaggat a lakas hanyadaval, mondd meg neki, hogy te errol nem tehetsz, a mama neked vette, hagyjon beken a lakassal tegedet, nem fogod eladni, es osztozkodni.
Ha tenyleg jol all anyagilag, akkor pedig nem is ertem, hogy miert lenne szuksege a penzre, mert tudod, ha nagyon rossz korulmenyek kozott elne, az mas. De ha tenyleg milliomos, akkor nem kell, hogy lelkiismeret furdalasod legyen szerintem.
Teljesen egyértelmű, ha a te neveden a saját tulajdonodként szerepel a lakás, akkor az a tied.
Viszont ha a nagynéni "gonosz" megtámadhatja a lakásszerzésedet, azon az alapon, hogy nem volt a vásárláshoz bizonyíthatóan leadózott jövedelmed. Mert így ez egy burkolt ajándékozás, aminek íly módon nem lett kifizetve az ajándékozási illetéke, és ezt vehetik adóelkerülésnek is.
A kérdésedre válaszolva ! Nem osztoznék, nem a mama tulajdona hanem a tiéd. Senkinek semmi köze hozzá. Lényegében a te jóindulatodon múlik,hogy a nagyanyád ott lakik, mivel még haszonélvezeti joga sincs a laksáson.
Tehát az emberi válaszom nem kell osztoznod senkivel.
Jogilag meg már kivesézték.
Kedves Kérdező,
én jogi választ tudok adni: ez ajándéknak minősül és csak akkor tarthat kötelesrészre igényt a nagynéni, ha az ajándékozás 15 éven belül történt (mármint a nagymama halálától számítva).
Mivel valószínű, hogy ez nem így van, ezért megnyugodhatsz, támadhatatlan a tulajdonszerzésed (egyébként is), és a nagynéni nem igazán tehet semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!