Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan kellene a régi, magyar...

Hogyan kellene a régi, magyar történelmi alkotmány és a Szent Korona-tan (legalább a) leglényegesebb pontjait minél szélesebb körben ismertté tenni?

Figyelt kérdés
Az új alkotmány elkészítéséről szóló híradásokban néhányszor a fenti két régi törvény neve elhangzik ugyan, de szerintem nemhogy a hétköznapi ember, de még a döntéshozásban részt vevő politikusok előtt is ismeretlenek ezek. Akkor pedig hogyan lehet felelősségteljesen alkotmányozni és utána erről dönteni?
2011. febr. 18. 11:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
24%
Ezt nem tudom honnan vetted de régi magyar alkotmány nem létezett! 1949 aug. 20 elött magyarországnak írott alkotmánya soha nem volt! Ki találta ezt ki?
2011. febr. 18. 12:22
 2/16 anonim ***** válasza:
32%
És mi az hogy szent korona tan? A világ egyetlen országának koronáját nem misztifikálták ennyire. Mire jó ez? Tant építeni köréje? Mire jó?
2011. febr. 18. 12:34
 3/16 anonim ***** válasza:
21%

"Hogyan kellene a régi, magyar történelmi alkotmány és a Szent Korona-tan (legalább a) leglényegesebb pontjait minél szélesebb körben ismertté tenni?"

Sehogy. Egyrészt, nincsen ilyen alkotmány és nincsenek lényeges "pontjai". Sehol egy konkrétum, mindig csak ködösen hivatkoznak rá, de soha egy konkrét "pontját" nem sikerül felsorolni.

"Az új alkotmány elkészítéséről szóló híradásokban néhányszor a fenti két régi törvény neve elhangzik ugyan"

Igen, komolytalan publicisztikákban vagy politikusi beszédekben mint költői szófordulat. Valós jelentése nincs.

2011. febr. 18. 13:47
 4/16 anonim ***** válasza:
64%
Üzenem a sok tudatlannak, hogy járjanak utána a Szent Korona tannak! Fel szeretnék világosítani mindenkit: 1945 óta illegitim kormányunk van! A Szent Korona tan értelmében ugyanis az egyetlen törvényes államforma a KIRÁLYSÁG! (apostoli királyság) Szánalom, hogy hányan nincsenek tisztába ilyen alapfogalmakkal. Ezeket kellene legelőször megtanítani az iskolákban!
2011. febr. 18. 15:07
 5/16 KTpearie ***** válasza:
75%

15.07.

Ha jól tudom a Szent Korona tan leírva először a Tripartitumban szerepelt 1500 körül.

Lényegében arról szól, hogy a legfőbb uralkodó nem a király, hanem a Szent Korona és a király valamint a nemzet hierarchikusan a Szent Korona alatt áll, de egyazon szinten. Mivel a nemzet nem tud uralkodni önmaga felett, ezért van király, aki a nemzet nevében uralkodik. Tehát ez a lényege a tannak, ezen kívül van még számos pontja (a kisebbség nem uralkodhat a többség felett, az ellenállás joga, stb).

Ez mind szép és jó, én lennék az első, aki sorba állna ha a történelmünk megvédéséről és tiszteletéről lenne szó, de egy feudális törvényt bekavarni egy 21. századi, modern(?) alaptörvénybe, hát legalább is véleményes. Mindenki értheti szerintem, hogy miért. Egy ezer éves törvény egyszerűen nem lehet legitim egy teljesen más gazdasági/szociális/politikai helyzetben. Ez az én véleményem.

2011. febr. 18. 19:28
 6/16 anonim ***** válasza:
35%

"1945 óta illegitim kormányunk van! A Szent Korona tan értelmében ugyanis az egyetlen törvényes államforma a KIRÁLYSÁG! (apostoli királyság)"

Egy nagy fenét!Az állampolgárok döntik el az államformát mindíg is!Jól néznénk ki hogy egy agyament elképzelés lenne a kérdést eldöntő!Az állampolgárok a legmagasabb fórum!

2011. febr. 18. 19:35
 7/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm Mindenkinek, hogy "tollat" ragadott! Ám a kérdésemre lényegi választ nem látok. Az eddigi írások éppen azt bizonyítják, hogy az ismeretek igen-igen hiányosak.

Mit kellene tenni a homály, az elhamarkodott elutasítás ellen és az ismeretek megszerzéséért? Forrásanyagok? Ismeretszerzési helyek?

Hogy csak arról mondjon az ember véleményt, amit rendesen ismer.

2011. febr. 19. 11:09
 8/16 A kérdező kommentje:

Most találtam rá:

[link]

Ez ugyan (ellen)választ ad a Szentkorona-tan és történelmi alkotmány tagadói számára, de az alapkérdésemre nem: milyen módon lehet a döntésekhez szükséges ismereteket közismertté tenni

2011. febr. 19. 21:42
 9/16 anonim ***** válasza:
15%

Aki tanult történelmet,az tudja,hogy a koronát Szent István kapta a pápától,és azóta Trianonig a királyság jelképe volt. Csak katolikus lehetett király,Horthy azért nem,mert református volt.

Szentnek pedig a katolikus egyház nevezte el,tévesen. Ugyanis szentté csak embereket avat az egyház,tárgyakat nem.

A Szent Korona csak egy becses történelmi ereklye,de semmi helye egy demokratikus állam Alkotmányában.

Aki ezzel tisztában van,azt nem érdekli a köréje szőtt tan. Nem ezer éves irányzatokat kell követni,hanem a mai kornak megfelelőt.

2011. febr. 21. 18:19
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

„Nem ezer éves irányzatokat kell követni,hanem a mai kornak megfelelőt.”

A kettő nem zárja ki egymást. Attól még hogy valami nem régi, nem biztos hogy jó is.

2011. febr. 22. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!