Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Adhatom Magyarországon ezt a...

Adhatom Magyarországon ezt a nevet a gyermekemnek?

Figyelt kérdés
Azt szeretném, ha a kislányom neve Chardonnay lenne. Nem a bor miatt, hanem mert egy kedves angol barátnőmet hívták így. Szerintetek engedélyezik itthon?
2009. jan. 17. 15:40
1 2
 1/20 anonim válasza:
100%
Hááát... Nem szívesen keserítelek el, de szerintem alapesetben, automatikusan nem. Ha nem olyan nevet akarsz választani, amit az Akadémia már eddig névadásra ajánlott, akkor be kell nyújtanod hozzájuk egy kérvényt. Ezt ők elbírálják és eldöntik, hogy adhatod -e ezt a nevet a picinek vagy sem. (Nem adnak automatikusan beleegyező választ, és akkor még finom voltam) Ha kedvező a döntésük, akkor ezután más is adhatja majd a sajátjának, és felkerül az ajánlottak listájára. Viszont a magyar helyesírás szabályainak ekkor is meg kell felelnie, azaz, kiejtés szerint kell majd írni. Azt nem tudom, neked hogy tetszene Sárdoné-ként ugyanez a név... Ugyanezt láthatod pl. az összes Jennifernél és Jessica-nál. Őket is Dzsenifernek és Dzsesszikának hívják. Azt hiszem csak akkor van valami reményed, ha nemzetiségi vagy. Akkor könnyebb elfogadtatni még az írásmódot is. Sok sikert!
2009. jan. 17. 15:53
 2/20 A kérdező kommentje:

Hát lehet, hogy tényleg most az egyszer jobban járnék, ha nemzetiségi lennék:D

Egyébként én is erre gondoltam, hogy Sárdoné-ként már nem lenne ugyanaz:( Lehet, hogy inkább keresek valami szép magyar nevet...

2009. jan. 17. 15:59
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Magyar állampolgárságú gyermek esetén a szülők a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből választhatnak a gyerekeknek utónevet. Ha a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért név anyakönyvezhetőségéről. Az erre irányuló kérelmet az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni. Ja, ez esetben haengedélyezik, tényleg Sárdoné lenne.

Remélem segítettem.

2009. jan. 17. 16:00
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
2. válaszoló + ha az anya vagy az apa angol (vagy angol nyelvterületi) származású. Van egy félvér ismerősöm, neki lehetett nem magyar névjegyzékben található neve, mivel apuka külföldi.
2009. jan. 17. 16:23
 5/20 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget mindenkinek! Magyarok vagyunk mindketten, szóval akkor gondolom csak Sárdoné lehetne:( Azt hiszem más név után kell néznem:D
2009. jan. 17. 16:29
 6/20 anonim ***** válasza:
80%

én csak azt nem értem miért kell kicseszni szerencsétlen gyerekkel?

folyton a vérét fogják szívni egy ilyen névvel, az óvodától kezdve végig...

2009. jan. 17. 17:00
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

No, a félvér ismerősömet nem piszkálják a neve miatt, egy nagyon jófej lány, bár gondolom, nyilván benne van a dolog, hogy hát ugye egyik szülő külföldi, és emiatt nincs min gúnyolódni a neve miatt.

Amúgy tényleg figyelj, milyen nevet adsz neki, nagyon szép magyar nevek is vannak, ha már mindketten magyarok vagytok, külföldi eredetűek is, az én keresztnevem pl. francia eredetű, de már régóta benne van a névjegyzékben, nem számított újdonságnak.

2009. jan. 17. 17:27
 8/20 anonim ***** válasza:
86%
((( inkább hívd egri leánykának )))
2009. jan. 17. 18:00
 9/20 anonim ***** válasza:
86%

Adhatod neki ezt a Chardonnay nevet, de nem engedik meg, hogy igy legyen leirva. Ennek a nevnek a magyaros valtozatat ezt a Sandor-ost fogjak csak engedelyezni, ezt nehogy adjad neki!!!!!!

Mindenki Sandornak hivna, olvasna.

De az anyakonyvvezetohoz menjel be, es kerdezd meg hogy mukodnek a jogok a nevekkel kapcsolatban.

Itt is volt mar tobb kerdes nevekkel kapcsolatban, olvasd el ott is a valaszokat!!!

Megegy, menjel ki kulfoldre, szuld meg ott, es ott lesz anyakonyvezve a gyerek, Angliaban is szulhetsz, ott megengedik, mert ott mindenfele nep el, mindenfele nevekkel!!!!!

2009. jan. 17. 20:21
 10/20 anonim ***** válasza:
88%
A gyerek érdekében csak a második neve legyen, és jelents le feltételezett angol származást, vagy amerikait...
2009. jan. 18. 03:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!