Mit tegyek? Kaptam egy lakást nagyanyámtól. Még él szerencsére, benne lakik. Lányai közül az egyik mindenáron meg akarja kaparintani legalább a rá eső 1/3 részt.
Hogyan kaptad meg te 13 évesen a lakást? elvileg nem kaphat kiskorú ekkora értéket? Milyen papírok vannak róla? Mi alapján jegyezték be rá a te tulajdon jogodat?
Ha ajándékozásról van szerződés és az illeték és minden rendben akkor szerintem te vagy a tulajdonos nem a mamád. Így neki nincs öröksége, csak haszonélvezeti joga.
De ha az övé a lakás és csak neked szánta hát akkor bizony nem a tiéd csak az 1/3-d rád eső része. ( Mert,hogy anyukád örökli az egy harmadot, és az ő gyerekei öröklik az ő ráeső egyharmad részt arányosan.
Kerdezo, irjal mar legyszives, ha erted a valaszokat.
A mamad a te nevedre vett neked egy lakast, mert volt penze, es szeret teged, ugye? Mert ha igen, akkor a lakas nyilvan a tied, ajandekba kaptad, senkinek semmi koze hozza.
Viszont, ha ugy gondolod, hogy a mamad rad iratja a lakasat, amiben most el, mert te vagy pl. a kedvenc unokaja, de kozben elnek meg a gyerekei is, akkor ez nem lehet. Eloszor a gyerekek az orokosok (mindegy, hogy milliomos-e vagy hajlektalan), majd a csalad tobbi tagja az orokos, ha pl. nincs gyereke a mamanak, mert mar meghaltak. De nalatok nem igy van, hiszen el a mamanak 3 gyereke.
Irjal mar, mert gondolom itt vagy.
Ezt is te kérdezted ugye?
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__15763..
Hú itt sok fars válasz született!
Elöször is :örökségi szerződést, végrendeletet készíthet bárki, de ekkor a köteles rész megilleti az egyenesági örökös(öke)t.
Ha a lakást kaptad ajándékba a nagymamától , ami az ő tulajdona volt, és az ajándékozási illetéket megfizette, akkor te vagy a tulajdonos, mert életében a saját vagyona felett (adott pillanatban, és nem a jövöre nézve!)mindenki úgy rendelkezik, és annak adja akinek akarja.
Ha hivatalosan a te nevedre került a földhivatalban, akkor sok esélyük nem lehet a nagynénéidnek, kivéve, ha nem volt befizetve az ajándékozási illeték, mert akkor az egés megtámadható bíróság előtt.
Ha tiszta lenne a dolog, akkor nem akarnak az anyukad testverei megkaparintani, csakhogy a szavaiddal eljek.
Miert nem mentek el ugyvedhez a foldhivatalos papirokkal, es minden hivatalos papirokkal. Ez nem ugy mukodik, hogy itt mindenki ir neked, es te ramondod, hogy koszi!
Jarj utana pontosan, mert a jog az nem jatek!
Menjetek el ugyvedhez, minden papirotokkal, es kerdezzetek meg tole. Szerintem te sajat magad sem erted, hogy mi a helyzet pontosan.
Es az egesz csalad bekavar, anyukad, a nagyid, es a nagynenik is. Menj utana, ne itt kerdezd, mert az ugyvednek latnia kell a foldhivatalos papirt is, igy latatlanban nem lehet megmondani mi az igazsag!
Kedves válaszolók! Nem kiskorú már, gondolom, mert nem ezt írja....
"Amúgy az én nevemen van, meg jelzálog is van rajta, tehát ha akarnám (de nem akarom) sem tudnám eladni, mert a banké lenne. Anno nekem, 13 évesen nem magyarázták el, h 3 felé kell majd a lakás árát osztani."
Anno <- arra utal, hogy régen volt, tehát már azóta biztosan nagykorú.
Amúgy meg igaza van a többi hozzászólónak, a törvény szerint a nagymamád 3 lányáé a lakás, az egy dolog, hogy te az unokája van. Ha lemond róla mind a 3 testvér, akkor lehet a tiéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!