2020-22 es tartozásra valóban nem lehet kamatot kérni a marasztalási perben már csak az infláció miatt is?
Figyelt kérdés
Összefoglalva az esetet. 2020-ban volt egy munkahelyem, amit javarészt home-officban csináltam. 2020 nyarán a céh felszìvódott egyik napról a másikra, anélkül, hogy felmondás volna, ìgy a fizetésem kétséget tovább. Ìgy 2020 őszén a foglalkoztatásügyi felügyelőseghez fordultam, ami 2021 februárjában jogerős határozatban több munkaügyi jogszabálysertést allapìtott meg, egyebek mellett, hogy a munkabért, a későbbiekben az állasidőre járó alapértelmezett nem fizette ki. Mivel a cég még papíron létezett, de a vezetők nem voltak elérhetők ìgy a munkaügyi bírósághoz fordultam, 2021 októberében meg is nyertem a pert, akkor 11 millió forint+ennek a törvényes napi kamatát ítélte meg a bìróság az addig felhalmozott munkabérként. De felmondás még itt se született, ìgy a munkabért tovább kétséget, végül a cég csődeljáras alá került és a felszámoló biztos szüntette meg a munkaviszonyomat 2023 január 30-án, és nem vitatott követelesként nyilvántartásba vett tőlem 14 millió forint hitelezői követelés. Mivel kiderült, hogy a cégnek nem volt vagyona, ìgy csak 1,2 millió forintot kaptak meg 2023 márciusában a bérbiztosìtási alapból. A felszámoló biztos azt mondta, hogy mivel a kamat napi, ìgy minden nap növekszik, ìgy azt nem tudja tartozáskent bejegyzni, mivel minden nap növekszik. Ekkor kerestem egy ügyvédet, aki azt mondta, hogy van módja a volt ügyvezető felelősségre vonásával, hogy a magánvagyonából kelljen kifizetnie, de ahhoz két per van, az egyik a megállapítási per a másik pedig a marasztalási per. Be is lett adva a megàllapìtási per a vezető tisztségviselő ellen, voltak bonyodalmak, mert nem volt elérhető, de végül 2024 tavaszán megnyertem a pert, a bìróság kimondta, hogy a volt cégvezető magatartása nem összeegyeztethető azzal ahogy el kellett járnia, ìgy 14 millió forinttal felelős azért ami történt. Akkor ezután beadta az ügyvéd a marasztalási pert itt megint voltak a másik fél tartózkodási helye körül bonyodalmak, de végül ügygondnok kellett és végül is a múlt héten negszületett az itélet, hogy fizesse meg nekem a 14 millió forintot 14 napon belül. A jövő héten lép az ítélet hatályba, az ügygondnok részéről nem számítunk fellebezesre.mivel ismeretlen helyen tartózkodik, ìgy nem veszi át a másik fél a leveleket, ìgy ahogy az ügyvéd is mondta behajtási fog eljárni. Egy dolog amiben nem tudom, hogy jól tàjekoztatott-e az ügyvéd az a kamat kérdése, ez a 14 milliós összeg a 2023-as januári összeg kamatok nélkül, aminek nagy része a 2020/21-ből származik. Az ügyvéd azt mondja hogy a 14 millió az 14 millió, de én ezt nehezen akarom elhinni, mivel ha csak az inflációt, nézem a 2020-as évtől, minimum 1 millió forinttal kevesebbet ér ez a pénz. A másik meg az, hogy ne épüljön el ez az összeg 5 évente kell újra kérném a behajtási ha első neki futárral sikertelen lenne, hogy ne épüljön el. Ha mondjuk 10 év múlva előkerül a volt vezető tisztsegvuselő is sikerülne behajtani az összeget, akkor kb a felét éri majd az összeg ha forint lesz még egyáltalán.szoval ez biztos, hogy nem lehet kamatot kérni tartozásra? Vagy azt a végrehajtó automatikusan felszàmolja? Csak azért mert úgy tudom, hogy banki tartozások esetén is van kamat.köszönöm előre is ha valaki tud erről valamitma 20:03
1/1 anonim válasza:
Már azt nem értem, hogy a felszámoló miért ne tudta volna beírni tartozásként? Minden tartozás kamatozik. Akkor egyik tartozást sem írta be? Be kell írni az eredeti tartozást az esedékesség napjával és onnan él rá a kamat is, ha a bíróság jogosnak tartja majd a tartozást.
Egyébként meg soha nem fogsz látni egy fillért sem az egészből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!