Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az erdőszéli, nem elkerített...

Az erdőszéli, nem elkerített állítólagos magánterületre beléphetek nyugodtan?

Figyelt kérdés

A település szélén van egy mező. Eddig mindenki keresztül ment ott, a legszélén van egy út. Most az új tulaj kitáblázta, hogy tilos a belépés.

Azt elhiszem, hogy talán joga volt kirakni a táblát, de én honnan tudjam, hogy az az övé, ha nincs elkerítve? És hogy pontosan mit fed le, mettől-meddig tart? Mert akkor ilyen erővel az övé az egész falu. Mindig látom, hogy kötekedni akar, de egyszerűen csak elsétálok mellette, ignorálom, rá sem nézek, ilyenkor meg elhord mindennek.

jan. 28. 09:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
17%

#9 "Tényleg nem kötekedés, hanem szeretek tanulni, tájékozódni. Melyik szabálysértést követi el, a kérdező?"

De, kötekedsz. Pedig a szövegkörnyezetből te is érthetted volna, hogy a szabálysértés itt egy szimpla szó, azt jelenti: valaki megsértett valamilyen szabályt. Nem egy jogi meghatározás.

jan. 28. 10:27
 12/22 A kérdező kommentje:
9.: Nem tudom, csak feltételeztem, hogy ő erre gondolt :)
jan. 28. 10:27
 13/22 anonim ***** válasza:

“ De, kötekedsz. Pedig a szövegkörnyezetből te is érthetted volna, hogy a szabálysértés itt egy szimpla szó, azt jelenti: valaki megsértett valamilyen szabályt. Nem egy jogi meghatározás.”

A tanulás volt a célom nem a kötözködés. Nálunk anno azt tanították, hogy jogi témában, jogilag helyesen beszélünk.

A szabálysértés azok a törvényileg meghatározott szabálysértések egyike.

A jogsértés az teljesen más. Senki, én sem tudok mindent. Sőt, nagyon keveset tudok. Arra gondoltam, hogy a rengeteg tényleges szabálysértés között, simán van ami ide illik és ezt megszerettem volna tudni. Annyira szomorú számomra, hogy már nem lehet annyira érzékenyen kérdezni, hogy azon valaki ne sértődjön meg. Nem nagy pofával elkezdtem nyomni, hogy ilyen nem létezik blabla, hanem illedelmesen, eszméletlenül tapintatosan rákérdeztem, hátha mond valami újat. Nem értem ezzel mi a gond.

jan. 28. 10:30
 14/22 anonim ***** válasza:
59%

Kiegészítve #13-as hozzászólásomat:

“ Pedig a szövegkörnyezetből te is érthetted volna”

Ez a mondatod miatt, direkt újra olvastam hogy mit érthettem félre a szövegkörnyezetben.

A szövegkörnyezet:

“ hogy szándékosan követsz el szabálysértést”

Szándékosságot emleget a válaszoló. Szándékosságot, amit szabálysértések és bűncselekmények elkövetésekor vizsgálnak. Ez a szövegkörnyezet kellett volna utalnak arra, hogy ez nem a törvény szerinti szabálysértés? Hát még a vizsgálandó magatartást is megnevezni…tényleg az én hibám.

jan. 28. 10:33
 15/22 A kérdező kommentje:

13.: "Nem nagy pofával elkezdtem nyomni, hogy ilyen nem létezik blabla, hanem illedelmesen, eszméletlenül tapintatosan rákérdeztem, hátha mond valami újat. Nem értem ezzel mi a gond."

Ha ez megnyugtat, akkor nem volt ezzel semmilyen gond. De én is megkaptam, hogy kárhoztattam valakit, az enyém rendben volt egyébként, én is tapintatos, illedelmes voltam? :D

14.-es válaszra. Én sem kötekedni akarok, de nem az lenne a szándékosság, ha direkt oda megyek valaki területére, és szórakozásból ott járkálok? Itt eszembe nincs a szándékosság, azért megyek arra, mert arra vezet az út.

jan. 28. 10:37
 16/22 anonim ***** válasza:
76%

"...gondolom ráfogom, felszólítom, és ha nagyon akadékoskodik, akkor kaphat egy adagot a pofájába?"

így kell egy PTK-s dologból BTK-s dolgot csinálni.

jan. 28. 10:39
 17/22 A kérdező kommentje:
16.: Ezt nyilván úgy értettem, hogy fenyegetően közelít, mint pl. volt egy videó, amiben 2 krosszmotoros útját elállta egy ember, és baltával hadunászott, fenyegette őket. Nem tudom, hogy láttad-e azt a videót. Azért attól, hogy esetleg magánúton voltak véletlenül, még nem kötelesek magzatpózba dobniuk magukat, és hagyni, hogy a tulaj azt csináljon, amit csak akar, nyilván megvan a jog ilyenkor is az önvédelemre, ezzel szeretnék tisztában lenni. Én egyébként gyalog voltam.
jan. 28. 10:47
 18/22 anonim ***** válasza:
75%

lassanként eljutsz az önsorsrontó hülyeség olyan magasságaiba, ahová már oxigénpalack kell, hogy követni tudjunk.

birtokháborítást követsz el és tudod, hogy azt követsz el, mert már többször is figyelmeztettek. ezért viszel magaddal medvesprét, hogy "...ha nagyon akadékoskodik, akkor kaphat egy adagot a pofájába..." és szerinted ez lehet jogos önvédelem.

nem lehet, de letöltendő börtön igen.

jan. 28. 11:30
 19/22 A kérdező kommentje:

18.: Jó, oké, ez csak egy ötlet volt, de igazad van, ez hülyeség, jegelem.

Csak azt nem értem, hogyha valakinek van ilyen állítólagos magánterülete, és annyira zavarja a többi arra járó ember, akkor legalább valami zsinórral miért nem keríti körbe? Mert volt olyan is, hogy villanypásztorral kerítették el, de megvolt csinálva úgy, hogy le lehessen akasztani (tehenek és lovak is voltak néha). Megvannak még szerintem az oszlopok is, miért nem húz ki egy zsinórt ahelyett, hogy mondja a magáét?

Csak mert ilyen erővel én is kirakhatok bármilyen táblát, de a lekerítés az már más tészta.

jan. 28. 11:42
 20/22 A kérdező kommentje:
És egyébként nem tudom, hogy birtokháborítást követek el! Attól, hogy kirak valaki valamit, még nem jelent semmit. Olyan is volt itt már, hogy a kéktúra útvonalát zárta le valaki, és ott legeltette az állatait. Meg az is lehet, hogy pont ez az út a határvonal, csak ő úgy gondolta, hogy az is az övé.
jan. 28. 11:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!