Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg baj van a demokráciáva...

Tényleg baj van a demokráciával? W. Churchill, Szókratész, csak a legismertebb kritikusai.

Figyelt kérdés
Szóval nem kellene legalább valami iskolázottsághoz, vagy írástudáshoz, vagy valamihez kötni a beleszólás (szavazás) jogát? Bántás nélkül mondom, de ahány információ-hiányos, zavaros, irigy, elégedetlenkedő, felszítható érzelmű ember csak itt írogat, már az is rémisztő?!
2010. dec. 4. 08:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Hááát, ez jó kérdés?! Tudsz jobbat?
2010. dec. 4. 08:23
 2/12 anonim ***** válasza:
44%

Kedves Kérdező! Te is az információhiányosok közé tartozol. Az lenne az első információm a számodra, hogy ez a kérdés eldőlt, lezárult, nincs értelme vele foglalkozni. A történelem kerekét nem lehet, és nem is lenne értelme 100-200-500 évvel visszaforgatni.

A másik információm, hogy gyakorlatilag nem is vitelezhető ki a felvetésed. Vagy hogy képzelnéd? IQ teszt? Vizsga előtted vagy a haverjaid előtt, és majd ti megítélitek, hogy méltó vagyok-e a közéletben való részvételre? Vagy válasszuk az egyszerűen kezelhető iskolai végzettséget? Itt is van egy rossz hírem. Az intelligencia és az ítélőképesség ettől független. Bizony szép számmal vannak (fél)őrült diplomások, akik felgyújtanák az egész világot, ha lehetne, és értelmes iskolázatlan emberekből még több van.

Tényleg nem tudok másra gondolni, mikor ilyen kérdéseket és helyeslő válaszokat olvasok, hogy valami nagy baj van az iskolákban, ha még ilyen elemi szinten sem tudják megmagyarázni, elfogadtatni a demokrácia lényegét. Ebben az országban így aztán tényleg bármi megtörténhet. Most csak azon csodálkozunk, hogy a FIDESZ-kormány hónapok alatt egy pisszenés nélkül megszüntette a hatalommegosztást, a modern demokratikus jogállam intézményes alapjait. Később meg majd azon csodálkozunk, hogy emberi jogok sem lesznek. Mert minden emberi jog alapja a jogegyenlőség, az emberek egyenlő méltóságú személyként való kezelése. Ha a magyar népnek (és neked, kedves kérdező) ez sem kell, akkor megnézhetjük magunkat!

2010. dec. 4. 08:40
 3/12 anonim ***** válasza:
37%

ma 08:40

Leírtad azt ,amit akartam! :)

2010. dec. 4. 09:08
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 08:40!

Mielőtt még én információhiányosnak neveznélek Téged, én W. Churchillt, illetve Szókratészt idéztem, igaz nem szó szerint, de ha Te nem ismered a műveiket, kijelentéseiket, az nem az én info-hiányom. Hogy a demokráciával bajok vannak, nem énmiattam van, nem én találtam ki:)

2. Hol olvastál arról a kérdésemben, hogy az idő kerekét vissza kívánnám forgatni? A jövőből, meg nem tudok idézni.

3. A másik információd téves, a történelem néha ismétli önmagát, volt már, hogy szavazati joggal nem bírt mindenki. Nem állítom, hogy az volt az aranykor, de ez sem az!

4. Amit az iskolázottságról írsz, abban végül is van valami, akkor viszont az iskolai képzésbe kellene valami olyan elemet beépíteni, ami több tisztánlátást, stabilabb személyiséget, nagyobb önismeretet, és szélesebb látókört ad a diákoknak.

5. "Később meg majd azon csodálkozunk, hogy emberi jogok sem lesznek. Mert minden emberi jog alapja a jogegyenlőség, az emberek egyenlő méltóságú személyként való kezelése. Ha a magyar népnek (és neked, kedves kérdező) ez sem kell, akkor megnézhetjük magunkat!"

Végezetül pedig Téged idéztelek, és ha ez igaz, akkor tényleg baj van a demokráciával! Köszönöm válaszod, szép hétvégét

2010. dec. 4. 09:08
 5/12 anonim ***** válasza:
9.8: Persze, hogy vannak problémák a demokráciával. Én is mindig mondom, hogy kiüresedett, többnyire ócska médiamanipulációvá silányodott a mai világban. Csak az a kérdés, ha bevezetjük a rabszolgatartó társadalmat, a fasizmust, vagy mondjuk egy közép-ázsiai kényúri diktatúrát, az jobb lesz-e. Ebbe az irányba kell-e nekünk tapogatózni. Szerintem nem. Hanem pont erősíteni kéne a demokratikus vonásokat, a nyilvánosságot. Csak két példát mondok, máskor is leírtam: Miért nem lehet az interneten megnézni, de akár valós időben is nyomon követni a minisztériumok teljes dokumentumanyagát? Jobb, ha a Wikileaks-ből tudjuk meg? Miért nem lehet internetes népszavazást tartani akár hetente? Nincs internete mindenkinek? Akkor adjanak! Hülyébb célokra is dobtunk már ki százmilliárdokat. Én erre keresem a fejlődést, nem arra, hogy elvegyük a jogegyenlőséget.
2010. dec. 4. 09:21
 6/12 anonim ***** válasza:
53%

"W. Churchill, Szókratész, csak a legismertebb kritikusai."

Churchill nem a szívem csücske, Szókratész pedig az ókori athéni demokráciából merítette tapasztalatait, amit azért mégsem lehet a mai demokratikus államberendezkedéshez hasonlítani egy az egyben.

2010. dec. 4. 09:35
 7/12 anonim ***** válasza:

A demokrácia, mint a hatalomgyakorlás kerete, módszere valóban gyenge lábakon áll, ami erősítheti szerintem, az a VALÓDI civil kontroll. De demokratikus keretek között ez nehéz ügy, hiszen a különböző lobbicsoportok, érdekközösségek bármikor létrehozhatják a saját "civil-kontroll" csoportjukat, aztán döntse el a polgár, hogy most akkor mi van?!

Egyébként ajánlom a témában, jó szívvel:

[link]

2010. dec. 4. 09:56
 8/12 anonim ***** válasza:
Nem kell diktatúrára meg fasizmusra gondolni,csak azért mert kisebb(és jogos)korlátozáson gondolkodik az ember.ha ne adj Isten lenne olyan kegyetlen valaki,és 8 általánoshoz kötné a szavazati jogot az mitől lenne diktatúra?Vagy jobb ha olyan emberek szavaznak(tízezrek)akiknek adnak egy kiló kenyeret vagy tésztát és már szavaz is?Azt se tudja,hogy melyik pártra szavazott,csak megmondták neki tegye azt az x-et?Ez így jó?Nem igazán...
2010. dec. 4. 10:29
 9/12 anonim ***** válasza:

Ha megfelelő emberek irányítanának, vagy a közerkölcs megfelelő lenne, nem lenne baj. Akkor is arra szavazna a birka nép, akire mondják, de azok legalább jók lennének (mint pl. Svájcban). Megfelelő személyekkel, ideológiával egy diktatúra is jobb lehetne akár, mint a mostani demokrácia. A Fidesszel sem a diktatorikussága a baj, hanem az, hogy nem jó, náluk az nem eszköz, hanem cél.

És valójában most sincs demokrácia sehol, csak látszólag. Ha valaki mondjuk relativizálja a holokausztot, vagy túlságosan patrióta, azt könnyen baleset érheti (lásd Haider).

2010. dec. 4. 10:43
 10/12 anonim ***** válasza:

Ha valamihez kötnéd a szavazás jogát, az már eleve nem lenne demokratikus. Pl. hol húznád meg a határt, amitől felfelé szavazhat valaki? Vagy hogyan kiviteleznéd?

Egyébként a demokrácia sem olyan jó, mint képzeljük. Így elvileg a "nép, a többség" akarata érvényesül, de ezzel ugye a kisebbség el van nyomva. Egy átlagos vélemény van, de az átlag alatt és felett is vannak persze emberek, így mindig van, akinek ez nem jó. Elvileg... de hogy a gyakorlatban hogy érvényesül ez, az megint más kérdés.

2010. dec. 4. 11:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!